Η Arja Heinonen-Riganas επιλέγει …

Η Arja Heinonen-Riganas επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Arja Heinonen-Riganas ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Κάθομαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με μοναδικό φως ένα κόκκινο λαμπάκι και παρακολουθώ μαγεμένα το άσπρο χαρτί να παίρνει μορφή. Είμαι τεσσάρων ή πέντε χρόνων και αυτή είναι η πρώτη μου φωτογραφική ανάμνηση παρακολουθώντας τον πατέρα μου να εμφανίζει τις φωτογραφίες του. Ο πατέρας μου ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος και μάλλον το μήλο κάτω από την μηλιά έπεσε. Το δικό μου μαγικό φωτογραφικό ταξίδι άρχισε όμως δεκάδες δεκαετίες αργότερα.

 

 

 

Arja Heinonen-Riganas

Πάντα θαύμαζα τα δημιουργικά άτομα με καλλιτεχνική έκφραση νομίζοντας ότι δεν την έχω. Τελικά την κρυμμένη δημιουργικότητα την βρήκα μέσω της φωτογραφίας και από τότε άλλαξε η ζωή μου.


Arja Heinonen-Riganas

Από την αρχή  που ξεκίνησα με κέρδισε η φωτογραφία δρόμου. Μέσω της φωτογραφικής μηχανής άρχισα να παρατηρώ τους ανθρώπους, της κινήσεις τους,  τα κτήρια, το φως, τις σκιές, τα χρώματα,  τις γραμμές και τις φόρμες.  Να βλέπω ομορφιά παντού.


Arja Heinonen-Riganas

Πολύ γρήγορα το χόμπι έγινε πάθος και μια εσωτερική ανάγκη.  Δεν πάω πλέον  σχεδόν πουθενά χωρίς την μηχανή μου. Και τις ώρες που δεν φωτογραφίζω, το μάτι και το μυαλό βλέπει παντού κάδρα και κάνει ”κλικ”.


Arja Heinonen-Riganas

Ήταν δύσκολο έως αδύνατο να διαλέξω τέσσερις αγαπημένες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες μου είναι σαν τα παιδιά μου. Δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις, τα αγαπάς το ίδιο.

“Δεν δημιουργείς μια φωτογραφία μόνο με την μηχανή. Όταν φωτογραφίζεις κουβαλάς μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, την μουσική που έχεις ακούσει και τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει.”

(Ansel Adams)


Νίκος Οικονομόπουλος

Όταν ξεκίνησα την φωτογραφία, δεν γνώρισα ποιος ήταν ο Bresson, δεν είχα ακούσει για το Magnum…

Επέλεξα μια φωτογραφία του Νίκου Οικονομόπουλου, γιατί ήταν ο πρώτος μεγάλος φωτογράφος όποιον “γνώρισα” μέσα από την δουλειά του βλέποντας τα πρότζεκτ του από το σάιτ του Magnum. Λάτρεψα τις τρυφερές και γοητευτικές λεπτομέρειες στις καθημερινές εικόνες του.

“Όταν αποφασίζω να πάω κάπου έχω μια γενική αίσθηση. Γνωρίζω μια χώρα περπατώντας την. Λένε ότι όσο πιο καλά παπούτσια έχεις, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να γίνεις καλός φωτογράφος.”

(Νίκος Οικονομόπουλος, Βήμα, 22 Μαρτίου 1998)


Info: 

Η Arja Heinonen Riganas γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Φινλανδία. Όταν τελείωσε τις σπουδές τις σε μάρκετινγκ μετακόμισε στην Αθηνά όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται σε μια φινλανδική εταιρία διαχειρίσης ακινήτων  και ασχολείται με την φωτογραφία ερασιτεχνικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παρακολουθεί σεμινάρια φωτογραφίας από το 2017 και έχει συμμετάσχει σε workshops.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό σε διάφορους φωτογραφικούς ιστότοπους. Οι φωτογραφίες τις έχουν δημοσιευτεί  και σε έντυπα και online περιοδικά.