Χρήσιμα Ποιήματα & Άχρηστες Φωτογραφίες | Εργαστήριο με τις Μαρία Τοπάλη και Μαριλένα Σταφυλίδου

Χρήσιμα Ποιήματα & Άχρηστες Φωτογραφίες | Εργαστήριο με τις Μαρία Τοπάλη και Μαριλένα Σταφυλίδου

ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ & ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

με την Μαρία Τοπάλη και την Μαριλένα Σταφυλίδου

• Νιώθετε ανασφάλεια με τις λέξεις, ενώ οι εικόνες είναι το φόρτε σας;
• Όταν προσπαθείτε να σκεφθείτε αναδύεται μια εικόνα – πώς να τη μεταφράσετε σε κείμενο;
• Θέλετε να της/του απαντήσετε με μια εικόνα, αλλά σας φοβίζει το κείμενο που πρέπει να τη συνοδεύσει;
• Τι «λέει» μια θολή φωτογραφία; Μια «κουνημένη»; Ένα «κομμένo» πρόσωπο; Ένα κοντινό πλάνο;

Καμιά φορά, η φωτογραφία, ακόμη και η φαινομενικά άχρηστη και τυχαία, δεν φαίνεται να δείχνει τίποτα, λέει, όμως πολλά…
Οι λέξεις που έχουν χάσει το νόημά τους είναι σαν μια φωτογραφία με χρώματα που δεν είναι «ζωντανά».
Η μπερδεμένη σκέψη φαντάζει σαν μια θολή, κουνημένη φωτογραφία. Ένα κοντινό πλάνο με «κομμένα πρόσωπα» φαίνεται σαν μια σκέψη που δεν ολοκληρώνεται…

Στο προτεινόμενο εργαστήριο, παλιές και νέες φωτογραφίες καθρεφτίζονται και συναντιούνται με παλιά και νέα ποιήματα, για να διαπιστωθεί ότι, εκεί όπου δεν το περιμένουμε, ανοίγει χώρος ανάμεσα στους στίχους και οι εικόνες καταλαμβάνουν τη θέση που τους αξίζει. Οι εικόνες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία: γίνονται αυτές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. Φτάνουν καμιά φορά να δεχτούν τις λέξεις επάνω τους. Οι εικόνες γράφουν πάνω στις λέξεις και οι λέξεις πάνω στις εικόνες.
Σημασία έχει να σπάσει κανείς τον πυρήνα του νοήματος και να αποτυπώσει με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα την αίσθησή του. Εικόνα και λόγος δεν υπονομεύουν η μία τον άλλον. Η λέξη δυναμώνει την εικόνα και η εικόνα απογειώνει τη λέξη. Φτάνει να ξέρεις να διαβάσεις και να δεις.
Δεν πρόκειται για ένα ακόμη εργαστήριο δημιουργικής γραφής ή για ένα ακόμη φωτογραφικό εργαστήριο, αλλά για ένα εγχείρημα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυναμικό άνοιγμα του δρόμου της επικοινωνίας, που απευθύνεται στην καθεμιά και στον καθένα, με τη βοήθεια της ποίησης και της φωτογραφίας.

Πληροφορίες:

• Σε ομάδες έως 6-7 ατόμων, αλλά και με μορφή εξατομικευμένου σεμιναρίου για όσους/ες μπορεί να ενδιαφέρει.
• Διαδικτυακά, μέσω zoom ή skype (όσο διαρκούν τα μέτρα κατά της πανδημίας) ή στην αθηναϊκή ύπαιθρο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.
• Ένα δίωρο την εβδομάδα για 8 εβδομάδες (16 ώρες διδασκαλίας)
• Ημερομηνίες: Κυριακές 31 Ιανουαρίου – 7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου – 7, 14, 21 Μαρτίου 2021
• Ώρες: Απόγευμα 17:30-19:30
• Συνολικό κόστος: 160 ευρώ/άτομο.

Εξατομικευμένα ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ & ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το περιεχόμενο και η διάρκεια καθορίζονται μετά από συνεννόηση και προσδιορισμό συγκεκριμένων αναγκών.

