Η Λουκία Γονή επιλέγει …

Η Λουκία Γονή επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Λουκία Γονή ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Λουκία Γονή

Το φως, οι αισθήσεις, τα συναισθήματα, η κίνηση, η φόρτιση της στιγμής, η ενέργεια του χώρου, αποκτούν μια μορφή που εκφράζεται και αποτυπώνεται διαφορετικά στη ματιά του θεατή και του ίδιου του δημιουργού ξανά και ξανά, καθώς η σχέση με το εικονιζόμενο παρόν σιωπηλά συνομιλεί με το χρόνο. Στο τέλος, μένει μόνο η ουσία. Άυλη.


Λουκία Γονή

Αυτοσχεδιαστικά ανταποκρίνομαι στη στιγμή, αναζητώντας το ίχνος ειλικρίνειας και ένα μυστικό σε αυτό που η κάμερα βλέπει. Πώς σχετίζομαι και πώς σχετίζεται το αποτέλεσμα με μένα. Αν θα πετύχουμε ή όχι το στόχο μας, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η διαδικασία προς την ολοκλήρωση. Μια αέναη, κυκλική διαδρομή με μικρές, σιωπηλές παύσεις ανασυγκρότησης.


Λουκία Γονή

Τα αυτοπορτρέτα προκύπτουν διαισθητικά, από ένα παιχνίδι με τον εαυτό, που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν οι συνθήκες κάνουν την έννοια του παιχνιδιού ουτοπική. Απαλά, χωρίς προσδοκία, αλλά με επίγνωση, περιπλανιέμαι στην πραγματικότητα. Φωτογραφίζοντας βυθίζομαι στον κόσμο, παρατηρώ την ροή στην κίνηση και την ακινησία, καθώς αποσπάσματα της ύπαρξης και της ανυπαρξίας αναδύονται μέσα από το μυστήριο, την έκπληξη, την πρόκληση, την ηρεμία, τη συγκίνηση.


Λουκία Γονή

Στη φωτογραφία δεν υπάρχουν σκιές που δεν μπορούν να φωτιστούν.

(August Sander)

Μέσα από τη φωτογραφική διαδικασία αφουγκράζομαι και αγγίζω αυτά που αντιστέκονται. Στιγμές, μνήμες, εμπειρίες συνοψίζονται, αποδομούνται, αφομοιώνονται και τελετουργικά μετουσιώνονται σε νέες μορφές που ταιριάζουν στην πλοκή του παρόντος.


Η Λουκία Γονή επιλέγει … Masao Yamamoto

Masao Yamamoto

Η εσωτερικότητα των εικόνων του Masao Yamamoto ανακαλούν αισθήματα οικεία και δημιουργούν έναν εύθραυστο, γαλήνιο τόπο βγαλμένο από τη λήθη, που φιλόξενα με προσκαλεί να επισκεφτώ και να ανακαλύψω.


Info:
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, δεν μπόρεσα να ανιχνεύσω ποιο συγκεκριμένο ερέθισμα με οδήγησε στη Φωτογραφία. Έτσι, οφείλω τη συνάντησή μου με το φωτογραφικό μέσο σε ένα ανεξήγητο εσωτερικό κάλεσμα έκφρασης μέσω της εικόνας, επίμονο ήδη από τα εφηβικά μου χρόνια.
Από τότε, η φωτογραφική μου μηχανή συντροφεύει τη ματιά μου προκαλώντας και προσκαλώντας με σε γοητευτικές περιπλανήσεις και αναζητήσεις που ελκύονται από το απρόοπτο και το φευγαλέο της πραγματικότητας. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας, συμμετοχικής φωτογραφίας και έχω πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 2021 γεννήθηκε το φωτογραφικό μου βιβλίο “Echoes of Flowers & Lemons”.
Instagram: loukia.goni