O Graham Nash ως φωτογράφος

O Graham Nash ως φωτογράφος

Υπάρχει διαρκώς ένα είδος αλλόκοτης ομορφιάς γύρω μας. Η πρόκληση είναι να μπορούμε να ρίξουμε τους ρυθμούς μας, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να μάθουμε να συναντάμε τη «στιγμή».

Ο Graham Nash, ο Βρετανο-αμερικανός καλλιτέχνης είναι ευρύτερα γνωστός ως τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός (κιθάρα, πλήκτρα). Tη δεκαετία του ’60 συμμετείχε στους Hollies και αργότερα απoτέλεσε ιδρυτικό μέλος της θρυλικής folk/rock τετράδας Crosby, Stills, Nash and Young. Μέσα από τα τραγούδια αλλά και τη στάση ζωής του, ο Νash θέλησε να εκφράσει και πολιτική άποψη. Πήρε θέση ενάντια στους πολέμους και τα πυρηνικά όπλα ενώ αναφέρθηκε σε κοινωνικά θέματα, τη φύση και την οικολογία. Για τη συνεισφορά του στη μουσική έχει εισαχθεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame (το 1997 με τους CSN&Y και το 2010 με τους Hollies), άλλες δύο στο Songwriter’s Hall of Fame ενώ είναι κάτοχος Grammy και τεσσάρων τιμητικών πανεπιστημιακών διδακτορικών στον τομέα της Μουσικής και των Καλών Τεχνών. H ακτιβιστική και φιλανθρωπική του δράση επίσης αναγνωρίστηκε πολλές φορές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α. με σημαντικότερη διάκριση την αναγόρευσή του σε Aξιωματικό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE).

 

Graham Nash – Self portrait

Graham Nash

Graham Nash – Judy Collins and Stephen Stills


O Graham Nash όμως, είναι κι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος φωτογράφος. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει, η πρώτη του φωτογραφική μηχανή ήταν δώρο από τον πατέρα του και αγάπησε τη φωτογραφία πριν ακόμη ασχοληθεί με τη μουσική. «Όταν ήμουν 11 χρονών, φωτογράφισα τη μητέρα μου.» θα θυμηθεί. «Εκείνη τη στιγμή ένιωσα πως ‘βλέπω’ διαφορετικά. Δεν ήταν ένα απλό στιγμιότυπο. Είχα αποτυπώσει έναν άνθρωπο χαμένο στη σκέψεις του. Από τότε, ήθελα ακριβώς αυτό: να ‘αποτυπώνω’ ανθρώπους.»

Οι περιοδείες που έκανε με τις μπάντες, του έδωσαν αυτήν την ευκαιρία ενώ οι φίλοι του (Joni Mitchell, Stephen Stills, Neil Young, Jackson Browne κ.ά.) αποτέλεσαν το πιο οικείο θέμα των φωτογραφιών του. Ωστόσο προτιμούσε τα «μοντέλα» του να μην γνωρίζουν την ύπαρξη της κάμεράς του. «Όντας κι εγώ ο ίδιος δημόσιο πρόσωπο είχα συνειδητοποιήσει πως όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν πως κάποιος τους φωτογραφίζει, συμπεριφέρονται κάπως σαν να είναι ο James Dean.» εξηγεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διακριτικότητάς του, το πορτρέτο της Joni Mitchell που έχει φωτογραφηθεί «μέσα» από την πλάτη μιας καρέκλας ενώ ακούει απορροφημένη το άλμπουμ της “Clouds”: «έκανα μόνο μία και μοναδική λήψη. Και η Joni κι εγώ συμφωνήσαμε πως ήταν τέλεια». 

Graham Nash – Joni Mitchell


Οι φωτογραφίες του Nash είναι κυρίως ασπρόμαυρες και περιλαμβάνουν τοπία, πορτρέτα φίλων και της οικογένειάς του, αυτοπορτρέτα και εννοιολογικές εικόνες καθημερινής ζωής. Χαρακτηρίζονται από κίνηση, συναίσθημα, επανάληψη, εκφραστικότητα, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και έντονες υφές σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν την ανθρώπινη φύση στην ολότητά της. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φωτογράφοι που τον επηρέασαν περισσότερο είναι ο Weegee, η Diane Arbus και ο Sebastião Salgado.

 

Graham Nash – Neil Young in his car

Graham Nash – everybody’s work

Graham Nash

 

Εκτός από φωτογράφος, ο Nash υπήρξε και φανατικός συλλέκτης φωτογραφιών. Το 1976 είχε ήδη μαζέψει 1000 φωτογραφίες τις οποίες παραχωρούσε προς έκθεση σε διάφορα μουσεία. Μέχρι που το 1990 αποφάσισε να δημοπρατήσει την 2000 φωτογραφιών συλλογή του μέσω του οίκου Sotheby’s. Καλλιτεχνικά ανήσυχος και τελειομανής, ο Nash ασχολήθηκε και με την επεξεργασία και εκτύπωση ψηφιακών φωτογραφιών. Απέκτησε έναν εκτυπωτή Iris Graphics 3047 και πειραματίστηκε με εκτυπώσεις σε μεγάλο φορμά. Τελικά το 1991 έστησε την Nash Editions Ltd., τη δική του εταιρία, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα και εξειδικεύεται στις fine art εκτυπώσεις.

Ο Graham Nash έχει κυκλοφορήσει δύο φωτογραφικά βιβλία (“Eye to Eye” και “Taking Aim”) κι έχει παρουσιάσει τις φωτογραφίες του σε πολλές εκθέσεις παγκοσμίως. Περισσότερες φωτογραφίες του μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.grahamnash.com/art

© Graham Nash