Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την Έμφυλη βία από την ΧΕΝ Παιανίας

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την Έμφυλη βία από την ΧΕΝ Παιανίας

  1. Η Χ.Ε.Ν. Παιανίας, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, με θέμα:

«Έμφυλη Βία: Επιτέλους ΣΤΟΠ»

Η ΧΕΝ είναι μια Παγκόσμια, Γυναικεία Εθελοντική Οργάνωση με στόχο την ανάπτυξη της γυναίκας κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση και οποιαδήποτε άλλη διάκριση.

Η έμφυλη βία* είναι ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Μπορεί να τελεστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (σπίτι, εργασία, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.τλ.) στρεφόμενη εναντίον της θέλησης του ατόμου. Διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος/εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους. Η έμφυλη βία προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα. Στο ακρότατο όριο της μπορεί να οδηγήσει σε γυναικοκτονία. Ακόμη και οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός ή/και η στέρηση ελευθερίας – αποτελούν έμφυλη βία. Εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης – εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» των ατόμων που την υφίστανται. Η έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές συνιστά ποινικό αδίκημα (συχνά κακουργηματική πράξη) και τιμωρείται αυστηρότατα από την ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα (2018), αποτυπώνονται πλέον με συστηματοποιημένο τρόπο και ποινικοποιούνται μορφές έμφυλης και νδοοικογενειακής βίας, που ως τώρα δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες (stalking, οικονομική βία, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, εξαναγκαστικός γάμος)

*«Ορισμός Έμφυλης Βίας» Πηγή: Διοτίμα (Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα.)

Διαθέσιμο μέσω: https://diotima.org.gr/orologies/

  1. Βραβεία:

α. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο & 3ο) και τρεις έπαινοι (1ος, 2ος & 3ος).

Πρώτο βραβείο: Μία (1) μηχανή Canon EOS 2000D Kit 18-55mm IS II – Black.

Δεύτερο βραβείο: Ένα (1) τρίποδο HAMA 4161 TRIPOD STAR 61.

Τρίτο βραβείο: Ένα (1) βιβλίο που θα έχει σχέση με το θέμα του διαγωνισμού.

β. Στα βραβεία και τους επαίνους θα δοθεί αναμνηστική πλακέτα και σε όλες τις φωτογραφίες που θα διακριθούν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα.

γ. Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν σαν εξώφυλλα διαφόρων δράσεων της ΧΕΝ Παιανίας.

δ. Οι τρεις βραβευμένες φωτογραφίες, οι φωτογραφίες που έχουν πάρει έπαινο, καθώς και κάποια επιλογή από διάφορες άλλες φωτογραφίες, θα πάρουν μέρος στην έκθεση που θα πραγματοποιήσει η ΧΕΝ Παιανίας μετά το τέλος του διαγωνισμού.

  1. Όροι Συμμετοχής:

α. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν άτομα άνω της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) χρόνων.

β. Στον διαγωνισμό μπορεί να πάρει μέρος κάθε φωτογράφος, άνδρας ή γυναίκα, ερασιτέχνης, ή επαγγελματίας.

γ. Κάθε διαγωνιζόμενος-η θα μπορεί να στείλει μέχρι τέσσερις (4) φωτογραφίες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες (RGB).

δ. Οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν ληφθεί χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε κάμερα, κινητού ή φωτογραφικής μηχανής, αναλογική ή ψηφιακή, και σε οποιοδήποτε φορμάτ (format).

ε. Δεκτές γίνονται και οι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες (π.χ. φωτογραφικό κολλάζ κ.τλ.)

στ. Οι φωτογραφίες και τα πνευματικά δικαιώματα αυτών, πρέπει να ανήκουν στον-στην φωτογράφο, να μην παραβαίνουν διατάξεις της νομοθεσίας και να μην είναι προσβλητικές ή ανήθικου περιεχομένου.

ζ. Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό δεν πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε κάποιον άλλον δημόσιο διαγωνισμό.

η. Η υποβαλλόμενη φωτογραφία πρέπει να αποτελεί προσωπική και αυθεντική δημιουργία.

θ. Κάθε συμμετέχων ρητά συναινεί στη χρήση του ονόματός του και της φωτογραφίας του, άνευ οποιουδήποτε χρηματικού ανταλλάγματος στα πλαίσια διενέργειας του παρόντος διαγωνισμού.

