Mena Sambiasi: “Κατά την άποψή μου, μια φωτογραφία περιέχει στιγμές στο χρόνο και πολλή αναζήτηση”

Mena Sambiasi: “Κατά την άποψή μου, μια φωτογραφία περιέχει στιγμές στο χρόνο και πολλή αναζήτηση”

You can read the English version of the interview here.


Αρχίζοντας με κάτι προσωπικό, διάβασα στη λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες σου: «δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να αναζητάς νόημα» του William Engleston… Λατρεύω  τον William Engleston… Λατρεύω να μην υπάρχει νόημα.
Το όνομα μου είναι  Mena Sambiasi. Γεννήθηκα στο Buenos Aires της Αργεντινής, το 1979. Σπούδασα Advertising and Media production. Το 2001, στα 22 μου, μετακόμισα στην Ισπανία. Δούλεψα σε τηλεοπτικά κανάλια σαν camerawoman στη Malaga, και σαν supervising producer σε μια εταιρεία παραγωγής στην Μαδρίτη για 5 χρόνια. Ξαφνικά ένιωσα πως χρειαζόμουν μια αλλαγή κι έτσι γύρισα πίσω στην Αργεντινή, για να μελετήσω τη φωτογραφία σε περισσότερο βάθος. Κατά τη διάρκεια ενός δημιουργικού Workshop αντιλήφθηκα ότι οι χρωματικές αντανακλάσεις ήταν ένα σταθερό στοιχείο στη δουλειά μου και ότι όλες μου οι εικόνες ήταν «κάθετες»,  πράγμα ασυνήθιστο όταν προέρχεσαι από τον «οριζόντιο κόσμο» της τηλεόρασης. Μετά από δυόμιση χρόνια γύρισα στη Μάλαγα, όπου είμαι πια εγκατεστημένη.

Λοιπόν, είσαι από την Αργεντινή, ζεις στη Μάλαγα και φωτογραφίζεις παντού στον κόσμο…. Άραγε, εσύ που κάνεις το κλικ πίσω από την κάμερα ορίζεις το αποτέλεσμα, ή τα ίδια τα μέρη αυτοπροσδιορίζονται;
Χρειάζομαι να ανακαλύπτω καινούργια μέρη, μου αρέσει να περιπλανιέμαι στις πόλεις και να βρίσκω πράγματα που τραβούν την προσοχή μου. Βλέποντας τις φωτογραφίες μου δεν μπορείς πάντα να καταλάβεις πού έχουν τραβηχτεί, γιατί όλες τους εστιάζουν στις λεπτομέρειες, κομμάτια πραγματικότητας που μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε.

Αντανακλάσεις… Αγαπώ τις αντανακλάσεις και πιστεύω ότι μηδενίζουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα αντικείμενα και παγώνουν τον χρόνο, ενσωματώνοντας πολλές εικόνες σε  μια… Τι σημαίνουν για σένα;
Οι αντανακλάσεις είναι μια έκφραση τις περιέργειάς μου. Μου αρέσει να δημιουργώ μια ιστορία, φτιαγμένη από πολλά οπτικά επίπεδα σε ένα μόνο τράβηγμα. Έχουν ένα ενδιαφέρον βάθος εξαιτίας της υφής της ανακλώμενης επιφάνειας και όλα τα επίπεδα που εμφανίζονται Αυτό το είδος της φωτογραφίας των αντανακλάσεων πιστεύω ότι επιδρά στους θεατές σε ένα επίπεδο που απαιτεί από εκείνους να αναδομήσουν την εικόνα.

Πρόσεξα πως οι περισσότερες φωτογραφίες σου δεν έχουν συγκεκριμένο κάδρο και έτσι φαίνονται σαν να αποτελούν ακόμα μέρος της πραγματικότητας, κι αυτό είναι κάτι που το πετυχαίνεις με ένα και μόνο κλικ.
Πραγματικά, δεν έχουν συγκεκριμένο κάδρο, γιατί δεν είναι δομημένες, είναι φτιαγμένες με διαφορετικές προοπτικές και δείχνουν χαοτικές και προκλητικές ταυτόχρονα. Στην αρχή είχα ανάγκη να ψάχνω πάντα για νόημα και συγκεκριμένη  δομή. Η φωτογράφιση αντανακλάσεων αποτέλεσε μια ανακούφιση για μένα γιατί απελευθερώθηκα από την ανάγκη να είναι τα πράγματα ευθυγραμμισμένα κι αυτό έγινε ένας τρόπος να εκφράσω τη δημιουργική και μελαγχολική άποψη, που με απελευθερώνει.

Το single shot μου φαίνεται σαν μια βουτιά μέσα στη εικόνα, μια εισβολή σε αυτή, κάτι που μου αρέσει πολύ.
Σωστά, πρέπει να εισέλθεις σε αυτό το σύμπαν των αντανακλάσεων για να ανακαλύψεις περισσότερα. Η πρώτη εντύπωση αλλάζει μόλις ξεκινήσεις να ανακαλύπτεις τα διαφορετικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει και σε μένα. Τραβάω μια  φωτογραφία γιατί αγαπάω αυτό που με κάνει να νοιώθω και εξαιτίας της ανάγκης μου να το αιχμαλωτίσω. Όταν τη βλέπω στον υπολογιστή μου ανακαλύπτω καινούργια πράγματα και όταν έχω την εκτύπωση μπροστά μου πιάνω τον εαυτό μου να ανακαλύπτει πολύ περισσότερα.

Υπάρχουν χρώματα παντού, όπως επίσης και κάποιες αλληγορίες… Είναι αυτό μέρος της Latin κουλτούρας, είναι μέσα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να εκφραστούν συναισθήματα;
Δεν ξέρω για την Latin κουλτούρα, ξέρω απλώς ότι αγαπώ το χρώμα και το χρειάζομαι για να εκφραστώ. Τραβώ φωτογραφίες αντανακλάσεων και επίσης κάποιες άλλες που εγώ αποκαλώ direct, γιατί είναι ποιητικές για μένα και εκφράζουν το πώς βλέπω και αντιμετωπίζω τη Ζωή. Οι direct φωτογραφίες πιστεύω ότι συνδέονται με τους θεατές με βαθύτερο και διαφορετικό τρόπο από τις αντανακλάσεις, όπου οι θεατές βουτάνε μέσα στην εικόνα, αλλά οι direct εικόνες ενεργοποιούν συναισθήματα και αναμνήσεις. Και πάλι πάντως αυτές οι φωτογραφίες είναι λεπτομέρειες, κομμάτια μιας τεμαχισμένης πραγματικότητας. Όπως λένε «Βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος»… Εγώ βλέπω μόνο το δέντρο!

Είσαι φωτογράφος δρόμου ή φωτογράφος της ζωής τελικά;
Το μόνο που ξέρω είναι ότι μου αρέσει να φωτογραφίζω, είναι θεραπευτικό για μένα. Είμαι μια φωτογράφος που αγαπά να φωτογραφίζει στην πόλη.

Η ζωή δεν έχει όρια…. Η φωτογραφία;
Αν έχει όρια η φωτογραφία; Μόνο αν εσύ τα θέσεις.

Τι περιέχει μια φωτογραφία; (και «τίποτα» είναι μια αποδεκτή απάντηση για μένα).
Κατά την άποψή μου, στιγμές στο χρόνο και πολλή αναζήτηση.

Θα συνεχίσεις να γυρίζεις τον κόσμο… ακόμη και σε μέρη που δεν έχεις ξαναπάει;
Οπωσδήποτε! Λατρεύω να πηγαίνω σε νέα μέρη, η αδρεναλίνη των νέων εμπειριών είναι ό,τι καλύτερο!


Το προφίλ της Mena στο Instagram: https://www.instagram.com/menasambiasi/