Ο Θάνος Σαββίδης επιλέγει …

Ο Θάνος Σαββίδης επιλέγει …

Ο φωτογράφος Θάνος Σαββίδης μας χαρίζει 4 + 1 φωτογραφίες και εμείς ακολουθούμε τις σκέψεις του.
Για το photologio, ο Θάνος Σαββίδης ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο αγαπημένες του φωτογραφίες, μας τις παρουσιάζει μαζί με ιδιαίτερα μύχιες σκέψεις και αναμνήσεις και μας τις χαρίζει.


Θάνος Σαββίδης

O μύθος του Σίσυφου.

“Ο Σίσυφος είναι ο τραγικός ήρωας αυτού του μύθου, τραγικός όχι γιατί στερείται της ελπίδας, αλλά γιατί έχει συνείδηση της κατάστασής του. Έχει συνείδηση της πραγματικότητας. «Δεν υπάρχει μοίρα που να μην νικιέται με την περιφρόνηση», γράφει ο Καμύ. Ο Σίσυφος αποδεχόμενος τη μοίρα του πάει ένα βήμα πιο πέρα, αλλάζοντάς την τρόπο τινά και ορίζοντας ο ίδιος το πεπρωμένο του. Μόνον έτσι μπορεί να απελευθερωθεί από αυτό και να ευτυχήσει. Ο άνθρωπος, αντίστοιχα, αντιμετωπίζει το παράλογο βιώνοντας και γνωρίζοντάς το. Έτσι, εξεγείρεται, επαναστατεί, υπάρχει…”

Πηγή:  Παπακωνσταντίνου Κυριακή (2015), «Η λογική μέσα από το παράλογο του Αλμπέρ Καμύ», Kalamatain.gr


Θάνος Σαββίδης«Η ζωή μπορεί να είναι υπέροχη και συνταρακτική, αυτή είναι όλη η τραγωδία της. Χωρίς ομορφιά, αγάπη ή κίνδυνο, θα ήταν σχεδόν εύκολο να ζεις».

«Φαντάζομαι πως ο Σίσυφος ήταν ευτυχισμένος».

«Μιλώντας γι’ αυτά που αγνοείς, στο τέλος τα μαθαίνεις».

Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus)


Θάνος Σαββίδης

Η ζωή είναι γεμάτη από προσωπικές στιγμές κατανόησης της αληθινής φύσης των πραγμάτων, ειδικά μέσω της διαίσθησης. Θεωρώ ότι η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε την υποκειμενική μας αλήθεια για τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας τους παραλογισμούς και τα φαντάσματα που υπάρχουν σε αυτόν.


Θάνος Σαββίδης

Αισθάνομαι ότι οι πιο αξέχαστες εικόνες είναι αυτές που σε αγγίζουν σε συναισθηματική βάση. Φωτογραφίες που σε χτυπούν κατευθείαν και αποτυπώνονται στη μνήμη σου.


Ο Θάνος Σαββίδης επιλέγει Andre Kertesz …

 

André Kertész – Τhe Balcony – Martinique 1972
Το έργο του André Kertész αποτελεί πάντα τον φάρο μου όταν κατά καιρούς χρειάζομαι να επαναπροσδιορίσω την πορεία μου στη φωτογραφία.

Πέρα από τη σουρεαλιστική  της χροιά και την επιτυχημένη μεταμόρφωσή της, βασικό στοιχείο σε αυτό που φωτογραφικά επιδιώκω, αυτή η φωτογραφία έχει τραβηχθεί τη χρονιά που γεννήθηκα.

Seeing is not enough; you have to feel what you photograph” – André Kertész


Info:

Ο Θάνος Σαββίδης γεννήκε στην Πάφο το 1972. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και εργάζεται ως βοηθός διευθυντής στη δημοτική εκπαίδευση. Από το 2009 είναι μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου και πρόεδρος του Τμήματος Πάφου από το 2012. Κατά τα έτη 2015 – 2018 υπήρξε μέλος της κολλεκτίβας φωτογράφων BULB, ενώ από το 2015 συμμετέχει στην ομάδα InFrame. Συμμετείχε σε εργαστήρια φωτογραφίας με εκπαιδευτές τους: Νίκο Οικονομόπουλο, Jason Eskenazi, Αχιλλέα Νάσιο, Πλάτωνa Ριβέλλη, Λουκά Βασιλικό και Μιχαήλ Μοσχολιό. Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία και Αγγλία και στα περιοδικά “Inspired Eye” και “Street Photographers Notebook”. Το 2016 έλαβε μέρος στο διεθνές συνεργατικό φωτογραφικό έργο “In & At” που διοργανώθηκε από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης San Sebastian (Donostia) 2016, Aarhus2017 και Pafos2017. To 2017 ήταν συντονιστής και συμμετέχων φωτογράφος στο διεθνές έργο “Home”, που έγινε στην Κύπρο.

http://www.inframe.gr
Επικοινωνία: savvidisthanos@gmail.com