Η Patti Smith ως φωτογράφος

Η Patti Smith ως φωτογράφος

«Μερικές φορές, όταν αναζητώ ησυχία, στρέφομαι στην Land 250 μου (σ.σ. vintage φωτογραφική μηχανή Polaroid). H διαδικασία του να τραβώ polaroids με συνδέει με τη στιγμή. Είναι τα αναμνηστικά μιας ευχάριστης απομόνωσης.»

H Patti Smith, εκτός από σημαντική τραγουδοποιός, είναι συγγραφέας, ποιήτρια, ακτιβίστρια ενώ έχει επίσης να παρουσιάσει μια πολύ ιδιαίτερη φωτογραφική δουλειά, παρόλο που η ίδια προσεγγίζει ανεπιτήδευτα τη φωτογραφία. «Μου αρέσει απλά να τραβάω φωτογραφίες. Είναι κομμάτι της ζωής μου. Φωτογραφίζω με βάση τις γνώσεις μου κι έχω την προσωπική μου αισθητική αλλά δεν με θεωρώ φωτογράφο».

Πάντως, ήδη από τα 21 της  που μετακόμισε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η Smith κυκλοφορούσε παντού με μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια. Συνδυάζοντας μια καλλιεργημένη, εναλλακτική αλλά κι επαναστατική προσωπικότητα, κατάφερε να ταράξει τα νερά της punk μουσικής σκηνής αλλά και να αποτελέσει μια από τις επιδραστικότερες εκπροσώπους της beat καλλιτεχνικής κοινότητας.

H δυνατή φιλία με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe, τον «καλλιτέχνη της ζωής της», με τον οποίο υπήρξαν σύντροφοι και συγκάτοικοι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη φωτογραφική αλλά και προσωπική εξέλιξη και των δύο. Η ιδιαίτερη σχέση τους περιγράφεται υπέροχα στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της “Just Kids” όπου υπάρχουν και κάποιες από τις διάσημες polaroids της.

 

© Patti Smith

© Patti Smith

 

«Κάποιοι βρίσκουν τις φωτογραφίες μου θολές, χωρίς σωστή εστίαση. Οι εικόνες μου όμως, είναι ακριβώς όπως τις θέλω να είναι. Δεν προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο με τη φωτογραφία. Απλά φωτογραφίζω ό,τι θεωρώ όμορφο γύρω μου. Κι αν μια τέτοια εικόνα αρέσει σε κάποιον και τη βάλει κάπου για να τη βλέπει όταν γράφει ή σκέφτεται, αυτή είναι για  μένα η ιδανική της θέση».

 

 

 

Polaroid photos by Patti Smith, from the exhibition “Land 250” at Fondation Cartier pour l’ art contemporain, Paris, March 28 June 22, 2008 © Patti Smith © Fondation Cartier pour l’ art contemporain

 

Περισσότερες φωτογραφίες της Patti Smith, μπορείτε να βρείτε εδώ.