Αιθιοπία – Στις φυλές του ποταμού Όμο με τη Μάρω Κουρή

Αιθιοπία – Στις φυλές του ποταμού Όμο με τη Μάρω Κουρή

Το φωτογραφικό βίωμα στις φυλές του ποταμού Όμο από την Μάρω Κουρή

Παιδί ονειρευόμουν να βιώνω στιγμές γύρω από τη φωτιά χορεύοντας με ιθαγενείς λαούς. Γρήγορα βίωσα το όνειρο μέσα από τη φωτογραφική χαρά. Μετά από χρόνια μοναχικότητας που απολαμβάνει η/ο φωτορεπόρτερ, τώρα, νιώθω τη χαρά να μοιράζομαι τη δίψα αυτή, φωτογραφίζοντας το απροσδόκητο με άλλους ανθρώπους.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 με το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ταξιδέψαμε στον καταπράσινο Νότο της Αιθιοπίας για να συναντήσουμε τις διαφορετικές, πανάρχαιες φυλές του ποταμού Όμο. Συνοδοιπόροι, ταξιδευτές, μακριά από τον τουρισμό, σε ένα well being φωτογραφικό retreat, διασχίσαμε ατέρμονα τοπία στα πρωτόγονα χωριά των φυλών Μούρσι, Χάμερ, Κάρο, Ντασανέχ, Έρμπορε, Κόνσο, Wolayita, Ντόρτζε, Άρι, Τσεμάι, Μπένα, Gnangatom.
Μέσα από την περιπέτεια αναβλύζει η εσωτερική χαρά. Αυτός είναι ο στόχος. Στην άγρια, ανόθευτη φύση της Αφρικής που μας διδάσκει την αρμονία στη σύνθεση της εικόνας. Μέσα από τη σιωπή, το διαλογισμό, το χορό, τη γείωση, την παρατήρηση, την απλούστευση, η φωτογραφία μας είναι αυθεντική.
ΦωτογραφίΖουμε την συμφιλίωση ιθαγενών με τη φύση. Τον θαυμασμό για ένα σπόρο, ένα λουλούδι, ένα φτερό, ένα δέντρο. Μας εμπνέουν σε όλα τα επίπεδα. Βάφουν τα σώματα τους και ντύνονται με τα δώρα της. Ταπεινότητα και μεγαλοπρέπεια αποτυπώνονται στο φωτογραφικό μας κάδρο διάφανα.
Εκφράζουμε τον εαυτό μας, απελευθερωτικά, λυτρωτικά.
Μέσα από mindfullness και 4D Dream δράσεις, ερχόμαστε στο κέντρο μας, εστιάζουμε στο εδώ και στο τώρα, φωτογραφίζουμε ξεκούραστα, με θάρρος και με πάθος, συνδεδεμένοι με την ομάδα, με τις φυλές, με τον εαυτό μας.

Νόπη Σωτηριάδου

H διαδρομή:
Ανάμεσα στην εύφορη οροσειρά Μπούσκα όπου οι αρχηγοί των φυλών Χάμερ έκαναν επανένωση πριν από πολύ καιρό. Στην απεραντοσύνη της εύφορης όχθης του γαλήνιου ποταμού Όμο, “χορταίνουμε” εικόνες στα μικροσκοπικά χωριά με τις καλύβες των φυλών Έρμπορε και Καγκατά. Στις αφρικάνικες αγορές – τον παράδεισο της/του κάθε φωτορεπόρτερ, φωτοβιώνουμε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, το συναπάντημα των φυλών και της διαφορετικότητας.
Πόσα εσωτερικά καθρεφτίσματα! Εσωτερικά «φτερουγίσματα» που γίνονται … κλικ.
Στο Τούρμι, οι γυναίκες Χάμερ μας καλωσορίζουν με τα μαλλιά τους πλεγμένα σε δαχτυλίδια σχηματισμένα από λάσπη και βούτυρο. Χορεύουμε στις όχθες του Omo όπου ζούνε οι Kangatan, ένα μείγμα βοσκών και ψαράδων. Γυναίκες αναδύονται σαν φιγούρες του Τζιακομέτι μέσα από τα πολύχρωμα περιδέραια τους. Οι καλύβες στο Kolcho, σκαρφαλωμένες στους λόφους, “κοιτάζουν” προς τον ποταμό.
Στο Εθνικό Πάρκο Mago οι γυναίκες Mursi έχουν στα κάτω χείλη τους χειροποίητα πιάτα. Βόλτα στους λόφους των αποσταγματοποιών του τζιν areki.
Αποχαιρετισμός στην φαντασμαγορική κοιλάδα των βράχων New York of Konso και στα ζωγραφισμένα με πινελιές ποικίλων φυτειών βουνά από την εργατική φυλή Κόνσο.

