Πολύβιος Ανεμογιάννης: “Νομίζω ότι το πιο βασικό για ένα καλλιτέχνη είναι να είναι ειλικρινής”

Πολύβιος Ανεμογιάννης: “Νομίζω ότι το πιο βασικό για ένα καλλιτέχνη είναι να είναι ειλικρινής”

*Με αφορμή την έκθεσή του Πολύβιου Ανεμογιάννη, στο 1927 Art Space στην Κυψέλη, που κάνει εγκαίνια στις 19 Οκτωβρίου 2023, μιλήσαμε με τον φωτογράφο εφ’ όλης της ύλης.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Θέλω αρχικά να σας ρωτήσω τι είναι για εσάς η φωτογραφία; 
Η φωτογραφία για εμένα είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα του υποσυνείδητου.

Διαβάζω ότι στο φωτογραφικό σας project Far East ενδιαφέρεστε να διηγηθείτε τις “ιστορίες  ανθρώπων”. Μπορεί τελικά μια φωτογραφία να διηγηθεί μια ιστορία; 
Μια πετυχημένη φωτογραφία θα μεταφέρει ένα σύνθετο συναίσθημα που ο κάθε αποδέκτης θα το αναλύσει διαφορετικά, ανάλογα με τον δικό του συναισθηματικό κόσμο, όπως η ποίηση, η μουσική… Ο αποδέκτης είναι ελεύθερος να πλέξει την δική του ιστορία. Η φωτογραφία μπορεί επομένως να καταγράψει μια πραγματικότητα και να ευαισθητοποιήσει ένα κοινό, κάτι που επιδιώκω σαν φωτογράφος.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Τα θαυμάσια πορτρέτα σας των ανθρώπων της πόλης, μας κοιτούν κατάματα. Αυτά τα βλέμματα όταν συναντιούνται με εκείνα του θεατή, δημιουργούν μια πετυχημένη φωτογραφία;  
Η φωτογραφία θα είναι πετυχημένη μόνο όταν τα βλέμματα συναντιούνται με ένα θεατή που θα διαβάσει την ψυχολογία αυτών των αγνώστων και ασήμαντων ανθρώπων που ζουν σε δυστοπικά αστικά τοπία.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Τι είναι αυτό που βοηθάει μια φωτογραφική εικόνα στην ανάγνωση της;
Πολλά στοιχεία όπως η αρμονία ακόμα και στο χάος, το φως και οι σκιές, η γωνία λήψης, οι λεπτομέρειες στην εικόνα…

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Επίσης θεωρείτε πως η μουσική, η ποίηση είναι απαραίτητες στην φωτογραφική ανάγνωση; 
Νομίζω ότι ενισχύουν το μήνυμα, το κάνουν κατά κάποιο τρόπο τρισδιάστατο. Επιδιώκω να βγω από την στερεότυπη έκθεση στατικής φωτογραφίας και να εμβαθύνω στο θέμα. Έτσι, παράλληλα με τις εκτυπώσεις, θα προβάλλεται ένα βίντεο με φωτογραφίες του Far East, μουσική του Jak Belghit και ποίηση του Γιώργου Αλισάνογλου που απαγγέλει η η ηθοποιός Δήμητρα Κοντού. Είχαμε κάνει κάτι ανάλογο πέρυσι στο Παρίσι σε ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο, μια live performance με ποίηση και μουσική. Η εικόνα, η μελωδία και η ποίηση επικοινωνούν, « αφηγούνται » την ίδια ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύω ότι έτσι δημιουργείται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Ο φωτογράφος είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος της φωτογραφίας που παίρνει;  
Οπωσδήποτε όπως ένας συγγραφέας, το μάτι του φωτογράφου θα προσπαθήσει να πιάσει μια εικόνα που έχει απήχηση στο δικό του υποσυνείδητο, στις εμπειρίες του και στην αισθητική του.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Ποιά είναι τα όρια του φωτογράφου στην σύγχρονη μετα -καπιταλιστική κοινωνία με τη συγκεκριμένη εμπορευματοποίηση και με τα μέσα μαζικής δικτύωσης; 
Κατά την γνώμη μου, η φωτογραφία σαν τέχνη χρειάζεται σκέψη, σύνθεση και χρόνο, άσχετα αν σήμερα το κοινό ζει στο άμεσο. Ο φωτογράφος σαν καλλιτέχνης δεν θα βάλει όρια, εκτός εάν θέλει να κάνει φωτογραφία ανάλογα με το τι πιστεύει ότι περιμένει το κοινό τώρα και όχι με αυτό που θέλει ο ίδιος να πει. Νομίζω ότι το πιο βασικό για ένα καλλιτέχνη είναι να είναι ειλικρινής.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Αναρωτιέμαι αν τελικά και για  σας η φωτογραφία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο περιεχόμενο που ξεπερνά την επιφάνεια και τον θεατή τελικά; Ίσως είναι και μια υπόδειξη εκ μέρους σας της πραγματικότητας ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει μέσα από την ανατροπή της μέσω της φωτογραφικής τεχνικής;  
Συμφωνώ απόλυτα. Η φωτογραφία ιδιαίτερα μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο γύρω μας  με άλλο μάτι και να επικοινωνήσουμε με ένα κοινό που έχει την κατάλληλη βάση για να το καταλάβει. H φωτογραφική τεχνική είναι ένα μέσο έκφρασης, δεν είναι η έκφραση. Όπως και μια γλώσσα, έχει σημασία το πώς εκφραζόμαστε αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία το περιεχόμενο,  αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Ο φωτογράφος Gueorgui Pinkhassov λέει πως «καλύτερα να βυθιστείς μέσα στο χάος παρά να προσπαθείς να το οργανώσεις». Πιστεύετε πως αυτό πραγματικά είναι το ουσιαστικό δίλημμα για κάθε φωτογράφο;  
Οπωσδήποτε, είναι αδύνατο να οργανώσεις το χάος. Ίσως ο φωτογράφος θα καταφέρει να παγώσει θραύσματα αρμονίας μέσα στο χάος και να μας τα μεταφέρει ώστε να μας τραβήξει από την ροή του. Και σε μερικές περιπτώσεις να μας ξυπνήσει για να συνειδητοποιήσουμε τον χρόνο που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Μιλήστε μας αν θέλετε για την έκθεση που ετοιμάζετε στην Αθήνα;  
Πρόκειται για ένα φωτογραφικό αφήγημα γύρω από τα ανατολικά προάστια και διαμερίσματα του Παρισιού που τα εκατομμύρια τουρίστες δεν θα δουν ποτέ. Εκεί εξελίσσεται εδώ και χρόνια μια κοινωνική μεταμόσχευση. Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες κατεδαφίζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Μοντέρνα απρόσωπα συμπλέγματα πολυκατοικιών και ουρανοξυστών ξεφυτρώνουν παντού ανεβάζοντας τις τιμές. Όλο αυτό δημιουργεί μια δυστοπική ατμόσφαιρα με έργα παντού, πανύψηλους γερανούς,  μπουλντόζες, παλιά εργοστάσια, που συνεχίζουν να μολύνουν και ανθρώπους που αγωνίζονται να επιζήσουν, μερικοί εκ των οποίων είναι στα όρια της τρέλας ή σε κατάθλιψη. Ο πληθυσμός αυτών των προαστίων (ως επί το πλείστον λαϊκά στρώματα και εθνικές μειονότητες) δέχεται έτσι μια αφάνταστη οικονομική και κοινωνική πίεση. Αντικαθίσταται σταδιακά από κατοίκους της μεσαίας τάξης που φεύγουν από το κέντρο λόγω ακρίβειας και εγκαθίστανται σε αυτές τις φτωχογειτονιές. Αυτή η πολιτική εξευγενισμού διώχνει τους κατοίκους αυτών των περιοχών πιο μακριά. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα κοινωνικό τσουνάμι που απειλεί πολλά αστικά κέντρα. Με αυτή την έκθεση θέλω να φέρω στην επιφάνεια τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων, την καθημερινότητα τους, το αστικό τους περιβάλλον. Και να τα εκθέσω στην Αθήνα που γνωρίζει παρόμοια προβλήματα.