ι. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

  1. Υποβολή Φωτογραφιών:

α. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή (αποκλειστικά σε αρχείο .jpg) με όνομα το ονοματεπώνυμο του φωτογράφου και τον αύξοντα αριθμό από 01 έως 04 (για παράδειγμα eponimo_onoma 01.jpg). Η μικρή πλευρά της φωτογραφίας πρέπει να έχει ελάχιστη διάσταση 2362 pixels και η μεγάλη ελάχιστη διάσταση 3543 pixels (ελάχιστη διάσταση 20Χ30 εκατοστά στα 300dpi).

β. Επί της φωτογραφίας δεν πρέπει να είναι ενσωματωμένο το ονοματεπώνυμο ή το λογότυπο του  φωτογράφου.

γ. Οι φωτογραφίες που αποστέλλονται πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από το «Δελτίο Συμμετοχής» που ακολουθεί την προκήρυξη του διαγωνισμού.

δ. Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΧΕΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ, info@xenpeanias.gr συνοδευόμενες, σε ψηφιακή μορφή.

ε. Διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται το χρονικό διάστημα από: την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 ώρα 00:01, έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 ώρα 23:59. Διευκρινίζεται ρητά ότι μετά την λήξη του διαγωνισμού, οι συμμετοχές είναι αυτοδικαίως άκυρες.

  1. Δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών που θα διακριθούν:

α. Η ΧΕΝ Παιανίας διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν για την προβολή της και την προώθηση των σκοπών της, σύμφωνα με το καταστατικό της, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει στο μέλλον (για εκθέσεις, προβολές, έκδοση αναμνηστικών λευκωμάτων, ημερολογίων, δημιουργία CD, ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κ.λ.π.), οι δε συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αποδέχονται ρητά τον όρο αυτό και παραχωρούν το σχετικό δικαίωμα χρήσεως των διακριθέντων φωτογραφιών τους στη ΧΕΝ Παιανίας. H ΧΕΝ Παιανίας είναι υποχρεωμένη να αναφέρει πάντα το όνομα του δημιουργού.

β. Τα δικαιώματα της φωτογραφίας παραμένουν στην ιδιοκτησία του/της κάθε φωτογράφου-δημιουργού, ο οποίος/η οποία δηλώνει ότι η φωτογραφία που αποστέλλει δεν παραβαίνει κάποιο νόμο και δεν προσβάλει τα δικαιώματα τρίτων.

γ. Η ΧΕΝ Παιανίας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε αντιγραφή ή κλοπή της φωτογραφίας.

δ. Οποιαδήποτε χρήση προσωπικής πληροφορίας των συμμετεχόντων θα είναι αποκλειστικά σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία προσωπικών δεδομένων και την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ε. Ο/Η δημιουργός βεβαιώνει ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των εικονιζόμενων προσώπων.

στ. Η ΧΕΝ Παιανίας ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων της προσωπικότητας και των προσωπικών δεδομένων των φωτογραφημένων προσώπων.

ζ. Για ενδεχόμενες παραβιάσεις, όπως ανωτέρω, θα ευθύνεται αποκλειστικά ο/η δημιουργός.

  1. Συμπληρωματικές Λεπτομέρειες:

α. Η ΧΕΝ Παιανίας διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τον χρόνο λήξης του διαγωνισμού ή τα έπαθλα εάν κριθεί απαραίτητο.

β. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΧΕΝ Παιανίας και θα αποσταλούν στα e-mail των διαγωνιζόμενων.

γ. Η σύνθεση της πενταμελούς κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023.

δ. Η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023.

ε. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και αμετάκλητες. Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν (βραβεία, έπαινοι και αναρτήσεις), θα παραμείνουν στο αρχείο της ΧΕΝ Παιανίας.

στ. Οι φωτογραφίες (ψηφιακά αρχεία) που δεν θα τύχουν διακρίσεων δεν θα επιστραφούν αλλά θα καταστραφούν.

ζ. Η απονομή των βραβείων, επαίνων και διακρίσεων θα γίνει κατά την διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την «Εμφυλη Βία», στις εγκαταστάσεις της ΧΕΝ Παιανίας.

η. Το κόστος μεγέθυνσης και παρουσίασης των φωτογραφιών για την έκθεση βαρύνει τη ΧΕΝ Παιανίας, εναλλακτικά η προβολή μπορεί να γίνει και μέσω προτζέκτορα, αν κριθεί απαραίτητο.

θ. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή, από μέρους των διαγωνιζομένων, όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την κρίση.

Cover photo: Περικλής Μεράκος