Dorothy Bohm

Dorothy Bohm
“Η φωτογραφία εκπληρώνει τη βαθιά μου ανάγκη να σταματήσω να εξαφανίζονται τα πράγματα. Κάνει την παροξυσμό λιγότερο οδυνηρό και διατηρεί κάτι από την ιδιαίτερη μαγεία, την οποία έψαξα και βρήκα. Προσπάθησα να δημιουργήσω τάξη από το χάος, να βρω σταθερότητα στη ροή και την ομορφιά στα πιο απίθανα μέρη”.
Dorothy Bohm
H Dorothy Bohm γεννήθηκε το 1924 στην Königsberg της Ανατολικής Πρωσίας (τώρα Καλίνινγκραντ, Ρωσία) σε μια γερμανόφωνη οικογένεια εβραϊκής-λιθουανικής καταγωγής. Από το 1932 έως το 1939 έζησε μαζί με την οικογένειά της στη Λιθουανία. Το 1939 την έστειλαν στην Αγγλία καθόσο ο ναζισμός εξαπλωνόταν. Αρχικά στο Sussex, μετά στο Λονδίνο κι ύστερα στο Μάντσεστερ, όπου γνώρισε τον Louis Bohm (τον οποίο θα παντρευτεί το 1945).

Dorothy Bohm
Η Dorothy Bohm σπούδασε φωτογραφία στο Δημοτικό Κολλέγιο Τεχνών του Μάντσεστερ, από όπου έλαβε πτυχίο. Έλαβε επίσης πιστοποιητικό στη φωτογραφία από την City and Guilds. Είχε δουλέψει κάτω από τον φωτογράφο Samuel Cooper για τέσσερα χρόνια μέχρι που ίδρυσε το δικό της στούντιο πορτρέτου, Studio Alexander, το 1946 χρησιμοποιώντας το όνομα Dorothy Alexander. (Θα πουλήσει το στούντιο το 1958). Δείγματα από τα πρώιμα έργα πορτρέτου θα εμφανίζονταν δεκαετίες αργότερα.

Dorothy Bohm
Ο σύζυγος της Bohm εργάστηκε σε μια πετροχημική εταιρεία που τον υποχρέωσε να κινηθεί σε όλο τον κόσμο. Το 1947 έκανε την πρώτη από τις πολλές επισκέψεις στο Παρίσι, όπου έζησε με τον σύζυγό της από το 1954 έως το 1955. Στη δεκαετία του 1950 έζησε επίσης στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Το 1956 ταξιδεύει στο Μεξικό, όπου φωτογράφισε με χρώμα για πρώτη φορά.

Dorothy Bohm
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Dorothy Bohm είχε εγκαταλείψει τη στούντιο πορτραίτου για να ασχοληθεί με την «φωτογραφία δρόμου», αλλά εξακολουθούσε να εργάζεται κυρίως σε μαύρο και άσπρο. Το 1980 πείστηκε από τον André Kertész να πειραματιστεί με χρώμα, το οποίο έκανε για δύο χρόνια χρησιμοποιώντας ως κάμερα την Polaroid SX-70. Από το 1985 εργάστηκε αποκλειστικά σε χρώμα.

Dorothy Bohm
Αυτό το πρώιμο έργο της Bohm, όπως αναφέρει η Monica Bohm-Duchen διαπιστώνει κανείς μια “ανθρωπιστική φωτογραφία του δρόμου, που αιχμαλωτίζει τη στιγμή, όπως ο Henri Cartier-Bresson … Εστιάζει σε θραύσματα του αστικού τοπίου. . . που διαφορετικά παραβλέπονται. Αυτές οι φωτογραφίες έχουν αφηρημένη ποιότητα. Υπάρχει μια σκόπιμη χωρική ασάφεια”.

Dorothy Bohm
Μια μεγάλη έκθεση στα 1969 στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών Φωτογραφίας των Bohm, Don McCullin, Tony Ray-Jones και Enzo Ragazzini την ενθάρρυνε να ξεκινήσει μια γκαλερί φωτογραφιών για το Λονδίνο. Το 1971, ο Bohm ίδρυσε την “The Photographers ‘Gallery” στο Λονδίνο με τη Sue Davies. Εργάστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής της για τα επόμενα 15 χρόνια, κάνοντας πολλούς φίλους μεταξύ των αξιοσημείωτων φωτογράφων που εκτέθηκαν εκεί. Επισκέφτηκε τη Νότια Αφρική για πέντε εβδομάδες το 1974, παρουσιάζοντας αργότερα φωτογραφίες που έλαβε εκεί. Με την Helena Kovac ίδρυσε επίσης το Focus Gallery το 1998. Η γκαλερί έκλεισε το 2004. Της έχει απονεμηθεί τιμητική υποτροφία από τη Βασιλική Εταιρεία Φωτογραφίας τον Νοέμβριο στα 2009.

Dorothy Bohm
“Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν φωτογράφο είναι να αποκτήσετε συνεκτικότητα η καλή του δουλειά …. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μια καλή φωτογραφία – αλλά το να την κάνει με συνέπεια είναι το πρόβλημα. “
(Dorothy Bohm)
Η Bohm πέρασε τη ζωή της κάνοντας φωτογραφίες και ταξιδεύοντας στον κόσμο. Η γοητεία της Bohm με τους ανθρώπους και η επιθυμία της να συλλάβει τις παροδικές στιγμές της ζωής είναι πάντα εμφανής στο έργο της.

Dorothy Bohm
Φωτογραφίζω τους ταπεινούς, τους ανώνυμους, οι οποίοι είναι αυθόρμητοι και μας καθρεφτίζουν όλους
Dorothy Bohm

Dorothy Bohm