Άνεμος

Στα δε σχολεία το φως από τη γη ζεσταίνει τις καρδιές μας μαζί με τα εκατοντάδες παιδιά που μας αγκαλιάζουν την ώρα του μαθήματος.
Άλλωστε, κατά κάποιον τρόπο, κι εμείς, το εσωτερικό μας ΠΑΙΔΙ φροντίζουμε!
Εκπληρώνουμε την βαθιά μας φωτογραφική λαχτάρα στα μαγευτικά χωριά του Doreze και στο ελεφάντινο σπίτι, όπου οι ντόπιοι μελισσοκόμοι χορεύουν παραδοσιακά. Η επιστροφή μας  γίνεται με το κλείσιμο του εργαστηρίου μας στην πόλη όπου διανυκτερεύουμε έχοντας μοιράσει την τελευταία διαδρομή προς την Αντις Αμπάμπα.

Δέσποινα Καντζή

Καθημερινά, φωτογραφίΖουμε με συνεχόμενη διευκόλυνση από μένα, με μοιράσματα, well being  παιχνίδια,  mindfulnees δράσεις και στάσεις σώματος, χορό (!) και τεχνικές αναπνοών και εστίασης. Τα βράδια στην ομάδα, διδασκόμαστε την τέχνη του edit, με αξιολόγηση και επιλογή των εικόνων μας. Στόχος, να ανακαλύπτουμε τον εσωτερικό μας δρόμο-μέσα από την φωτογραφία, και να τον χαράζουμε την επόμενη μέρα. To εργαστήριο κλείνει με εορταστική προβολή του portfolio με τα φωτογραφικά μας “αποστάγματα” και τη δημιουργία φυσικά ατομικού πορτφόλιο (*Συζητάμε για ενδαφερόμενους στον επαγγελματικό προσανατολισμό, πορτφόλιο για διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις σε έντυπα, εκθέσεις, πρακτορεία φωτορεπορτάζ, και τρόπο γραφής κειμενολεζάντων και κειμένου.)

Maro Kouri
Photojournalist, 4D Dream Photo Coach, Osho Humaniversity Therapist Trainee, Νon Violence Communicator
https://www.marokouri.com/cv.php

Website: http://www.marokouri.com
Blogspot: https://marokouri.blogspot.com
Youtube: https://www.youtube.com/user/MaroKouri
Facebook: https://www.facebook.com/MaroKouri
Instagram: https://www.instagram.com/maro_kouri/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/maro-kouri-7b07043a/

Αιθιοπία – στην κοιλάδα του ποταμού Όμο

Το Απόσταγμα της ομάδας του φωτογραφικού μας εργαστηρίου
Μια ελαφρότητα και μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλα όσα «έγιναν» μέσα μου και μεταξύ μας: Πληρότητα, εσωτερική γαλήνη, ομορφιά. Με Απλότητα I got it! Μπαίνω σε εικόνες, αντί σε σκέψεις, με συναίσθημα. Στην Αφρική, φωτογραφίζοντας την ένωση και την συγκατοίκηση, βιώνοντας μοιράσματα, φιλία, ομαδικότητα, αγάπη, την Μάρω. Τώρα, αναγνωρίζω τις δυνατότητές μου και υπερβαίνω κάθε δυσκολία, στην δική μου Αιθιοπία. Λαχταρώ να επιστρέψω στην Αφρική… εξελίσσομαι και τώρα γνωρίζω τι κάνω. Η ψυχή μου φχαριστιέται με τη φωτογράφιση! Ευχαριστώ τον εαυτό μου που είναι γεμάτος εικόνες, ανανεωμένος και ξεκούραστος. Αναγνωρίζω τη θλίψη μου, είμαι γειωμένη/ος, ήρεμη/ος, με χαρά απίστευτη ανοίγοντας μια διάσταση στον κόσμο. Non stop συνεχόμενη η Μάρω μας εκπλήσσει μέσα στην φύση. Μαθαίνουμε πολλά και δυναμώνουμε φωτογραφίζοντας μέσα σε μια δυνατή ομάδα.
———

