Η Ηλέκτρα Εταιρίδου επιλέγει …

Η Ηλέκτρα Εταιρίδου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Ηλέκτρα Εταιρίδου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Ηλέκτρα Εταιρίδου

Αυτό που επιδιώκω είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης, ώστε να γνωρίσω καλύτερα τον κόσμο γύρω μου, έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Έτσι, με ενδιαφέρει κάθε φορά το πώς δείχνει στο τώρα.


Ηλέκτρα Εταιρίδου

Βρίσκω μαγική τη δύναμη της φωτογραφίας να «δανείζεται» υλικά από εκεί έξω και να υπαινίσσεται μία πραγματικότητα εντός και εκτός κάδρου, χωρίς να χρειάζεται να απεικονίζει κάτι επακριβώς και χωρίς να επιτάσσει συναισθήματα.


Ηλέκτρα Εταιρίδου

Αντλώ ικανοποίηση από την παρατήρηση και την καταγραφή του καθημερινού και τετριμμένου, το οποίο φωτογραφημένο μπορεί να δείχνει τελείως διαφορετικό. Με ενδιαφέρει το πώς κάνει το φως να μοιάζουν τα αντικείμενα και οι σκιές τους, οι αισθήσεις που καλλιεργεί, σε συνδυασμό με τις υφές των επιφανειών και το διάλογο των χρωμάτων.


Ηλέκτρα Εταιρίδου

Οι σκέψεις μου γύρω από τη φωτογραφία συνοψίζονται στη φράση του Robert Αdams «δεν επέλεξα τη φωτογραφία για να εκφραστώ, αλλά για να γνωρίσω τον τόπο μου». Έτσι, πρόκειται για ένα (εθιστικό) παιχνίδι εξερεύνησης, που δεν τελειώνει ποτέ.


Η Ηλέκτρα Εταιρίδου επιλέγει … Stephen Shore

Stephen Shore

Ο Stephen Shore φωτογράφιζε με μία ημερολογιακή διάθεση, κατά τη διάρκεια road trips που έκανε από τη Νέα Υόρκη ως το Τέξας τη δεκαετία του ’70. Τον ενδιέφεραν η έννοια του εφήμερου και τα ασαφή νοήματα. Καταγράφει αντικείμενα και μέρη φαινομενικά ασήμαντα, εντάσσοντας απλά στοιχεία, πετυχαίνοντας έναν εξαιρετικό χειρισμό του χρώματος.


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Γεννήθηκα στα Τρίκαλα το 1989 και μεγάλωσα στη Μήλο. Από το 2007 ζω στην Αθήνα.
Σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω στην Κλινική Νευροψυχολογία και στην Ψυχοδυναμική πρακτική. Εργάζομαι σε κοινοτική υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας.
Μικρότερη ζωγράφιζα και μου άρεσε ο κινηματογράφος. Η επαφή μου με την φωτογραφία έγινε τελείως τυχαία, όταν το 2017 μέσω μίας φίλης γνώρισα το ΠΟΦΠΑ. Εκεί, έμαθα ότι παραδίδονται μαθήματα φωτογραφίας και ξεκίνησα πειραματικά να συμμετέχω στα σεμινάρια.
Φέτος, ολοκληρώνω τις σπουδές μου στο Blackbox Photography, ο δάσκαλός μου είναι ο Γιάννης Σίμος και η γνώση που πήρα εκεί, διαμόρφωσε ουσιαστικά τη σκέψη μου γύρω από την φωτογραφία.
instagram: @baldovispo