Γιατί το γιατί …

 Γιατί το γιατί …

Να φωτογραφίζεις για να εκφραστείς είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις τον κόσμο σε ένα εξάχρονο. Πρέπει να αρχίσεις να τον παρατηρείς όπως θα τον έβλεπες για πρώτη φορά, με τα δικά του μάτια. Πρέπει να τον περιγράψεις με απλό τρόπο, να είσαι αναλυτικός με έμφαση στις λεπτομέρειες που πρέπει να τις μεγεθύνεις μερικές φορές δυσανάλογα με την συνολική εικόνα. Οι απαντήσεις σου πρέπει να είναι άμεσες και καθαρές όπως  αυτές που θα έδινε ένα παιδί.
– Κωστάκη γιατί έβαλες χώμα στο στόμα της αδερφής σου;
– Γιατί το είχε ανοικτό.

Κώστας Μασσέρας

Κάπου εκεί πρέπει να προσθέσεις ένα ψέμα που να προσομοιάζει την αλήθεια και θα προσθέτει μια δόση μαγείας γιατί τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τα παραμύθια, το παράλογο και τα θαύματα. Δεν πρέπει να παραλείψεις να είσαι απόλυτος με την άποψη σου ακόμα και αν η αποτυχία να πείσεις είναι σίγουρη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τρικ, δεν είσαι ταχυδακτυλουργός άλλα μάγος. Τα τρικ και τα εφέ αποκαλύπτονται τόσο γρήγορα και εύκολα όσο δημιουργούνται.

Κώστας Μασσέρας

Το ενοχλητικό εξάχρονο δεν θέλει στεγανές απαντήσεις αλλά αναζητά εκείνα τα κενά-ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν νέα ερωτήματα. Φυσικά το παιδί μέσα σου δεν θα μείνει  ικανοποιημένο, το μάτι είναι αχόρταγο, μα το μυαλό ανεπαρκές και ο κόσμος μια αποκάλυψη.

Κώστας Μασσέρας
Φωτογράφος, Δάσκαλος φωτογραφίας

Κώστας Μασσέρας