David Alan Harvey 

David Alan Harvey 

Το κλειδί για τους φωτογράφους σήμερα είναι ότι πρέπει να είναι άνθρωποι της ιδέας. Δεν είναι πλέον κανένα πλεονέκτημα να έχεις τεχνικές δεξιότητες. Σήμερα χρειάζεται κανείς ιδέες για να έχει πραγματικά κάτι να πει, είτε καλλιτεχνικά είτε δημοσιογραφικά.

David Alan Harvey 

Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, ο David Alan Harvey  μεγάλωσε στη Βιρτζίνια. Ανακάλυψε τη φωτογραφία σε ηλικία 11 ετών. Ο David Alan Harvey αγόρασε μια μεταχειρισμένη Leica με οικονομίες από τη διαδρομή του στην εφημερίδα και άρχισε να φωτογραφίζει την οικογένειά του και τη γειτονιά του το 1956.

David Alan Harvey

Όταν ήταν 20 ετών έζησε και κατέγραψε τις ζωές μιας μαύρης οικογένειας που ζούσε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, και το βιβλίο που προέκυψε, «Tell It Like It Is», δημοσιεύτηκε το 1966. Βραβεύθηκε ως  Φωτογράφος Περιοδικού της Χρονιάς από τους National Press Photographers το 1978.

Μην φωτογραφίζετε κάτι, όπως φαίνεται. Τραβήξτε το όπως νιώθετε

David Alan Harvey 

Ο David Alan Harvey  συνέχισε φωτογραφίζει και το αποτέλσμα  πάνω από σαράντα φωτογραφικά δοκίμια για το περιοδικό National Geographic. Έχει καλύψει ιστορίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έργων για Γάλλους εφήβους, το Τείχος του Βερολίνου, τον πολιτισμό των Μάγια, το Βιετνάμ, τους ιθαγενείς Αμερικανούς, το Μεξικό και τη Νάπολη, και μια πρόσφατη ταινία για το Ναϊρόμπι.

David Alan Harvey

Έχει εκδώσει δύο σημαντικά βιβλία, το Cuba and Divided Soul, με βάση το εκτενές έργο του για την ισπανική πολιτιστική μετανάστευση στην Αμερική και το βιβλίο του Living Proof (2007) ασχολείται με την κουλτούρα του hip-hop. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στη Γκαλερί Τέχνης Corcoran, στη Nikon Gallery, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια. Τα εργαστήρια και τα σεμινάρια αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής του.

Οι φωτογράφοι μπορούν είτε να κοιτάξουν έξω από το παράθυρο τον κόσμο είτε να κοιτάξουν στον καθρέφτη

David Alan Harvey 

Ο Harvey είναι ιδρυτής και συντάκτης του βραβευμένου περιοδικού Burn, με εμβληματικούς και ανερχόμενους φωτογράφους στον έντυπο και στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο του βιβλίο (βασισμένο σε αληθινή ιστορία) κυκλοφόρησε από την BurnBooks το 2012.

David Alan Harvey

Ο ίδιος σε συνέντευξή του έχει δηλώσει: “Πρέπει να έχετε κάτι να «πείτε». Πρέπει να είστε βάναυσα ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με αυτό. Σκεφτείτε την ιστορία, την πολιτική, την επιστήμη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τον κινηματογράφο και την ανθρωπολογία. Τι επιρροή έχει ένας κλάδος πάνω σε έναν άλλο; […] Σήμερα, καθώς όλοι μπορούν να κάνουν εύκολα τεχνικά τέλειες φωτογραφίες με ένα κινητό τηλέφωνο, πρέπει να είστε «συγγραφείς».  […] Πολλοί νέοι φωτογράφοι έρχονται σε μένα και μου λένε ότι το κίνητρό τους για να γίνουν φωτογράφοι είναι να «ταξιδέψουν στον κόσμο» ή να «κάνουν όνομα» για τον εαυτό τους. Λάθος απαντήσεις κατά τη γνώμη μου. Αυτά είναι παράπλευρα περιστατικά ή ίσως ακόμη και τα μειονεκτήματα του να είσαι φωτογράφος. Χωρίς να έχουμε απτές ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα και κάτι σχεδόν «λογοτεχνικό» για να συνεισφέρουμε στη «συζήτηση», ο σημερινός φωτογράφος θα χαθεί στη θάλασσα της μετριότητας. Η φωτογραφία είναι πλέον ξεκάθαρα μια γλώσσα. Όπως με κάθε γλώσσα, το να γνωρίζετε πώς να γράφετε και να γράφετε μια γραμματικά σωστή «πρόταση» είναι, φυσικά, απαραίτητο. […] Να είστε ποιητές, όχι τεχνικοί «συγγραφείς». Ίσως με πιο απλά λόγια, βρείτε ένα εγκάρδιο προσωπικό έργο. Δώστε στον εαυτό σας την «ανάθεση» που μπορεί να ονειρευτείτε ότι κάποιος θα σας έδινε. Θυμηθείτε, εσείς και μόνο εσείς θα ελέγξετε τη μοίρα σας. Πιστέψτε το, μάθετε το, πείτε το”.

David Alan Harvey

Ο David Alan Harvey εντάχθηκε στο Magnum ως υποψήφιος το 1993 και έγινε πλήρες μέλος το 1997. Αποβλήθηκε δε, τον Μάρτιου του 2021 μετ΄από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συπεριφορά.

Ζει στη Νέα Υόρκη.

David Alan Harvey