Η Φαίη Πίττα επιλέγει …

Η Φαίη Πίττα επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Φαίη Πίττα ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Φαίη Πίττα – Selfie

 Μια σύνθεση για το παρελθόν και το μέλλον μου…


Φαίη Πίττα – Άλογα στην σκόνη

Είναι η στιγμή που σου αλλάζει αναπάντεχα αυτό που βλέπεις και μπροστά σου συμβαίνει κάτι άλλο από αυτό που έβλεπες. Αέρας και φως αποφάσισαν ξαφνικά να κάνουν ένα τρελό πάρτι μπροστά στα μάτια μου.


Φαίη Πίττα – Στο οροπέδιο των Μουσών (Όλυμπος)

Η προσπάθεια της ανάβασης που σε ανταμείβει εξ ολοκλήρου. Σε όλες τις κατευθύνσεις γύρω σου ξεδιπλώνεται – ενίοτε και με ιλιγγιώδη ταχύτητα – το μεγαλείο της φύσης και θες οπωσδήποτε να πάρεις μία  στιγμή του μαζί σου. Ίσως να την μοιραστείς και με άλλους.


Φαίη Πίττα – Πρωινό στην παραλία του Σχινιά

Πρωινό χαμόγελο της κάμερας στο φως που ξύπνησε το ξεκίνημα μιας άλλης μέρας.


Willy Ronis

Ο  Willy Ronis είναι ένας φωτογράφος που θαυμάζω πολύ, σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο. Ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τον φυσικό φωτισμό και το ότι δεν έχει πολλές στημένες φωτογραφίες, με επηρέασε κατά πολύ. Οι φωτογραφίες του είναι απλές με θετική αίσθηση, με αυτόν τον απίστευτο φυσικό φωτισμό. Ο ίδιος δε είχε πει «Σχεδόν όλες είναι τυχαίες, γιατί ποτέ δεν κυκλοφορούσα χωρίς τη μηχανή μου, και γιατί ο δρόμος προσέφερε μόνιμο θέαμα για ένα ανήσυχο πνεύμα».

Θα πρέπει ακόμα να προσθέσω, ότι η έκθεση του στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών το 1980,  ήταν η πρώτη που είδα.  Έτυχε επίσης να τον συναντήσω από κοντά και να ανταλλάξουμε και μερικές κουβέντες. Μετά από λίγο και χωρίς να το αντιληφθώ πήρε την μηχανή του και με τράβηξε μία φωτογραφία. Μετά από αρκετό καιρό τα παιδιά από το ΦΚΑ μου έδωσαν την φωτογραφία με την υπογραφή του από πίσω. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

Φαίη Πίττα by Willy Ronis

Η υπογραφή του Willy Ronis στην πίσω πλευρά της φωτογραφίας


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Η ενασχόληση μου με την φωτογραφία ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια παράλληλα με την ζωγραφική την οποία όμως εγκατέλειψα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στα πολύ νεανικά μου χρόνια είχα και σκοτεινό θάλαμο. Την ίδια εποχή περίπου παρακολούθησα σεμινάρια φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών. Δάσκαλοί μου ήταν: ο Γιώργος Δεπόλλας, ο Στέφανος Πάσχος, ο Κωστής Αντωνιάδης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.  Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθώ μαθήματα φωτογραφικής τέχνης «Το Ζεν και η Τέχνη της Φωτογραφίας» με τον Αχιλλέα Νάσιο. Επίσης είμαι επίσημο μέλος του https://www.moments-collective.com/ το οποίο και φιλοξενεί το portfolio μου.
Δεν έχω λάβει μέρος σε καμία έκθεση γιατί δεν το επεδίωξα ποτέ. Ο φυσικός φωτισμός και τα παιχνίδια που κάνει σε όλα σχεδόν τα είδη φωτογραφίας ήταν αυτό που με συνέπαιρνε πάντα. Αυτό το μαγικό φως. Φωτογραφίζω ότι μου αρέσει, δεν σκηνοθετώ ποτέ, τα μάτια μου κόβουν κάδρα σχεδόν συνέχεια σαν να βλέπω μέσα από μία κάμερα.
Πριν τα κινητά τηλέφωνα συχνά κουβαλούσα μαζί μου μια φωτογραφική μηχανή, γι’ αυτό  δυστυχώς έχω χάσει αρκετές. Από το 2010 φωτογραφίζω και με το κινητό και με την εκάστοτε φωτογραφική μηχανή μου.
Σπούδασα Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη της Πληροφόρησης στα ΤΕΙ Αθήνας καθώς και   Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πάτρας. Εργάζομαι ως Βιβλιοθηκονόμος στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων. Τον ελεύθερο χρόνο μου περπατάω και κάνω αναρρίχηση στα βουνά. Επίσης ασχολούμαι με την ιππασία και τα άλογα προσφέροντας εθελοντικές εργασίες όσον αφορά την  φροντίδα τους.