Πολύβιος Ανεμογιάννης – France

Αν βάλουμε ένα αντικείμενο σε μια gallery γίνεται τέχνη; Ή μήπως αυτό είναι ένα ερώτημα που τελικά δεν έχει σημασία; 
Δεν έχει σημασία ο χώρος αλλά τι συναισθήματα και τι ερωτήματα μας προκαλεί το έργο.


Πολύβιος Ανεμογιάννης

Info:
Ο Πολύβιος Ανεμογιάννης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960 και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στα 18 του έφυγε για σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία κι έπειτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το τέλος των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Columbia – Missouri το 1984, εγκαθίσταται στη Βοστώνη και στη συνέχεια στο New Haven όπου αρχίζει να εργάζεται στον Τύπο.
Ξεκινά να φωτογραφίζει σε ηλικία 24 ετών στους δρόμους της Νέας Υόρκης αλλά και στα πολλά ταξίδια του στην Αμερική, το Μεξικό, τη Τζαμάικα, τη Σενεγάλη, την Τσεχοσλοβακία…
Το 1989 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει συνεργαστεί ως ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Libération, La Vie, Καθημερινή, L’Obs, Le Point, Marianne…) και έχει δημοσιεύσει στον Τύπο πολλές σειρές πάνω στην επικαιρότητα, τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και άλλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.
Προηγούμενες Εκθέσεις:
La Fugacité du bonheur :

  • Φεστιβάλ Images d’ici et d’ailleurs, Carpentras (Γαλλία), Καλοκαίρι 2022
  • Φεστιβάλ Photodoc, Παρίσι, Μάιος 2022

3X traversées, Μεταλλάξεις του αστικού τοπίου. Vidéo Projection – Performance γύρω από τρεις φωτογραφικές σειρές: Νέα Υόρκη (1989), Paris Far East (2017-2022), Αθήνα – Ακατέργαστο διαμάντι (2013-2018), XPRMNTL, Παρίσι, Μάρτιος 2022

L’autre, Φεστιβάλ Photodoc, Παρίσι, Νοέμβριος 2020

Πράγα 1989, Η Βελούδινη Επανάσταση, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, Νοέμβριος 2019

Αθήνα – Ακατέργαστο διαμάντι :

  • Le Printemps des photographes Sète (Γαλλία), Ιούνιος 2019
  • Ελληνικό Σπίτι, Παρίσι, Νοέμβριος 2019

Réflexions, La poésie d’une ville:

  • Carousel du Louvre, Οκτώβριος 2022
  • Agence G. Rechak, Παρίσι, Οκτώβριος 2018
  • Le Progrès, Παρίσι, Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2017
  • Galerie 22, Παρίσι, Απρίλιος 2017

Ma ville en blanc et en noir, Δημαρχείο του 3ου Διαμερίσματος, Παρίσι, Σεπτέμβριος 2018

Paris – Athènes, Le Progrès, Παρίσι, Ιανουάριος 2016

Les gens du 3ème, Δημαρχείο του 3ου Διαμερίσματος, Παρίσι, Σεπτέμβριος 2015

Sites: https://hanslucas.com/panemoyannis/photo και https://polyvios-images.jimdo.com
Instagram: https://www.instagram.com/polyvios_a/
Email: polyvios.a@gmail.com

Πολύβιος Ανεμογιάννης