Η Μένη Σεϊρίδου επιλέγει …

Η Μένη Σεϊρίδου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Μένη Σεϊρίδου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Home+land

Το  «Home+land»  είναι για μένα κάτι περισσότερο από μια φωτογραφική εργασία που σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής μου.  Πρόκειται περισσότερο για μια εσωτερική αναζήτηση και μια προσπάθεια να απαντήσω σε ερωτήματα που καιρό τώρα με απασχολούν.   Για τον λόγο αυτό και ο  τρόπος που φωτογραφικά προσεγγίζω το θέμα μου είναι  καθαρά αυτοβιογραφικός.  Δεν προσπαθώ να αποτυπώσω την πραγματικότητα, την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τις χαρές, τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, αλλά μονάχα την δική μου αλήθεια.

Μέσα από την περιπλάνηση μου στον τόπο όπου πέρασα όλα τα καλοκαίρια μου ως παιδί και που εξακολουθώ να επιστρέφω τώρα που μεγάλωσα(;),  προσπαθώ να ανιχνεύσω και να καταγράψω αισθήσεις και συναισθήματα που γεννιούνται μέσα μου εξαιτίας του δεσμού μου με αυτόν.  Είναι κατά κάποιον τρόπο ένα ημερολόγιο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ένα ημερολόγιο  συναισθημάτων.

Ο λόγος που επέλεξα τον αγγλικό όρο homeland  αντί του ελληνικού «Πατρίδα» είναι τα δύο συνθετικά της λέξης home+land, που επεξηγούν ακριβέστερα την προσπάθεια αυτή, που έγκειται στην ενασχόληση με τον τόπο/σπίτι μου.


Μένη Σεϊρίδου

Πατρίδα τελικά, για μένα, είναι ο τόπος στον οποίο πάντα θα επιστρέφω, ένας τόπος που πάντα θα είναι κοντά μου, μέσα μου,  που όσο μακριά του  και αν έχω φύγει  θα εξακολουθεί να συμβολίζει την  χαμένη  αθωότητα που συνεχώς  αναζητώ.


Μένη Σεϊρίδου

Τα πάντα γύρω μου γνώριμα, οικεία, η θάλασσα, που συνεχώς απομακρύνεται, οι ψαρόβαρκες που λιγοστεύουν, τα αδέσποτα που καταφέρνουν να επιβιώσουν κόντρα στις φόλες της εποχής.   Κάθε φορά όμως  που τα φωτογραφίζω  μοιάζουν καινούργια, διαφορετικά, σαν να μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο, να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν, ακόμη και να χάνονται…


Μένη Σεϊρίδου

Ξέρεις τι είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο στον τόπο αυτό; Είναι η αίσθηση ότι ανήκω εδώ, είμαι κομμάτι του και είναι και αυτός δικός μου. Δεν χρειάζεται να του κρύψω τίποτα, με έχει δει στα καλύτερα και στα χειρότερα μου.  Αυτό!


Μένη Σεϊρίδου

Όλα μου τα καλοκαίρια εδώ, σε αυτήν την παραλία. Τότε έσφυζε από ζωή, παιδικές φωνές, γέλια και κλάματα, μυρωδιά από ψητό καλαμπόκι και ζαχαρωμένο λουκουμά, κλεφτά φιλιά πίσω από τα βραχάκια, βουτιές ώσπου να κοπεί η ανάσα… Τώρα χειμώνας, όμως ακόμη εδώ.  Και ας ερήμωσε η παραλία και ας έσβησαν ήχοι και μυρωδιές.  Η ανάμνηση τους θα με αναγκάζει να επιστρέφω πάντα.


Η Μένη Σεϊρίδου επιλέγει … Josef Kudelka

Josef Kudelka

«Όταν φωτογραφίζω, δεν θέλω να βρίσκομαι απ΄ έξω, θέλω να βρίσκομαι μέσα στη φωτογραφία. Αλλά αν αργότερα μου ζητήσετε να κοιτάξω τις φωτογραφίες μου και να μιλήσω γι αυτές , θα σας απαντήσω πως δεν μου αρέσει αυτό. Αντίθετα, όταν τελειώσω θέλω να είμαι εντελώς έξω, δεν θέλω να είμαι συναισθηματικός με τις φωτογραφίες.  Θέλω να τις κοιτάζω σαν να μην είναι δικές μου.  Μόνο έτσι είμαι ικανός να τις κρίνω.»

Josef Koudelka


Info:

Γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται.  Ασχολείται με τη φωτογραφία και τη συγγραφή.  Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2015.  Έργα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ιστοσελίδες όπως  Fractal, Thessaloniki arts and cultures, iFocus και Photologio, και έντυπα όπως Ηχώ των δημοπρασιών και  Intellectum.   Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικότερες τις εξής:

Days of photography in Serbia, Cacak, 2016, επιμέλεια Βασίλης Καρκατσέλης

Σφαγεία, μια περιοχή του παλίμψηστου, Θεσσαλονίκη, 2017, επιμέλεια Βασίλης Καρκατσέλης

Τόπος – Μνήμη, Θεσσαλονίκη, 2018, επιμέλεια Αλέκα Τσιρώνη

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με εισηγητές τη Λία Ναλμπαντίδου και τον Πάρη Πετρίδη.

Το 2018 συμμετείχε, ως συγγραφέας και ως φωτογράφος, στη συλλογή διηγημάτων «Γυμνά καλώδια» από τις εκδόσεις Ρώμη, σε επιμέλεια της Πηνελόπης Χριστοπούλου.

Το 2018 και 2019   είχε  την συνεπιμέλεια της συμμετοχής του ΦΚΘ στο Παπαμάρκου street fest.

To λεύκωμα “Blue drops of ink” με φωτογραφίες δικές της, ποίηση του Σωτήρη Γάκου και επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη (εκδόσεις Άθωνος art space) θα παρουσιαστεί τον Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, στην ομώνυμη πρώτη ατομική της  έκθεση φωτογραφίας.