
Joakim Eskildsen
Ο Joakim Eskildsen είναι ένας Δανός φωτογράφoς, καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φύση, καθώς και κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
Είναι μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Σχολής του Ελσίνκι και το έργο του έχει εκτεθεί σε μουσεία, γκαλερί και εκθέσεις τέχνης. Τα τελευταία χρόνια, ο Joakim ανέλαβε εργασίες εκδόσεων για το περιοδικό Time Magazine, το περιοδικό New York Times και το Mare.
Ο Joakim Eskildsen γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1971 όπου εκπαιδεύτηκε με τη φωτογράφο της Βασιλικής αυλής Rigmor Mydtskov και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο στο Ελσίνκι, όπου έμαθε την τέχνη της βιβλιογραφίας.
Το έργο του έχει βραβευτεί αρκετές φορές.
Ζει στην ύπαιθρο έξω από το Βερολίνο.

Joakim Eskildsen
Η δουλειά του με τους Ρομά (The Roma journeys) είναι μια από τις σπουδαιότερες εργασίες έγχρωμης φωτογραφίες πάνω στη ζωή τους.
Από το 2000 μέχρι το 2006, πραγματοποίησε, μαζί με την Σουηδή συγγραφέα και ποιήτρια Cia Rinne, μια ιδιαίτερη διαδρομή μέσα από επτά χώρες σε Ευρώπη και Ασία. Στόχος τους ήταν να εξερευνήσουν τη ζωή και την κουλτούρα των Ρομά, οι οποίοι ζουν σκορπισμένοι σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Joakim Eskildsen
Ταξιδεύοντας σε Ουγγαρία, Ινδία, Ρουμανία, Γαλλία, Ρωσία, Φιλανδία αλλά και Ελλάδα, ο φακός του Eskildsen αποτυπώνει με ευαισθησία το ιδιαίτερο χρώμα της ζωής των Ρομά. Με ειλικρίνεια, χωρίς να φτάνει στο γκροτέσκο, φωτογραφίζει μια κοινότητα που αντιμετωπίζεται ως παρείσακτη, όπου κι αν εγκατασταθεί. Ήταν, εξάλλου, πρόθεσή του να δουλέψει με τους Ρομά με οικειότητα και ζεστασιά, γνωρίζοντας από κοντά τους ίδιους και τη ζωή τους. Όπως έχει πει ο ίδιος «Πάντα προσπαθούσαμε να περνάμε αρκετό χρόνο ανάμεσα στους ανθρώπους τους οποίους θέλαμε να γνωρίσουμε και, αν υπήρχε η δυνατότητα, να ζήσουμε, για κάποιο διάστημα, μαζί τους».

Joakim Eskildsen
Οι φωτογραφίες, που έχει συγκεντρώσει στο άλμπουμ 400 σελίδων, είναι γεμάτες οικειότητα, τοποθετούν μέσα από τον φακό του τον θεατή στην θέση ενός μέλους της κοινότητας. Μιας κοινότητας η οποία γοητεύει χάρι σε μια ομορφιά που πηγάζει χωρίς καμιά πρόθεση και επιτήδευση. Βλέμματα βαθιά, φλογερά και ειλικρινή στα πρόσωπα, παράταιρα κομμάτια από υφάσματα που αναπάντεχα και συγκινητικά ταιριάζουν, διηγούνται, σιωπηλά, την δική τους ιστορία. Είναι, ακόμη, η αίσθηση ελευθερίας που διέπει, παρ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής, ίσως και εξαιτίας τους, τις απλές και καθημερινές τους κινήσεις. Όλα αυτά, μαζί με τις στενές εγκάρδιες σχέσεις που διατηρούν μεταξύ τους, κάνουν τους Ρομά να θυμίζουν κομμάτι από ένα παλιότερο, πιο θαλπερό και παθιασμένο κόσμο.
Το 2005, ο Joakim Eskildsen παρήγαγε ένα μακροπρόθεσμο έργο, το Home Works, μια συλλογή φωτογραφικών ποιημάτων για μια οικογενειακή ζωή που στηρίζεται στον ρυθμό των εποχών.
Στη συνέχεια παρήγαγε δύο νέες σειρές: American Reality το 2011 και Κούβα το 2013:

