Λήδα Μαχά: “Η επιλογή της εκάστοτε τεχνικής έρχεται για μένα μαζί με το θέμα”

Λήδα Μαχά

Μπορείς να θυμηθείς ποιο ήταν το έναυσμα για να κάνεις το πρώτο σου κλικ;
Δεν έχω κάποιο ορόσημο σαν ανάμνηση, εκ των υστέρων θεωρώ οτι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έλξη μου για την φωτογραφια, το γεγονός ότι απο πολύ μικρή έβλεπα τον πατέρα μου με μία κάμερα στο χέρι να μας βιντεοσκοπεί.

Λήδα Μαχά

Ποια η πορεία σου στη φωτογραφία;
Θέλοντας να αλλάξω πεδίο σπουδών, ξεκίνησα σεμινάρια φωτογραφίας στην Αθήνα όπου και είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα στους δασκάλους μου, Αχιλλέα Νάσιο και  Λουκά Βασιλικό. Στη συνέχεια, παρακολούθησα μαθήματα στο Vellios School of Art με κύριο αντικείμενο την ζωγραφική, με τον σημαντικό δάσκαλο και ζωγράφο, Αχιλλέα Πιστώνη. Τώρα βρίσκομαι στο πρώτο έτος σπουδών Multimedia Communication, Τμήμα Φωτογραφίας στο University of Arts στο Poznan της Πολωνίας.

Λήδα Μαχά

Μέχρι σήμερα φωτογραφίζεις κυρίως ασπρόμαυρο. Γιατί αυτή η εμμονή; Σηματοδοτεί κάτι για σένα;
Τι πιο γοητευτικό απο του τόνους του γκρι ;

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες σου, υπάρχει ένας έντονος επηρεασμός από τα ασπρόμαυρα του D’ Agata μα και συνάμα ένα έντονο στοιχείο εσωτερικής ψυχικής αναζήτησης … Υπάρχει μια έντονη ανάγκη επικοινωνίας μέσω της φωτογραφίας σου. Κάνω λάθος;
Ίσως κάποιος μπορεί να βρει κάποιες τεχνικές ομοιότητες, όμως στο σύνολο δεν θα το έλεγα. Είναι μάλιστα ένας φωτογράφος που γνώρισα πρόσφατα, δεν ταυτίζομαι απόλυτα, παρ’ όλα αυτά θαυμάζω την δουλειά του. Το να συνεχίζω να φωτογραφίζω θα μου δώσει την απάντηση σε αυτη την ερώτηση ή θα με κάνει να συνεχίζω να ψάχνω.

Λήδα Μαχά

Η τεχνική λήψης που ακολουθείς αποβλέπει στο ανεστίαστο ή καλύτερα στο μη προσδιορίσιμο της πραγματικότητας. Επιδιώκεις με αυτό μια αφήγηση μυστηριώδη σε κάθε φωτογραφία σου;
Δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο εννοιολογικό υπόβαθρο που θέλω ν υποστηρίξω, τουλάχιστον στις μέχρι τώρα εικόνες μου. Η επιλογή της εκάστοτε τεχνικής έρχεται για μένα μαζί με το θέμα.

Τι σε προκαλεί τελικά να κυνηγάς το φλου;
Η φωτογραφική μηχανή δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα απο τα εργαλεία ενός προγράμματος, μέχρι που την τιθασεύσεις και ξεκινάει να σε υπακούει.

Λήδα Μαχά

Ξεκίνησες σπουδές φωτογραφίας στο University of Arts (πρώην Academy of Fine Arts) του Poznan (Πολωνία) … μια Σχολή που μετρά από το 1919 (αν δεν κάνω λάθος) … τι σε έφερε σε αυτή τη Σχολή;
Η σχολή αυτή αποτέλεσε διαβατήριο για να μελετήσω την φωτογραφία σε μια χώρα με ιδιαίτερη παράδοση και να ξεκινήσω την διαδρομή μου ανά τον κόσμο. Αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή ως προς την ποιότητα διδασκαλίας και τα έναυσματα που προσφέρει για εξέλιξη .

Συναναστρέφεσαι με αρκετούς φοιτητές/συμφοιτητές. Ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων, τεχνοτροπιών … ποια η επικρατούσα αντίληψη πάνω στη φωτογραφία;
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας εξέλιξης είναι το τι γίνεται έξω απο την αίθουσα, οι  επηροές από συμφοιτητές και οι ζυμώσεις που δημιουργούνται. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι περισσότεροι φωτογράφοι είναι στραμμένοι στη σύγχρονη προσέγγιση της φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει ένα τεράστιο εύρος, το οποίο τώρα ξεκινάω να ανακαλύπτω με μεγάλο ενδιαφέρον. Η δική μου οπτική είναι  περισσότερο παραδοσιακή όμως παραμένω ανοιχτή στα νέα ερεθίσματα.

Λήδα Μαχά

Υπάρχει κάποια σχετική ώθηση στην ελεύθερη αντίληψη του σπουδαστή ώστε να αποδώσει/αποτυπώσει τις δικές του ανησυχίες; Θέλω να πω υπάρχει ελεύθερο πεδίο έκφρασης;
Ο τρόπος διδασκαλίας  σε αυτή την σχολή βασίζεται στην πλήρη ελευθερία του σπουδαστή. Οι κατευθύνσεις δίνονται ύστερα από προσωπικές επιλογές, με σκοπό την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση τους. Υπάρχει ανοιχτός διάλογος με όλα τα τμήματα της σχολής, το οποίο δίνει την δυνατότητα να συνδυάσεις υλικά,τεχνικές και μεθόδους και να πειραματιστείς με την φωτογραφία.

Μετά από 5 χρόνια πώς θα ήθελες να φαντάζεσαι τον εαυτό σου;
Ταξιδεύοντας σε διαφορετικά μέρη για να συνεχίσω τις σπουδές μου ή για καποιο πρότζεκτ, μαζί με ενδιαφέροντες ανθρώπους και καταστάσεις που θα συνεχίσουν να με εμπνέουν.

Λήδα Μαχά