Angus McBean –  Ο φωτογράφος του Βρετανικού Θεάτρου

Angus McBean – Ο φωτογράφος του Βρετανικού Θεάτρου

Angus McBean

Ο Angus McBean ήταν ένας φωτογράφος πορτρέτου και σχεδιαστής θεατρικών σκηνών, γνωστός για τις φωτογραφίες των ηθοποιών και των διασημοτήτων του και τη χρήση σουρεαλιστικών θεμάτων σε μερικές από τις εικόνες του.

Angus McBean

Ο Angus McBean γεννήθηκε στη Νότια Ουαλία τον Ιούνιο του 1904. Στην ηλικία των 15 ετών πώλησε ένα χρυσό ρολόι που του άφησε ο παππούς του και αγόρασε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή – Kodak Autographic – και άρχισε να φωτογραφίζει τοπία και αρχιτεκτονική.

Angus McBean

Το 1925, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, ο Άνγκους μετακόμισε με τη μητέρα του και την μικρότερη αδερφή του στο Δυτικό Λονδίνο. Ο ελεύθερος χρόνος του ήταν αφιερωμένος στην κατασκευή μάσκας και φωτογραφίας σε ένα στοιχειώδες στούντιο και στο σκοτεινό δωμάτιο στο σπίτι. Δούλεψε αργότερα κοντά στον Cecil Beaton.

Angus McBean

Το στυλ των σκληρών φακών του McBean, ο σκληρός φωτισμός και οι δραματικές σκιές έρχονταν σε άμεση αντίθεση με την πρακτική του Cecil Beaton, αλλά ο Cecil Beaton ήταν αρκετά εντυπωσιασμένος ώστε να προσφέρει στον νεαρό άνδρα την ευκαιρία να εργάζεται ως βοηθός του στο κομψό του στούντιο Mayfair.

Angus McBean

Σύντομα έγινε γνωστός για τη φωτογραφία του θεάτρου. Φωτογράφισε πολλά από τα ηγετικά στελέχη του West End, και συγκεκριμένα την ηθοποιό Vivien Leigh, με την οποία είχε μια μακρά επαγγελματική σχέση (την έχει φωτογραφίσει για συνέχεια πάνω από 30 χρόνια). Ήταν ο αγαπημένος φωτογράφος όχι μόνο της Vivien Leigh αλλά και του Laurence Olivier και Edith Evans, και φωτογράφισε αμέτρητα έργα με πρωταγωνιστή τους John Gielgud, Ralph Richardson και Alec Guinness, για να μην αναφέρουμε νεότερα αστέρια όπως η Audrey Hepburn, ο Richard Burton και η Elizabeth Taylor.

Angus McBean

Στη δεκαετία του 1930 ο McBean αγκάλιασε τον σουρεαλισμό. Πολλές από τις φωτογραφίες του McBean είναι αυστηρές ψευδαισθήσεις και εκπληκτικές απεικονίσεις ζωντανών κεφαλών και κορμών, κομμάτια κλασικής αρχιτεκτονικής, που αναδύονται από μια αμμώδη χέρσα περιοχή. Με την φαντασία του, την αγάπη του θεάτρου δημιούργησε φανταστικά σκηνικά στούντιο, παρόμοια με του σύγχρονου Man Ray.

Angus McBean

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο McBean ήταν ο επίσημος φωτογράφος για μια σειρά από μεγάλα βρετανικά θέατρα, όπως το Stratford, το Royal Opera House, το Sadler Well’s και το Old Vic.

Angus McBean

Ο Cecil Beaton τον χαρακτήρισε τον καλύτερο φωτογράφο στη χώρα.

Ως δάσκαλος θεατρικού φωτισμού, ο McBean σχολίασε: «Μπορείτε να μετακινήσετε ένα φως και να κάνετε 10 χρόνια διαφορά στην εμφάνιση ενός ατόμου» και «αυτό που ψάχνω είναι η υφή του δέρματος».

Angus McBean

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο McBean συνέχισε να εργάζεται ως πορτραιτίστας φωτογράφος παίρνοντας αξιοσημείωτες φωτογραφίες της Audrey Hepburn (1950) και για την κάλυψη άλμπουμ των Beatles Please Please Me (1963).

Angus McBean

Το 1968 το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αγόρασε όλα τα αρνητικά του θεάτρου – 48.000 εικόνες (πλάκες αρνητικών βάρους τεσσάρων και μισών τόνων). Παραμένει η πιο πολυσυζητημένη συλλογή οπτικού υλικού (https://library.harvard.edu/collections/angus-mcbean-photographic-archive)

Angus McBean

Οι τελευταίες του φωτογραφίες λήφθηκαν το 1988 και περιλαμβάνουν τους Vivian Westwood και Jean Paul Gaultier.

Angus McBean

Ίσως αν πάω ποτέ πιο πέρα τη φωτογραφική ιστορία, θα θελα να μείνω ως ο άνθρωπος που έβγαλε την εικόνα της Audrey Hepburn στην άμμο … Είμαι δεμένος με αυτήν, όπως ο Steichen στο υπέροχο πλάνο της Isadora Duncan.

Angus McBean

Angus McBean

Angus McBean