Άνεμος

Οι στόχοι μου επιτεύχθηκαν επειδή το εργαστήριο είναι φωτο-πλούσιο! Ιδιαίτερα θετικό κρίνω το Life- field Photography  και το Personal and Team Coaching! Mάρω έχεις ανέβει πολύ στη διδασκαλία σου, many thanks!
Άνεμος, Αθήνα

Ιφιγένεια Μαχίλη

Δύο βασικούς στόχους είχα στο Photograhic Retreat “Fulfilment”: Να αγαπήσω και να αξιολογήσω καλύτερα τις φωτογραφίες μου. Επιτεύχθηκαν! Kρίνω δύο σημεία του εργαστηρίου ιδιαίτερα θετικά:  1. το βιωματικό, όπου γνωρίζοντας τον εαυτό μας σχετιζόμαστε καλύτερα και με τη φωτογραφία. 2. την έντονη παρουσία της διευκολύντριας στο πεδίο, με επιμονή και καθοδήγηση.
Μαθαίνω στο εργαστήριο και εφαρμόζω άμεσα στη ζωή μου, να βάζω όρια στην αταπίεση, καθώς και να προσεγγίζω- φωτογραφίζω ευκολότερα τους ανθρώπους.
Μαχίλη Ιφιγένεια, Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικός

Dina Pinos

I really LOVED being in a group. It made me feel cared for / an opportunity to share / an opportunity to not be selfishly oriented to oneself.  Maro,
I will follow you to the ends of the world!!! As you sent us out to take pictures, you encouraged us to feel free. Breath. Look and stage what we wanted. A new approach to photography- taking it to another level.
The most important point you emphasized was encouraging us to go on our own. To be creative and discover new corners-new perspectives!!!
It was a great learning experiment for me. I love to document when I photograph. I learned that it is about breathing and feeling. I have NEVER conceived of such an idea !! Imagine executing it.  It’s tough because you have to retrain yourself.  I know through practice i will get better!!!
My goals were to have a good time. Travel in a group with joy and learn more about photography from a world renowned photographer.
Maro’s approach to workshop:
I have always loved your spirit and how it translates into a gracious approach to photographing and recording the world around us. I watched you silently move from subject to subject seducing your subject matter. You would coyly move closer and closer to your targeted subject, attract their attention and flirt with the subject until you evokes the image you wanted.  I felt I watched you create the portrait.  And you did it gracefully.  I loved watching you.  Nothing aggressive but assertive.  Softening the victim you grabbed the image and moved on. It was like stealing the glorious moment.  Click click and bye bye!!
Dina Pinos, Flight attentant, New York.

Γρηγόρης Τσαγγούρης

Oι στόχοι μου επιτεύχθηκαν. Εκτός από το ότι δεν θα πήγαινα μόνος μου στις φυλές, έμαθα να προσεγγίζω καλύτερα τους ανθρώπους και να τους φωτογραφίζω, να προσέχω τη σύνθεση και τις εκφράσεις τους. Η διευκολύντριά μας, γνωρίζει σε ποια σημεία χρειάζεται να εστιάσει και μας το μεταφέρει πολύ καλά. Εχει προετοιμαστεί πολύ καλά και προσπαθεί με διαφορετικούς τρόπους να μας περάσει ότι χρειαζόμαστε. η “ώθηση” που μας ασκείται για να δούμε πιο αληθινές εικόνες για να αποφύγουμε την επιφανειακή φωτογράφηση, είναι για μένα ένα θετικό σημείο του εργαστηρίου. Όπως και η αξιολόγηση, η επιλογή των φωτογραφιών μας και το καλό κλίμα της ομάδας!
Μαθαίνω και εφαρμόζω άμεσα στη ζωή μου, ότι, οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγιστούν ακόμη και αν μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για ένα καλό πορτφόλιο.
Γρηγόρης Τσαγγούρης, Σπάρτη, μουσικός.

Τίνα Κυριακού

Στροφή προς τον εσωτερικό μου κόσμο. Κατανόηση, αποδοχή, χαλάρωση και εφαρμογή αυτών στην φωτογραφία!
Κατανόηση εννοιών σύνθεσης, κάδρου και δυνατών εικόνων μέσα από τo edit και το πορτφόλιο.
Η Μάρω είναι επικοικωνιακή, με αστείρευτη ενέργεια, κέφι, γνώσεις και μεταδοτικότητα, πραγματική συντονίστρια σε όλες τις δράσεις και αποτελεσματική ως προς τους όρους που θέτει. Αληθινή και προσινής.
Ιδιαίτερα θετικό σημείο του εργαστηρίου, θεωρώ, το δέσιμο της ομάδας, την ΣΥΝΕΧΗ καθοδήγηση της Μάρως, τις διεργασίες αυτοβελτίωσης μέσα από τις οποίες μπορούμε και εκφραζόμαστε Φωτογραφικά.
Αυτό που μαθαίνω στο Fulfilment Photo Retreat και εφαρμόζω στη ζωή μου, είναι η Σύνδεση με τον κόσμο και η απόλαυση της φωτογράφισης ως έκφραση και εσωτερική διεργασία.
Τίνα Κυριακού, εκπαιδευτικός