Joakim Eskildsen
Το 2010, περισσότεροι Αμερικανοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 1959, όταν το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα. Το 2011, η Kira Pollack, Διευθύντρια Φωτογραφίας του Time, ανέθεσε στον Joakim Eskildsen να φωτογραφίσει αυτήν την αυξανόμενη κρίση που επηρεάζει σχεδόν 46,2 εκατομμύρια Αμερικανούς. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής, ο Eskildsen, μαζί με τη δημοσιογράφο Νατάσα ντελ Τόρο, ταξίδεψαν στα μέρη με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, τη Λουιζιάνα, τη Νότια Ντακότα και τη Τζόρτζια για επτά μήνες για να καταγράψουν τη ζωή εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα στατιστικά στοιχεία. Οι άνθρωποι που απεικόνισε ο Έσκιλντσεν–αυτοί που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, που έχουν χάσει τη δουλειά ή το σπίτι τους και συχνά ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες– συνήθως παραμένουν αόρατοι σε μια κοινωνία στην οποία ο μύθος του Αμερικανικού ονείρου παραμένει ακόμα ισχυρός. Πολλά από τα θέματα του Eskilden πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια τέτοιο όνειρο – απλώς η αμερικανική πραγματικότητα. American Reality, ονομάστηκε το σχετικό λεύκωμά του.

Joakim Eskildsen
Στην Κούβα (2013), παρακολουθεί την εξέλιξη της κουβανικής αρχιτεκτονικής στις αστικές περιοχές και ιδιαίτερα στην Αβάνα, αλλά αποκαλύπτει και τις γύρω αγροτικές εγκαταστάσεις. Ο φωτογράφος μας μεταφέρει σε μια ζωντανή και πολύπλοκη Κούβα, από φυτείες καπνού μέχρι μετανάστες εργάτες. Ζωγραφίζει πορτρέτα χωρικών ή κατοίκων των πόλεων, απομακρυσμένα τοπία ή πόλεις που φουσκώνουν, απαθανατίζει σκηνές ζωής. Κατακτώντας τέλεια το φως, ο Joakim Eskildsen παράγει εδώ φωτογραφίες με πολύ αντίθεση μεταξύ επανάστασης, ελπίδας και άγχους

Joakim Eskildsen
Το Silent Spring είναι μια σειρά από τον Joakim Eskildsen που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια του lockdown στο σπίτι του στην εξοχή, 29 χιλιόμετρα νότια του Βερολίνου. Για τον Δανό φωτογράφο που επιδιώκει μια ζωή συμβατή με το να μην υποθηκεύει το μέλλον ή τον πλανήτη, αύξησε την επιθυμία να ζήσει σε έναν ανθεκτικό κόσμο. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι κοντά σε αυτά που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε στο εγγύτερο μέλλον. Νομίζω ότι πρέπει να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά όλων των αποφάσεών μας. Εδώ και δεκαετίες, ζούμε σε ένα είδος ουτοπίας που βασίζεται στην ιδέα ότι αυτός ο πλανήτης για κάποιο ακατανόητο λόγο δεν υπόκειται στους νόμους της φύσης. Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία στην οποία το βιοτικό επίπεδο είναι βαθιά ασυνάρτητο. Το σύστημα που βασίζεται στην ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμο. Ακόμα και σήμερα, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να βλέπουν το κλαδί στο οποίο κάθονται».
«Το Silent Spring» είναι μέρος της σειράς Home Work που εργάζεται ο Joakim Eskildsen τα τελευταία 15 χρόνια, ένα έργο που προσπαθεί να εργαστεί στο άμεσο περιβάλλον αντί να εστιάζει σε έργα που περιλαμβάνουν εκτεταμένα ταξίδια, όπως έκανε στο παρελθόν.
«Οι φωτογραφίες του Eskildsen δεν είναι τίποτα λιγότερο από άψογες», έχουν πει οι κριτικοί. «Ελπιδοφόρες, συγκινητικές ή επηρεασμένες, καλλιτεχνικές και ντοκιμαντέρ, οι φωτογραφίες του Joakim Eskildsen δεν κατηγορούν ποτέ· δίνουν το προνόμιο της ενσυναίσθησης και της αξιοπρέπειας, με στόχο να απεικονίσουν το αόρατο, εκείνα που η κοινωνία τείνει να ξεχάσει».
Joakim Eskildsen


