Barbara Cole

Barbara Cole

Η Barbara Cole γεννήθηκε το 1953 στο Τορόντο του Καναδά. Η Cole χρησιμοποιεί μια ακατέργαστη, πρακτική φωτογραφική διαδικασία που ακολουθεί έντονα την πεποίθησή της ότι οι ευκαιρίες της φωτογραφίας είναι ουσιαστικά ατελείωτες. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει διοχετεύσει όλη της την αγάπη και τη ζωή για την ίδια την κάμερα. Η Barbara Cole χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να παίξει με τις έννοιες του χρόνου, του τόπου και της ταυτότητας. Σε όλες τις σειρές της, η Cole θέτει συχνά τις ερωτήσεις πώς να ζωγραφίζεις μια εικόνα διαχρονικότητας; Πώς αποτυπώνετε την αίσθηση του να είστε χωρίς βάρος σε μια εικόνα;

Barbara Cole

Αυτή η προσέγγιση αναφέρεται στο παρελθόν και γνέφει στο μέλλον. Η αιθέρια φωτογραφία της αποκτά μια ζωγραφική πεμπτουσία με κυρίαρχο θέμα στη δουλειά της τη μεταμόρφωση της φιγούρας. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, αν και με παραδοσιακά φωτογραφικά εργαλεία, η διαδικασία και η αισθητική της Cole έχουν πάρει την αισθητική του ζωγράφου. Το έργο της καλλιτέχνιδας ακονίζεται σε μια ισχυρή αφήγηση, άλλα με εξωτερικά θέματα και άλλα με έντονο μετασχηματισμό φιγούρας που από μόνη της αφηγείται την ιστορία. Το ιστορικό της Cole σε editorial μόδας οδηγεί φυσικά σε μια διαδικασία που διοχετεύει την εμπειρία της στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας χρησιμοποιώντας κοστούμια και σκηνικά ραπτικής.

Barbara Cole

Το πρώιμο ξεκίνημά της στη μόδα και η αυτοδίδακτη πρακτική της έχουν   διαμορφώσει τη διαισθητική φωτογραφία της που κινείται μεταξύ παράδοσης και εφεύρεσης. Είναι εμφανής η προτίμησή της για ακατέργαστες, πρακτικές φωτογραφικές μεθόδους. Από κάμερες του περασμένου αιώνα, κουτιά σκιών, σκοτεινούς θάλαμους και tintypes – συμμετέχει άμεσα στη διαμόρφωση των εικόνων της για να μεταδώσει βαθιά προσωπικές αλήθειες.

Barbara Cole

Σε μεγάλο μέρος του έργου της, η Cole περιλαμβάνει ένα υδάτινο περιβάλλον, διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις πολλές σειρές της.
Η υποβρύχια φωτογραφία για την οποία είναι περισσότερο γνωστή η Cole ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Κάποτε, βυθισμένη στην πισίνα της, άνοιξε τα μάτια της και αυτό που είδε της θύμισε την ταινία Polaroid που της άρεσε τόσο πολύ μέχρι που τελικά βγήκε από την παραγωγή. Από τότε αναζητά τη διαχρονικότητα. Τα κυματιστά, αινιγματικά νερά αντιπαρατίθενται συχνά με αιωρούμενες χωρίς βάρος φιγούρες και βελούδινα ονειρικά τοπία. Σε αυτές τις φιγούρες βλέπουμε ανθρώπινα όντα που υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε πάντα σε διαδικασία αναδημιουργίας του εαυτού μας, προσπαθώντας πάντα να φτάσουμε σε νέα ύψη.

Ως καινοτόμος στον τομέα της, η Cole επιχειρεί με εικόνες την αίσθηση της ανάτασης σε περιοχές γεμάτες φως και σκιά, μνήμη και όνειρα. Είτε ενσωματώνοντας εκ νέου εικόνες εικοσαετίας στην τρέχουσα υποβρύχια φωτογραφία είτε επανασχεδιάζοντας ένα μοντέρνο φορμά για τον τύπο της αλλαγής του αιώνα, το έργο της Cole συντομεύει την απόσταση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Για την Cole η ιστορία είναι γραμμένη στο νερό.

Barbara Cole

Μετά το υποβρύχιο στούντιο της, το αγαπημένο της μέρος είναι ο σκοτεινός θάλαμος, όπου δημιουργεί εικόνες Tintype χρησιμοποιώντας την τεχνική “Wet Collodion” που ήταν σε κοινή χρήση πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Η απόκοσμη ομορφιά είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης του παρελθόντος (τεχνική tintype) και του παρόντος (ψηφιακή τεχνολογία) σε δύο φυσικά ξεχωριστές αλλά επικαλυπτόμενες εικόνες – έναν τρισδιάστατο χορό φωτός και σκιάς.

Χωρίς επαγγελματική εκπαίδευση, η Cole δηλώνει: «Έγινα καλλιτέχνης απλά βγάζοντας φωτογραφίες. Η καριέρα μου στη φωτογραφία βασίζεται στο ένστικτο, τη δοκιμή και το λάθος».

  Barbara Cole