Φινλανδία – Εικόνες από ένα ετυχισμένο λαό που ζει κοντά στη φύση

Φινλανδία – Εικόνες από ένα ετυχισμένο λαό που ζει κοντά στη φύση

Γράφει η Arja Heinonen-Riganas

 

Arja Heinonen-Riganas

Κάθε χρόνο στην καλοκαιρινή μου άδεια, παίρνω το αεροπλάνο και ο προορισμός μου είναι η πατρίδα μου  η Φινλανδία.  Κατά την προσγείωση στο Ελσίνκι βλέπεις την θάλασσα με τα αμέτρητα μικρά νησάκια και η εικόνα σου δίνει την αίσθηση της χώρας που έχει πλημμυρίσει.

Η Φινλανδία είναι μια μεγάλη χώρα  – σχεδόν  τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα αλλά με τον μισό πληθυσμό. Η Φινλανδία έχει 188.000 λίμνες και το 73% της ξηράς καλύπτεται από δάση.  Έτσι είναι φυσικό ότι ο Φινλανδοί έχουν μια πολύ στενή σχέση με την φύση. Οι καλοκαιρινές κατοικίες τους είναι μικρά ξύλινα σπιτάκια κοντά στη λίμνη. Εκεί ο Φινλανδός ηρεμεί και βρίσκει γαληνή κάνοντας την αγαπημένη του συνήθεια: σάουνα και μετά καπάκι βουτιά στην λίμνη.

Arja Heinonen-Riganas

Γενικά οι Φιλανδοί σέβονται την φύση και τα  δάση τους. Και στην πόλη να είσαι, δεν θα χρειαστείς να κάνεις πολλά βήματα για να βρεθείς σε δάσος

Οι περισσότεροι από τους Φιλανδούς περνάνε αρκετές ώρες σε φυσικό περιβάλλον είτε  περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο ή κάποιο σπορ, είτε μαζεύοντας  μούρα ή απλά για να γευτούν το τοπίο.

Arja Heinonen-Riganas

Αν δεν υπάρχει φως δεν υπάρχει φωτογραφία. Τις μέρες που πηγαίνω εγώ στην Φινλανδία – συνήθως τον Ιούλιο – η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου 19 ώρες, οπότε έχεις καλό φως για φωτογράφηση για σχεδόν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.  Αλλά αν πας τον Δεκέμβρη η διάρκεια της ημέρας είναι αντίθετη, όποτε τα πράγματα είναι αρκετά ζόρικα. Βέβαια το χιόνι σου δίνει παραπάνω φως, αλλά με τις κλιματικές αλλαγές δεν είναι σίγουρο πλέον πότε θα βρεις το χιονισμένο τοπίο.

Για έναν φωτογράφο είναι όνειρο ζωής να φωτογραφίσει το βόρειο σέλας. Θα το βρεις τον χειμώνα αν είσαι τυχερός!

Arja Heinonen-Riganas

Αλλά ας επιστρέψουμε πίσω στο καλοκαίρι. Ο φινλανδικός λαός λέει ότι το φινλανδικό καλοκαίρι είναι σύντομο με λίγα χιόνια. Ναι, έχει τύχει να χιονίσει ακόμα και τον Ιούνιο!

Καλό είναι πάντα να έχεις μια ομπρέλα μαζί σου.  Πόσες φορές έχω βγει έξω μια ηλιόλουστη μέρα χωρίς ομπρέλα και εντελώς ξαφνικά να μαζεύονται γκρίζα σύννεφα και μετά να έρχεται μια μπόρα.

Arja Heinonen-Riganas

Μόλις η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους + 20 βαθμούς κάτι αλλάζει. Οι Φινλανδοί είναι πιο χαμογελαστοί, πιο επικοινωνιακοί. Οι παραλίες  και τα πάρκα γεμίζουν από παρέες, φίλους, οικογένειες. Είναι η ώρα για πικνίκ ή  για ηλιοθεραπεία και  μπάνιο στις δροσερές λίμνες ή απλά  ξαπλώνουν παρέα με ένα βιβλίο και αφήνονται στο χάδι από τις ακτίνες του ήλιου.

Ο καιρός και η φύση σίγουρα δεν είναι ο λόγος που η Φινλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά βρέθηκε στην πρώτη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας του κόσμου. Η ευτυχία των Φινλανδών οφείλεται  πιο πολύ στην εμπιστοσύνη στο κρατικό σύστημα.

Arja Heinonen-Riganas

Υπάρχει οργάνωση,  δωρεάν παιδεία, καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης,  ουσιαστική άδεια μητρότητας και πατρότητας, ισότητα των φύλων κτλ.  Επίσης δεν υπάρχουν τόσο ισχυρά πρωτόκολλα ως προς το πώς πρέπει κανείς να ζει.

Στην Φινλανδία οι περισσότεροι φωτογράφοι είναι φωτογράφοι της φύσης. Εμένα όμως με ελκύει περισσότερα η φωτογραφία δρόμου…  Ίδια η ζωή και η ανθρώπινη ύπαρξη μέσα σε ένα αστικό τοπίο. Έτσι δεν θα μπορούσα και στα ταξίδια στην πατρίδα μου να μην τραβάω φωτογραφίες σε ένα αστικό περιβάλλον με πρωταγωνιστή των άνθρωπο. Στο ”χωριό μου” στο Kuopio στην Ανατολική Φινλανδία δεν είναι πολύ εύκολο και ας είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη.

Στο Ελσίνκι  όμως είναι αλλιώς. Εκεί μπορείς να σηκώσεις την μηχανή σου άνετα, και κανείς δεν σου δίνει σημασία. Το Ελσίνκι είναι μια σύγχρονη μητρόπολη των αρχιτεκτονικών πειραματισμών, του μοντέρνου ντιζάιν και της τέχνης. Η πόλη  έχει υπέροχες γωνίες, τα γραφικά πράσινα τραμ και χρωματιστή αγορά για να βγάλεις όμορφα κλικ.

Arja Heinonen-Riganas

Δείτε εδώ κι άλλες εικόνες από τη Φινλανδία

Φινλανδία 

 


Info (σε πρώτο πρόσωπο):

Η καταγωγή μου είναι από την Φινλανδία, αλλά ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.
Δουλεύω σε μια φινλανδική εταιρία διαχείρισης ακινήτων. Με τη φωτογραφία ασχολούμαι ερασιτεχνικά από το 2017.
Έχω παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στη σχολή Πράγμα για ένα χρόνο και στην σχολή Metapolis για δυο χρόνια.
Έχω συμμετάσχει σε workshops με τον Ανδρέα Καμουτσή και την Μάρω Κουρή.
Έχω λάβει μέρος σε παραπάνω από 10 ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις.