Ο Stanley Kubrick (26.7.1928-7.3.1999) ως φωτογράφος

Ο Stanley Kubrick (26.7.1928-7.3.1999) ως φωτογράφος

Είμαστε ικανοί για το μεγαλύτερο καλό και το μεγαλύτερο κακό, και το πρόβλημα είναι πως συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά τους όταν ικανοποιούν το σκοπό μας.

Stanley Kubrick 26.7.1928-7.3.1999

Stanley Kubrick

Η σχέση του Stanley Kubrick με τη φωτογραφία ξεκίνησε όταν ο πατέρας του του αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή Garflex ως δώρο για τα 13α γενέθλιά του καθότι ο Stanley Kubrick βαριόταν πολύ στο σχολείο, έπαιρνε κακούς βαθμούς και δεν είχε καμία επιθυμία να πάει στο κολέγιο. Ο πατέρας του θέλησε με αυτό τον τρόπο να του κινήσει το ενδιαφέρον και όντως η κάμερα αυτή υπήρξε καταλύτης. Τριγύριζε  για ώρες ολόκληρες στο Μπρονξ, τη γειτονιά του, τραβώντας φωτογραφίες τις οποίες εμφάνιζε στο σπίτι ενός φίλου του που είχε μετατρέψει το λουτρό σε θάλαμο εμφάνισης.

Stanley Kubrick

Τον Απρίλιο του 1945, ο Stanley Kubrick φωτογράφισε έναν σκεπτικό και κατηφή περιπτεριούχο, στο παραθυράκι του περιπτέρου του, πλαισιωμένο από εφημερίδες που ανήγγειλαν στα πρωτοσέλιδά τους τον θάνατο του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την ανάληψη της προεδρίας από τον Χάρι Τρούμαν. Αυτή ήταν η πρώτη φωτογραφία που κατάφερε να πουλήσει – στο περιοδικό Look, έναντι 25 δολαρίων.

Τον Απρίλιο του 1946, η Έλεν Ο’ Μπράιεν, υπεύθυνη για τις φωτογραφίες στο περιοδικό, η οποία είχε προβλέψει τη δυναμική του νεαρού φωτογράφου, εισηγήθηκε την πρόσληψή του κι έτσι πολύ σύντομα οι φωτογραφίες του Stanley Kubrick  έγιναν πολλές φορές μέχρι και εξώφυλλο στο «Look». Η αμοιβή του ανερχόταν σε 50 δολάρια την εβδομάδα. Ο Stanley Kubrick ήταν μόλις 17 ετών.

Stanley Kubrick

Με τον φακό του περιηγήθηκε στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη, από το 1945 έως το 1950: Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα πορτρέτα του Μοντγκόμερι Κλιφτ, οι ντεπιντάντ της εποχής, σκηνές από τη ζωή ενός δωδεκάχρονου λουστράκου, ερωτευμένα ζευγάρια και άλλα καθημερινά στιγμιότυπα ήταν μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε. Στην ουσία αυτή η πενταετής θυτία του ως φωτογράφος του έμαθε να αφηγείται ιστορίες.

Η πρώτη δουλειά που του ανατέθηκε σε πλατώ ήταν η φωτογράφιση των γυρισμάτων της ταινίας του Ζυλ Ντασέν “Γυμνή Πόλη”, ένα noir του 1948.

Stanley Kubrick

Ακόμα και σήμερα η ταινία θεωρείται εκθαμβωτική από τους κριτικούς του κινηματογράφου. Πρόκειται για ένα κλασικού τύπου αστυνομικό έργο, στο οποίο παρακολουθούμε τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος και την αναζήτηση ενός ενόχου, που την έχουν αναλάβει ένας αστυνομικός προϊστάμενος και ο βοηθός του. Η αναζήτηση γίνεται στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε δολοφονημένη μια γυναίκα. Η ταινία κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου μοντάζ και Όσκαρ Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ταινία.

Stanley Kubrick

Στα μάτια του Stanley Kubrick οι δύο δραστηριότητες, αυτή του σκηνοθέτη και αυτή του φωτογράφου, είναι συνδεδεμένες. «Εάν δεν είχα υπάρξει φωτογράφος, θα μου έλειπε το βασικό συστατικό που πρέπει να βάλεις σε μια ταινία, το οποίο είναι η φωτογραφία» είχε πει στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες, το 1968, της ταινίας «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Stanley Kubrick [26.7.1928-7.3.1999]