Ο Ζαχαρίας Αυγερινός επιλέγει …

Ο Ζαχαρίας Αυγερινός επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Ζαχαρίας Αυγερινός ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις ..


Ζαχαρίας Αυγερινός, Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη

Στη σιωπηλή αυλή του παλαιοπωλείου, πίσω από έναν αυτοσχέδιο φράχτη και ανάμεσα σε ξεχασμένα αντικείμενα , η ιστορία ξεθωριάζει μαζί με τον χρόνο.


Ζαχαρίας Αυγερινός, Δυτική Θεσσαλονίκη

Ανάμεσα σε σημαίες, καλώδια και άδειους δρόμους, η γειτονιά έχει οικειοποιηθεί τόσο την εικόνα ενός τανκ, που πλέον έγινε κομμάτι της καθημερινότητας.


Ζαχαρίας Αυγερινός, Πιερία

Λίγο πριν την έναρξη, το ηχείο έτοιμο να καλύψει τη σιωπή, οι άνθρωποι σε λίγο  θα θυμηθούν και πάλι πως κάποτε είχαν φωνή.


Ζαχαρίας Αυγερινός, Έβρος

Σκηνικό σχολικής γιορτής, κουρτίνα θεάτρου και μπροστά η κάλπη oι εκλογές μοιάζουν με παράσταση. Το «Ζήτω η Ελλάς» λειτουργεί ως μια διαρκής αβεβαιότητα.


Ο Ζαχαρίας Αυγερινός επιλέγει … Στράτο Βογιατζή

Στράτος Βογιατζής από τη σειρά «Κάμπος»

Το καλοκαίρι του 2023 ταξίδεψα στη Χίο, έναν τόπο του οποίου η εικόνα παραμένει, ακόμη και σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν του, μια ιστορία που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να μπορέσει πραγματικά να τον κατανοήσει.
Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο Κάμπος Χίου, μια περιοχή που όσο περισσότερο τη γνωρίζεις τόσο περισσότερο σε διακατέχει μια παράξενη και δύσκολα ερμηνεύσιμη αίσθηση.
Αργότερα, το φθινόπωρο, στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκεια της Thessaloniki Photo Biennale 2023, παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξαιρετική παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών και βιντεοπροβολών με τίτλο «Κάμπος», έργο του φωτογράφου Στράτου Βογιατζή ο οποίος κατάγεται από τη Χίο.
Η σειρά αφουγκράζεται το πνεύμα του τόπου, όπως εύστοχα αναφερόταν και στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης. Η εργασία του Στράτου, καταγραφική και κοινωνικά διεισδυτική, έχει ως κύριο άξονα αναφοράς τον άνθρωπο και το βιωμένο περιβάλλον του.

Η φωτογραφία είναι μέρος της σειράς «Κάμπος».


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Ζω στη Θεσσαλονίκη. Η σχέση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε στην εφηβεία μου, όταν απέκτησα μια φωτογραφική μηχανή Voigtländer 35mm ως δώρο.
Στις φωτογραφίες μου προσπαθώ να αποτυπώσω τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, εξερευνώντας σημάδια της παρουσίας του και τις μεταβολές που διαμορφώνουν το τοπίο. Μέσα από τη φωτογραφία αναζητώ εικόνες που συνδέουν το πραγματικό με το συμβολικό, δίνοντας έμφαση στον χώρο ως φορέα μνήμης και νοήματος. Η προσέγγισή μου είναι κυρίως προσωπική και βιωματική.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας, έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ως μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και έχω πραγματοποιήσει τρεις ατομικές παρουσιάσεις μέρους της δουλειάς μου.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι από την σειρά «Έδρα γη».