Νίνα Παπατριανταφύλλου

Eπιτεύχθηκαν οι στόχοι μου κατά τη διάρκεια του Fulfilment Photographic Retreat στις φυλές της Νότιας Αιθιοπίας. Μέσα στον χαμό έμαθα να φτιάχνω καλύτερα τη σύνθεση, στην εικόνα και τη ζωή μου. H Mάρω είναι πάντα και παντού παρούσα να βοηθήσει και να καθοδηγήσει. Από όσα έμαθα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και εφαρμόζω άμεσα στη ζωή μου, είναι η ΥΠΟΜΟΝΗ. Ιδιαίτερα θετικό σημείο του εργαστηρίου είναι το ότι γνώρισα ανθρώπους των φυλών και άνοιξαν σκέψεις …
Νίνα Παπατριανταφύλλου, ιδιωτική υπάλληλος, Αθήνα

Γαλάτεια Ιωαννίδου

Ήρθα χωρίς συγκεκριμένους στόχους… φεύγω πλήρης και ευγνώμον. Μάρω, χαίρομαι που βρέθηκες στο δρόμο μου. Ότι αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, τηρήθηκε by the book. Έχεις εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες και επαφή με τον κόσμο. Από την 1η μέρα κατάφερες να “δέσεις” μια απόλυτα ανομοιογενή ομάδα! Από όσα έμαθα στο διάρκεια του εργαστηρίου, αυτό που εφαρμόζω άμεσα στη ζωή μου, είναι η Ευγνωμοσύνη!
Γαλάτεια Ιωαννίδου, ιδιωτική υπάλληλος, Αθήνα

Δέσποινα Καντζή

Το Fulfilment Photo Retreat είναι πέρα από κάθε προσδοκία! Βελτιώνομαι πολύ στη φωτογραφία νιώθοντας “σπίτι μου” με δέκα αγνώστους ανθρώπους -της ομάδας – μέσα από τη σύνδεση του εργαστηρίου. Η Μάρω είναι επικοινωνιακή, αλέγκρα, έξω καρδιά, με τσαμπουκά, δυναμική, χαριτωμένη, με ενσυναίσθηση, δουλεμένη, αυθόρμητη, αυθεντική, μεταφέρει σε μένα γνώσεις φωτογραφικές με προσέγγιση αγγίγματος ψυχής.
Η επαφή μας με τον εαυτό μας και τους συνδαιτημόνες είναι το θετικό σημείο του εργαστηρίου και η προσέγγιση αυτή στη φωτογραφία. Kατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Fufilment γίνεται μια κλιμάκωση σύνδεσης μεταξύ των ατόμων της ομάδας και μεταξύ του καθενός από εμάς με τον εαυτό του λόγω των εμπειριών που αποκτούμε βιώνοντάς και αφομειώνοντάς τες. Υπάρχει συνεχής απελευθέρωση συναισθημάτων που πολύ έντεχνα προκάλεσες Μάρω. Είναι η επιστέγαση της συνειδητοποίησης ότι έχω ανάγκη πια την ουσιαστική μόνο επαφή με ανθρώπους. Αισθάνομαι ανακούφιση και απογείωση.
Δέσποινα Καντζή, οικιακά, Αθήνα

“Ευχαριστούμε τους κυρίους Πολ Ντουνεκιάν, Τάκη Μίχο, Παύλο Παπασσίνο του Ελληνο-Αιθιοπικού Επιμελητηρίου, για την στήριξή τους, τόσο στις αποστολές των φωτογραφικών μας εργαστηρίων μας στην Αιθιοπία, όσο και στην μεγάλη τους χορηγία, για την έκδοση του δίγλωσσου, φωτογραφικού λευκώματός μας “ΑΙΘΙΟΨ”. Το λεύκωμα πωλείται στα βιβιοπωλεία από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προσφέρονται στην Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος”