Michael Kahn – Ο λάτρης των θαλασσών και των ιστιοφόρων

Michael Kahn – Ο λάτρης των θαλασσών και των ιστιοφόρων

Ο Michael Kahn είναι ένας φωτογράφος του οποίου οι φωτεινές και δυνατές εικόνες αντιπροσωπεύουν τα δύο πάθη της ζωής του: τον ωκεανό και τα κλασικά ιστιοπλοϊκά γιοτ. 

Γεννήθηκε το 1960 στην Πενσυλβάνια, όπου και διαμένει εκεί μέχρι σήμερα.

Η αγάπη του Michael Kahn για φωτογράφιση της θάλασσας και των ιστιοφόρων α εμφανίστηκε στα χρόνια της εκπαίδευσής του στην ιστιοπλοΐα.

Ενώ μεγάλωνε και περνούσε τα καλοκαίρια στις ακτές του Maine και στο νησί Topsail, στη Βόρεια Καρολίνα, ο έρωτάς του με τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα αιχμαλώτισε τη φαντασία του. Αυτό το περιβάλλον έθρεψε στον εκκολαπτόμενο φωτογράφο την επιθυμία να χρησιμοποιήσει το θέμα ως πηγή έμπνευσης και θαυμασμού.

Michael Kahn

Ο Κahn συγκέρασε τα δύο του πάθη το 1995 ενώ βρισκόταν σε διακοπές σε μια λίμνη στα Όρη Adirondack. Τον συγκλόνισε ο αισθησιακός χορός ανάμεσα στα φώτα και τις σκιές των ιστιοφόρων και το καθρέφτισμα της θάλασσας.

Τα φωτογραφικά θέματα του Kahn δεν περιορίζονται στα χειροποίητα ιστιοφόρα  αλλά επεκτείνονται και στην ατμοσφαιρική ομορφιά του θαλασσινού τοπίου που τον γοήτευε πάντα.

Φωτογραφίζοντας σκάφη, στοχεύει να αποτυπώσει την ομορφιά και την ελευθερία της δράσης της ιστιοπλοΐας και την ομορφιά της κατασκευής ενός πλοίου, το αρχιτεκτονικό θαύμα και τις γλυπτικές μορφές των σκαφών.

Τα ιστιοφόρα αντιπροσωπεύουν την ικανότητα των ανθρώπων να συνεργάζονται με τη φύση, να αξιοποιούν τη δύναμη του ανέμου και να αντέχουν τη δύναμη της θάλασσας. Από τα κουφώματα και τις σανίδες μέχρι τα μίλια «αρματωσιάς», το ιστιοπλοϊκό είναι πραγματικά ένα έργο καλλιτεχνικής αρχιτεκτονικής

MIichael Kahn

Michael Kahn

Στις φωτογραφίες του, ο Michael Kahn δημιουργεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα ιστιοπλοΐας, τη χαρά ενός ταξιδιού. Ως εκ τούτου, φωτογραφίζει όχι μόνο τις βάρκες και τη θάλασσα αλλά και τα περιβάλλοντα που περικλείουν ένα ταξίδι. Ομοίως, συχνά φωτογραφίζει μονοπάτια, αμμόλοφους και συννεφιασμένους ουρανούς πάνω από ήρεμα νερά που μοιάζουν με τις υποβλητικές εικόνες των μεγάλων ζωγράφων θαλασσινών τοπίων.

Ο Michael Kahn χρησιμοποιεί συνήθως μια κάμερα μεσαίου φορμά της εποχής του 1950 και εκτυπώνει με κόπο τις εικόνες του χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ανέπτυξε επί πολλά χρόνια ερευνώντας και δουλεύοντας σε σκοτεινούς θαλάμους. Οι ζεστές εικόνες του σε τόνους σέπια καταδεικνύουν την εμπειρία του ως τυπογράφος αλλά και ως φωτογράφος.

Λατρεύω τον ωκεανό. Ως παιδί, μεγάλωσα περνώντας τις καλοκαιρινές διακοπές δίπλα στη θάλασσα και έκτοτε με τραβάνε ο ωκεανός και τα σκάφη. Υπάρχει μια τέτοια δυαδικότητα στη θάλασσα. Μια μέρα είναι ήρεμη, πολύχρωμη και φιλόξενη. … Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι ερωτευμένος με τη θάλασσα. Κολύμπησα, έπλευσα, ψάρευα και μάζεψα κοχύλια και δόντια καρχαριών που είχαν ξεβραστεί στην άμμο. Κρύφτηκα στους αμμόλοφους και θαύμασα τους θησαυρούς που αποκάλυπταν το νερό και ο άνεμος. Είναι αυτή η συνεχής εξέλιξη, αυτή η αέναη αλλαγή που με τραβάει στο νερό ξανά και ξανά. Ο Ηράκλειτος είπε «δεν μπορείς ποτέ να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές». Αυτό ισχύει για την ακτή: είναι πάντα σε κατάσταση ροής.

Michael Kahn

Michael Kahn

Η θεώρηση της σχέσης μεταξύ πανιού και θάλασσας από τον Michael Kahn γίνεται το «δομικό στοιχείο» της φωτογραφικής του αισθητικής. Το προσεκτικό βλέμμα του φωτογράφου μπορεί να αιχμαλωτίσει το φως που εμφανίζεται ως λεπτές γραμμές που χωρίζουν τα πλοία και τους φυσικούς σχηματισμούς από τα υδάτινα σώματα. Οι φωτογραφίες του θολώνουν την υφή των διαφορετικών θεμάτων της εικόνας στο βαθμό που φαίνονται περισσότερο ως αριστοτεχνικά σχέδια με απαλό μολύβι με τη λεπτή, ακριβή και προσεκτική αντιμετώπιση των αξιών τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι σαγηνευτικές φωτογραφίες του Michael Kahn εξισορροπούν την αρμονία και το μυστήριο που δημιουργεί σε κάθε εντυπωσιακή εικόνα. Ο Kahn καταγράφει μια σειρά από πολύπλοκα καιρικά μοτίβα. Για τον φωτογράφο, οι εικόνες γίνονται τελικά διαλογισμοί στον ωκεανό και τις βάρκες. Ωστόσο, είναι επίσης ανοιχτοί σε μια ευρύτερη αίσθηση ότι είναι «στοχασμοί» για τη φύση.

Michael Kahn

Πάνω απ’ όλα, οι φωτογραφίες του Kahn παρέχουν στιγμές ήρεμης παρατήρησης. Η αρμονία στις εικόνες δημιουργείται από την ομαλή καμπυλότητα των ιστών των ιστιοφόρων σκαφών. Η ήρεμη ομιχλώδης ατμόσφαιρα, δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης. Οι φωτογραφίες κυριολεκτικά κρατούν το χρόνο ακίνητο, δίνοντας στον θεατή μια στιγμή για προβληματισμό και περισυλλογή. Έτσι, οι εικόνες του Καν ενθαρρύνουν τον θεατή να σταματήσει και να ξεκινήσει ένα ταξίδι προβληματισμού και εγκράτειας. Όταν ένας φωτογράφος έχει πάθος για τη φύση και τη θάλασσα, αυτό γίνεται το κίνητρο για τη δουλειά της ζωής του. Έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε τις φωτογραφίες που τραβάει ο Kahn, έχοντας πλήρη γνώση του γύρω περιβάλλοντος και στοχαζόμενοι τα ταξίδια που έρχονται.

Δεν έχω ταυτίσει ποτέ τη δουλειά μου με κανένα στυλ. Φτιάχνω απλώς τις φωτογραφίες μου. Ποτέ δεν κοιτάζω πίσω στους παλιούς φωτογράφους για έμπνευση. Νιώθω ότι αν το έκανα, μπορεί να μην δημιουργήσω μια συγκεκριμένη εικόνα επειδή είχε ήδη δημιουργηθεί. … Σίγουρα προσεγγίζω με ακρίβεια τη σκηνή και στη συνέχεια λυγίζω ή διαμορφώνω την εικόνα για να ανταποκριθώ στην ερμηνεία του γεγονότος χρησιμοποιώντας ιστορικό φωτογραφικό χειρισμό στο σκοτεινό θάλαμο.

Michael Kahn

Michael Kahn

Ο Kahn έχει εκθέσει διεθνώς σε πολλές εξέχουσες γκαλερί τέχνης. Μεγάλες εταιρείες όπως η McGraw Hill, η MBNA BANK, η Pottery Barn και ο Ralph Lauren (Λονδίνο) κρατούν το έργο του Kahn και η MGM και η Warner Brothers χρησιμοποιούν επίσης τις εκτυπώσεις του σε σκηνικά για ταινίες. Οι εικόνες του Michael Kahn έχουν παρουσιαστεί σε εξέχοντα περιοδικά και εφημερίδες όπως National Geographic, Architectural Digest, New York Times και Wall Street Journal. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τον τίτλο The Spirit of Sailing: A Celebration of Sea and Sail. Αυτή τη στιγμή ζει στο Unionville της Πενσυλβάνια.

Michael Kahn