Δηλώσεις συμμετοχής artinart.athens@gmail.com

Διοργάνωση: Αrt•In•Art

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ART•IN•ART ιδρύθηκε το 2019 και λειτουργεί σαν μία ανοικτή πλατφόρμα πολιτισμού, εστιάζοντας στην παραγωγή και προώθηση των τεχνών και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Σεμινάρια, διαλέξεις, master classes, residencies, εκπαιδευτικά προγράμματα δια βίου μάθησης είναι ανάμεσα στις προτεινόμενες δραστηριότητες.
Παράλληλα στοχεύει στην διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασιών τόσο με ιδρύματα, φεστιβάλ και με ελληνικούς
μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όσο και με θεσμούς ή ομάδες από το εξωτερικό.

 

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ
Η Μαρία Τοπάλη (γεν. Θεσσαλονίκη, 1964) σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη.
Το 1991-1994 ήταν υπότροφος του ιδρύματος Daimler-Benz για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Τυνησία. Υποστήριξε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης το 2004 (cum laude).
Από το 1996 δημοσιεύει συστηματικά ποίηση, λιμπρέτα για μιούζικαλ, μεταφράσεις από τα γερμανικά και κριτική στον ημερήσιο, κυριακάτικο και περιοδικό τύπο.
Συνεργάζεται από το 2006 με την «Καθημερινή της Κυριακής» και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Ποιητική».
Η τελευταία ποιητική συλλογή της «Μαζί τ’ ακούγαμε» (Πατάκης, 2018) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα και στους 3 «φιναλίστ» των βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης». Το 2018 εκδόθηκε στα γερμανικά, σε δική της επιμέλεια και σε μετάφραση Τόρστεν Ίσραελ, ανθολογία ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα με τίτλο «Ποίηση με πείσμα» (Griechische Lyrik aus dem 21. Jahrhundert (Edition Romiosini, 2018) που από τον Νοέμβριο του 2020 κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αντίποδες.
Από τα γερμανικά έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, τις Ελεγείες του Ντουΐνο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Πατάκης, 2011).
Στο βιβλίο της Ο χορός της Μεσαίας Τάξης στηρίχθηκε το λιμπρέτο της παράστασης Η Νέα Ελλάδα – the making of, των Γωγιού-Ευκλείδη, που παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Αθήνας και στο Θέατρο Τέχνης το 2013.
Έχει διδάξει το 6μηνο μάθημα «Ποιητική και Χώρος» στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών), κατά το χειμερινό εξάμηνο 2007-2008.
Έχει λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Ο Καβάφης πάει σχολείο», στο πλαίσιο του οποίου οργάνωσε και δίδαξε στα εξής σχολεία: 1ο Λύκειο Νίκαιας, Βαρβάκειο Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου, 8ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς, 1ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθήνας, Γυμνάσιο Άρνισσας.
Ζει στην Αθήνα, εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχει δυο παιδιά.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ
Ασχολείται με την δημιουργική φωτογραφία απο το 1988. Εργαζεται σε μακροχρονια φωτογραφικα project με θεμα τη μουσική, το θέατρο, τους ανθρώπους.
Στις εκδόσεις Καστανιώτη φιλοξενείται το φωτογραφικό βιβλίο της «Πορτραίτο Ορχήστρας», αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Μάνο Χατζιδάκι.
Κυρίως ασχολείται με την πολιτιστική φωτογραφία στον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού, συνεργαζόμενη με πολλά θεατρικά και μουσικά σχήματα, όπως Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ανεξάρτητες παραγωγές κ.α.
Από το 1993 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως φωτογράφος, ενώ παράλληλα είναι και ενεργό μέλος (πρώην αν. μέλος του ΔΣ), στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ταξιδεύοντας στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Ινδία κ.α.
Είναι συνιδρύτρια του The Palm Tree Workshops Space στην Σαντορίνη, ενός πολιτιστικού χώρου που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει δημιουργικούς ανθρώπους από όλο το φάσμα των τεχνών και της επιστήμης και μέσα από συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις να διοργανώσει/φιλοξενήσει, σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις, διακεκριμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Διδάσκει στην Σχολή φωτογραφίας FOCUS από το2015 έως σήμερα.
Συνεργάστηκε με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στα εκπαιδευτικά προγράμματα φωτογραφίας και δημοσιογραφίας για εφήβους ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (2015-2018) και στο πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ για άτομα 65+, καθώς επίσης και με την
Εθνική Λυρική Σκηνή (2018) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Ζώντας το Ζ».
Την περίοδο 2015-2016 πραγματοποίησε εκπαιδευτικά εργαστήρια φωτογραφίας στο Santorini Arts Factory για παιδιά και ενηλίκους.
Πραγματοποιεί σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε φωτογραφικές ομάδες ανά την Ελλαδα.