Ο Σταύρος Σταματίου επιλέγει …

Ο Σταύρος Σταματίου επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Σταύρος Σταματίου ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Σταύρος Σταματίου

“Την βρήκα εδώ στην παραλία τραυματισμένη και την γιάτρεψα. Τώρα μπορεί και πάλι να πετάει”, είπε ο Στέλιος και βάλθηκε να μου το αποδείξει. Μετά από σύντομο κυνηγητό γύρω από το τροχόσπιτο κατάφερε να πιάσει τη μεγαλόσωμη χήνα. Κι εκείνη, αφού τίναξε μια δυο φορές τα φτερά της, κούρνιασε στην αγκαλιά του, ίσα ίσα για μερικά δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά μου ζήτησε να απομακρυνθώ, τη σήκωσε ψηλά και την άφησε να έρθει πετώντας προς το μέρος μου, χαμογελώντας αγαθά για το μικρό της κατόρθωμα.

Τον βρήκα ξανά μετά από ένα χρόνο, σε άλλη παραλία. Αυτή τη φορά το “σπίτι” του αυτοεξόριστου Στέλιου ήταν ένα σκάφος παρατημένο στην ακτή. Η χήνα δεν ήταν πια μαζί του. Του έδωσα αυτή τη φωτογραφία και τον ευχαρίστησα. Χαμογέλασε και πάλι ικανοποιημένος.


Σταύρος Σταματίου

“Το περιεχόμενο δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Αυτό που μπορείς να βρεις αξίζει πολύ περισσότερο απ’ αυτό που μπορείς να κατασκευάσεις”.

(Fred Herzog)

Φωτογραφίζοντας στα ίδια μέρη ξανά και ξανά τρέφω πάντα ενδόμυχα την ελπίδα ότι κάτι θα έχει αλλάξει στο τοπίο, ότι κάποιος εν αγνοία του θα μου έχει προσφέρει καινούριο υλικό. Σε μία από τις, ομολογουμένως σπάνιες, τέτοιες περιπτώσεις αντίκρισα τη νύμφη με το γαλάζιο φόρεμα ακουμπισμένη πάνω στο δέντρο. Το σωστό θέμα στην κατάλληλη ώρα, λίγο πριν σκοτεινιάσει ο ουρανός. Το τριγύρισα και διάλεξα γωνία, δύο λήψεις ήταν αρκετές. Ξαναπήγα την επόμενη μέρα, από καθαρή περιέργεια. Η νύμφη δεν ήταν πλέον εκεί.


Σταύρος Σταματίου

Νέα Φώκαια, Χαλκιδική. Καλοκαιρινή μπόρα. Ο ουρανός στο βάθος φωτίζεται αδιάκοπα. Φεύγω βιαστικά από το σπίτι. Στο θερισμένο σταροχώραφο βόσκουν δυο άλογα. Αφήνω τα φώτα του αυτοκινήτου αναμμένα, το στρέφω προς τον λόφο. Το τρίποδο όπως πάντα στο πορτμπαγκάζ. Αυτή τη φορά δε θέλω να το χρησιμοποιήσω. Αποφασίζω να δοκιμάσω την τύχη μου. Θέλω τα άλογα ακίνητα, να γράψουν καθαρά. Πέντε, δέκα , είκοσι, τριάντα οκτώ λήψεις. Κάνω έναν γρήγορο έλεγχο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο καρέ με κεραυνούς ή αστραπές. Από κάτω τα άλογα συνεχίζουν να βόσκουν αμέριμνα, χωρίς κανένα φόβο για τα στοιχειά της φύσης, εξίσου αδιάφορα για τον δικό μου ενθουσιασμό…


Σταύρος Σταματίου

“Τα θες τα άλογα; με ρώτησε. Να σου τα δώσω. Εγώ είμαι χάλια στην υγεία μου, για πόσο ακόμη θα τα φροντίζω. Τράβα μου μια καλή με τούτον εδώ, να πω να τη βάλουν στον τάφο μου…”

Ο αγαπημένος του Παναγιώτη, ο “Ιταλός”… Η πρώτη μου φωτογραφία με θέμα το άλογο που αισθάνθηκα ότι κάτι είχα καταφέρει. Ακολούθησαν πολλές ακόμη και για πολλά χρόνια, με σύντομα διαλείμματα επαναπροσδιορισμού της οπτικής μου πάνω σε αυτά τα υπέροχα ζώα.


Ο Σταύρος Σταματίου επιλέγει … Storm Thorgerson

Storm Thorgerson “Wish You Were Here” album cover

Όταν ήμουν έφηβος, το χαρτζιλίκι μου πήγαινε ακέραιο στην αγορά δίσκων βινυλίου. Οι επιλογές μου είχαν φυσικά να κάνουν με το περιεχόμενο, τη μουσική. Πάντα όμως έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο και το αισθητικό κομμάτι του εξωφύλλου. Τόσο πολύ, πού υπήρξαν δίσκοι που τους αγόρασα μόνο και μόνο επειδή μου άρεσε το εξώφυλλο. Περνώντας τα χρόνια και αναζητώντας τις φωτογραφικές μου επιρροές συνειδητοποίησα ότι κάποιες από αυτές τις εικόνες που κοσμούσαν εξώφυλλα η εσώφυλλα δίσκων είχαν βαθιά εντυπωθεί μέσα μου.


Info:

Ο Σταύρος Σταματίου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Δήμο Θερμαϊκού. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της κολεκτίβας Little Box Collective και της φωτογραφικής ομάδας Κλίκers. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας με τον Τάσο Σχίζα και σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τους Πλάτωνα Ριβέλλη, Στράτο Καλαφάτη, Πάρι Πετρίδη και Ηρακλή Παπαϊωάννου. Συμμετείχε σε εργαστήρια με τους φωτογράφους Εύα Βουτσάκη, Νίκο Οικονομόπουλο, Michael Ackerman, Αχιλλέα Νάσιο και Jason Eskenazi και portfolio reviews  με τους Χάρη Κακαρούχα και Jacob Aue Sobol. Η φωτογραφική του δουλειά έχει εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά – έντυπα και online – και ιστοσελίδες φωτογραφίας.

website:  http://stavrosstam.weebly.com/

instagram: https://www.instagram.com/stamatiou_stavros/