Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat
Frank Horvat

Frank Horvat – Ο φωτογράφος που έκανε τον δρόμο studio μόδας

Frank Horvat

Frank Horvat

O Frank Horvat (Φρανκ Χόρβατ) γεννήθηκε το 1928 στην πόλη Abbazia τής Ιταλίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Κροατία. Oι γονείς του, Karl και Adele Edelstein, ήταν και οι δύο γιατροί. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα πέρασε στο Lugano τής Ελβετίας. Από το 1947 μέχρι και το 1950 σπούδασε στο Μιλάνο Καλές Τέχνες (Accademia di Brera).

Με τη φωτογραφία ασχολιόταν ήδη ερασιτεχνικά από τα εφηβικά του χρόνια. Τη χρονιά τής αποφοίτησής του ταξίδεψε στο Παρίσι όπου γνωρίστηκε με τον Henri Cartier-Bresson και τον Robert Capa. Άρχισε να δουλεύει σαν ανεξάρτητος φωτογράφος ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη τού κόσμου. Φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν τότε στο Life και στο Picture Post.

Frank Horvat

Frank Horvat

Το 1955 εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Από το 1957 μέχρι το 1962 συνεργάστηκε σαν φωτογράφος μόδας με τα μεγαλύτερα περιοδικά (Jardin des Modes, Elle, Glamour, Vogue, Harper’s Bazaar κ.ά.). Παράλληλα από το 1958 μέχρι το 1961 συνεργάστηκε με το πρακτορείο Magnum σαν «συνεργαζόμενος φωτογράφος» (associate photographer).

Έκτοτε και για μια εικοσαετία συνέχισε να ασχολείται με τη μόδα και τη διαφήμιση προσθέτοντας στη δουλειά του και το χρώμα. Η προσφορά τού Horvat στη φωτογραφία μόδας είναι ανεκτίμητη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες έκτισε ένα προσωπικό έργο, το οποίο σεβόμενο πλήρως την καθαρότητα των εμπορικών στόχων τής μόδας υπηρέτησε με ξεχωριστή φινέτσα και ευγένεια, με χιούμορ και διακριτική τόλμη μια κλασική οπτική ποιότητα, την οποία η φωτογραφία μόδας παρασυρμένη από τις μεταπολεμικές υπερβολές είχε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη. Oι δρόμοι μετατράπηκαν σε προσωπικό στούντιο τού Horvat με έναν απόλυτα ελεγχόμενο και δυναμικό φωτισμό.

Frank Horvat

Frank Horvat

Και όταν μπήκε στην περιπέτεια τού χρώματος κατάφερε να μην παρασυρθεί από αυτό αλλά να το ελέγξει υιοθετώντας ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα από αυτή που είχε επιδείξει με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του.

Frank Horvat

Frank Horvat

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη μόδα και να ασχολείται κυρίως με την ψηφιακή φωτογραφία και με παραγωγές βιβλίων του που στηρίζονται σε πειραματικές και τολμηρές προτάσεις του.

Frank Horvat

Frank Horvat 2006 – self portrait