Η Μίνα Τρικάλη επιλέγει …

Η Μίνα Τρικάλη επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Μίνα Τρικάλη ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Μίνα Τρικάλη

Κι έπειτα τίποτα.

Το φόρεμα μάρτυρας της απιστίας του χρόνου

να περιμένει λάμποντας στην κλεισμένη ντουλάπα

αδιάφθορο, νέο κι άφθαρτο.

(Νίνα Κοκκαλίδου-Ναχμία, Το φόρεμα, από τη συλλογή “Οι αποσταμένοι”, 1964)


Μίνα Τρικάλη

Η νύχτα μπλάβισε τη μέρα

Αποδημητικά όνειρα ξεβράστηκαν

Στο μυχό του Αποσπερίτη

(Λιούμπιτσα Καρδάκη,  Από τη συλλογή “Θέαση εντός”, 2023)


Μίνα Τρικάλη

Μέρες τώρα περνάω από το πατρικό σπίτι

Ν’ ακούσω τη φωνή σου και να γυρίσω να σε κοιτάξω

Να σε δω και να πάρω σιγουριά απ’ την κουβέντα σου

Δεν αναγνωρίζω αυτήν την πόρτα

Δε θυμάμαι ούτε εκατοστό του σπιτιού

Μόνο εσένα θυμάμαι να είσαι όλη του η ύπαρξη …

(Βασίλης Παυλίδης, Σπίτι πατρικό, Από την συλλογή “Ιδιόλεκτο”, Εκδ. Γαβριηλίδης 2010)


Μίνα Τρικάλη

Ἡ μνήμη,

κύριο ὄνομα τῶν θλίψεων,

ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,

μόνον ἑνικοῦ ἀριθμοῦ

καί ἄκλιτη.

Ἡ μνήμη, ἡ μνήμη, ἡ μνήμη

(Κική Δημουλά, Ὁ Πληθυντικός Ἀριθμός)


Η Μίνα Τρικάλη επιλέγει … Julia Margaret Cameron

Julia Margaret Cameron – Mrs Herbert Duckworth

Η φωτογράφος Julia Margaret Cameron (1815-1879) αποτελεί μοναδική περίπτωση γυναίκας καλλιτέχνιδος στην ιστορία της φωτογραφίας. Μέσα από τις μνημειώδεις φωτογραφίες της με τη θολή εστίασή τους και τη δραματική χρήση του φωτός φέρνει την επανάσταση στην εποχή της. Για πολλούς ιστορικούς είναι η πρώτη φωτογράφος με συνειδητό καλλιτεχνικό έργο.
Αγαπώ, θαυμάζω και είναι πηγή έμπνευσης το σπουδαίο έργο της, γιατί στα πορτρέτα της παρ΄ όλη την “ατέλεια” τους, συναντάς μια πραγματική ομορφιά, μια σπάνια αυθεντικότητα και μια εσωτερική δυναμική.  Η Cameron, με τον ιδιαίτερο φωτισμό που επιλέγει και αγκαλιάζοντας την “ασάφεια” γύρω τους πετυχαίνει κάθε της πορτραίτο να αφηγείται μια ιστορία. Τα μοντέλα της με τα τόσο εκφραστικά μάτια όσο και χέρια μέσα από το φακό της σου μιλάνε πραγματικά. Αφήνει με το έργο της, όπως λένε, μια γκαλερί από ζωντανά πορτρέτα και έναν καθρέφτη της βικτωριανής ψυχής.


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Γεννήθηκα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και από το 1991 ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήμουν παιδί όταν είδα τις πρώτες φωτογραφίες ξενιτεμένων συγγενικών προσώπων στη μακρινή Αυστραλία στη σερβάντα της γιαγιάς Ελένης! Έγιναν μαγικό εργαλείο δημιουργίας ιστοριών, όπως αυτές που άκουγα από εκείνη με τους άγνωστους για εμένα πρωταγωνιστές σε αυτές. Η επαφή μου με τη φωτογραφία γεννήθηκε πολύ αργότερα και μοιραία θα έλεγα, όταν το 2001 άρχισα να αρχειοθετώ το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εργάζομαι μέχρι σήμερα ως υπεύθυνη αρχείων φωτογραφικής, γεωγραφικής τεκμηρίωσης, μελετών και εργασιών. Η ουσιαστική μου όμως ενασχόληση, ξεκίνησε το 2010, όταν παρακολούθησα τα σεμιναριακά μαθήματα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου. Έκτοτε αποτελώ ενεργό της μέλος, συμμετέχοντας σε εργαστήρια, εκθέσεις κτλ.
Έχω συμμετάσχει σε Ελληνικούς και Διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και βραβεία και είμαι κάτοχος του καλλιτεχνικού τίτλου “Artist FIAP” της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας FIAP. Παράλληλα, είχα την τιμή και την χαρά να είμαι μέλος σε κριτικές επιτροπές Παγκόσμιων Φωτογραφικών Διαγωνισμών που διεξάχθηκαν στην Κρήτη.
Έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ η πρώτη μου ατομική έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Τέχνη καθ’ οδόν” στο Ηράκλειο το 2019.
Η φωτογραφία πλέον είναι ο καθρέφτης των βαθύτερων σκέψεών μου και η φωνή των συναισθημάτων μου. Το σημαντικότερο όμως για εμένα είναι ότι πλέον, μπορώ να αφηγούμαι δικές μου ιστορίες μέσα από το φωτογραφικό φακό, κάνοντας εικόνα το εσωτερικό μου βλέμμα.
https://www.instagram.com/minatrikali/