Carolyn Drake

Carolyn Drake

Η Carolyn Drake ξεκίνησε να εργάζεται σε μακροπρόθεσμα έργα βασισμένα σε παλαιότερες φωτογραφίες, επιδιώκοντας να αναδείξει τις κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις και να τις επαναλάβει δημιουργικά. Η πρακτική της αρxκά συνδυάζει τη φωτογραφία με το κολάζ και τη γλυπτική. Την ενδιαφέρει προκαλώντας να καταρρεύσει το παραδοσιακό χάσμα μεταξύ συγγραφέα και υποκειμένου, του πραγματικού και του φανταστικού.

Carolyn Drake

Η Carolyn Drake γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και σπούδασε ΜΜΕ/Πολιτισμό και Ιστορία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Μετά την αποφοίτησή της, το 1994, η Carolyn Drake μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως διαδραστική σχεδιάστρια για πολλά χρόνια προτού αναχωρήσει για να ασχοληθεί με τον κόσμο μέσω της φωτογραφίας.

Carolyn Drake, China. Xinjiang Uyghur Autonomous Region. Hotan. White Jade River. 2013. A message about the soul of jade written by a Chinese jade carver.

Μεταξύ 2007 και 2013, η Drake ταξίδευε συχνά στην Κεντρική Ασία από τη βάση της στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί σε δύο μακροπρόθεσμα έργα: Two Rivers (2013) και Wild Pigeon (2014). Το τελευταίο έργο αποκτήθηκε από το SFMOMA στο Σαν Φρανσίσκο και παρουσιάστηκε σε μια εξαμηνιαία ατομική έκθεση το 2018. Στο Internat (2014-2017), η Drake εργάστηκε με νεαρές γυναίκες σε ένα πρώην σοβιετικό ορφανοτροφείο για να δημιουργήσει φωτογραφίες και πίνακες που ξεπερνούν τα τείχη του ιδρύματος και tie προσδοκίες του ως προς το φύλο.

Carolyn Drake, UKRAINE. Krasiv. 2006. A family in their village home.

Αυτή τη δουλειά ακολούθησε το Knit Club (TBW Books, 2020), η οποία προέκυψε από τη συνεργασία της με μια αινιγματική ομάδα γυναικών στο Μισισιπή που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους «Knit Club» και προκρίθηκε για το Paris Photo Aperture Book of the Year και τα Lucie Photo Book Awards.

Carolyn Drake, USA. Water Valley, Mississippi. 2018. These images were made in conjunction with women who are part of a Knit Club in the small town of Water Valley.

Αφού ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Ασία για σχεδόν δέκα χρόνια, η Carolyn Drake επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013. Μετακόμισε στο Water Valley, μια μικρή, αγροτική πόλη στο Μισισιπή, γνωστή για τον συντηρητισμό της, και παρήγαγε την προaνσφερθείσα σειρά Knit Club, σε μια αινιγματική κοινότητα γυναικών, στις οποίες ενσωματώθηκε. Αυτές οι γυναίκες, τα παιδιά και οι μητέρες ενώνονται με χειρωνακτική εργασία (πλέξιμο) και μυστηριώδεις πεποιθήσεις, σε μια κοινότητα που καταφέρνει να υπάρχει έξω από το βλέμμα ή τον έλεγχο των αντρών. Εμπνευσμένη χαλαρά από το λογοτεχνικό ύφος του William Faulkner, η Drake αναμειγνύει τη νεκρή φύση και το εγχώριο πορτρέτο σε μια μαγευτική ιστορία που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο πραγματικό και το υπερφυσικό.

Carolyn Drake, USA. Water Valley, Mississippi. 2018. These images were made in conjunction with women who are part of a Knit Club in the small town of Water Valley.

Με το Centaur (τίτλος εργασίας), συνεχίζει να πειραματίζεται με τη μυθοπλασία ντοκουμέντου και επιδιώκει να υπονομεύσει τα ιδανικά της αρρενωπότητας που έγιναν μυθικά από την αμερικανική κουλτούρα και «να εξερευνήσει την ίδια πραγματικότητα/τόπο από μια άλλη οπτική γωνία, αναζητώντας την αλήθεια τόσο δυνατή όσο η μυθοπλασία.
Το έργο της Carolyn Drake έχει υποστηριχθεί από μια υποτροφία Guggenheim, το βραβείο βιβλίου Anamorphosis Prize, το Peter S Reed Foundation, το Lightwork, το Do Good Fund, το βραβείο Lange Taylor, το Magnum Foundation, το Pulitzer Center και μια υποτροφία Fulbright. Είναι μέλος  από το 2017 του πρακτορείου Magnum.

Carolyn Drake