Η Γιώτα Τσώκου επιλέγει …

Η Γιώτα Τσώκου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Γιώτα Τσώκου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Γιώτα Τσώκου

Σβήσε τα μάτια μου· μπορώ να σε κοιτάζω,

τ’ αυτιά μου σφράγισέ τα, να σ’ ακούω μπορώ.

Χωρίς τα πόδια μου μπορώ να ’ρθω σ’ εσένα,

και δίχως στόμα, θα μπορώ να σε παρακαλώ.

Κόψε τα χέρια μου, θα σε σφιχταγκαλιάζω,

σαν να ήταν χέρια, όμοια καλά,

με την καρδιά.

Σταμάτησέ μου την καρδιά, και θα καρδιοχτυπώ με το κεφάλι.

Κι αν κάμεις το κεφάλι μου σύντριμμα, στάχτη,

εγώ

μέσα στο αίμα μου θα σ’ έχω πάλι.

Ράινερ Μαρία Ρίλκε

μετάφραση: Κωστής Παλαμάς


Γιώτα Τσώκου

Η στέρνα περιέχει· η κρήνη ξεχειλίζει.

Ουίλιαμ Μπλέικ


Γιώτα Τσώκου

….κι η  εξήγηση θα έρθει κάποτε όταν δεν θα χρειάζεται καμιά εξήγηση.

Τάσος Λειβαδίτης


Γιώτα Τσώκου

«Οι πιο μοναχικοί είναι αυτοί που συμβάλλουν περισσότερο σε ό,τι κοινό ανάμεσα στους ανθρώπους. Ελεγα προηγουμένως πως απ’ την πλατιά μελωδία της ζωής κάποιοι ακούνε περισσότερα, κάποιοι λιγότερα, αναλόγως τους αντιστοιχεί και μια μικρή ή ελάχιστη υποχρέωση στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής ορχήστρας. Εκείνος που θα άκουγε όλη τη μελωδία θα ήταν ο πιο μοναχικός και ταυτοχρόνως ο πιο κοινός απ’ όλους. Διότι θα άκουγε αυτό που δεν ακούει κανείς, κι αυτό θα συνέβαινε απλώς και μόνον επειδή συλλαμβάνει στην εντέλειά του ό,τι οι υπόλοιποι αφουγκράζονται σαν κάτι σκοτεινό και αποσπασματικό». – «Δεν έχω τίποτε να προσθέσω πέρα από τούτο δω, που ισχύει σε κάθε περίπτωση: ίσως τη συμβουλή να παίρνετε τη μοναξιά στα σοβαρά και, όποτε έρχεται, να την αντιλαμβάνεστε ως κάτι καλό.Η αδυναμία των άλλων να την απαλύνουν δεν οφείλεται στο ότι είναι αμέτοχοι και κλειστοί αλλά, πολύ περισσότερο στο ότι: είμαστε πράγματι απέραντα μόνοι όλοι μας, και με εξαίρεση κάποιες πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, απλησίαστοι. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».

Για τη μοναξιά,

Ράινερ Μαρία Ρίλκε


Η Γιώτα Τσώκου επιλέγει … Bernard Plossu

Bernard Plossu

«Η ποίηση είναι μια υπόγεια μορφή αγώνα που συμβάλλει να αλλάξουν τα πράγματα, να βελτιώσουν την ανθρώπινη κατάσταση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον».

Bernard Plossu


Info:

H Γιώτα Τσώκου γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε Μετάφραση. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 2014 ως αυτοδίδακτη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα αναλογικής φωτογραφίας με τον Στέφανο Πάσχο, σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας με το Λουκά Βασιλικό και παρακολουθεί από το 2017 μαθήματα visual storytelling με τον Αχιλλέα Νάσιο. Έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά όπως Agitate (Australia, October 2015), Photoklassik (Germany, September 2016), Adore Noir Magazine (Canada, October 2017), Click Magazine (Italy, December 2017), Photographize (USA, February 2018).

https://photogames.tk/giota-tsokou/
https://www.facebook.com/yiotatsokou
https://www.instagram.com/yiotatsokou/

Διαβάστε στη συνέντευξή της στο photologio εδώ