Δημήτρης Θεοδόσης: Virus – Antivirus

‘’ Η τραγωδία της ύπαρξης, ξεκινά από το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει συνείδηση του θανάτου του, από εκεί ξεκινάει και η τραγωδία του πολιτισμού’’.

Ζαχαρίας Στουφής, από το Βιβλίο ‘’Αναζητώντας τον θάνατο’’.

 

Η αλήθεια έχει υλική υπόσταση αλλά και αέρινη διάσταση. Η ζωή και ο θάνατος είναι αλληλένδετοι αλλά και σχετικοί. Οι αρρώστιες είναι σινιάλα αλλά και κατευόδια. Οι πανδημίες κρύβουν αιτίες, αλλά υπενθυμίζουν και τα όρια του  ανθρώπινου είδους.

Η τέχνη εμπνέεται αλλά και εμπνέει. Η τέχνη φανερώνει αλλά και ανακουφίζει.

Είμαι απλώς ένας φωτογράφος. Με αυτό το σύντομο φωτογραφικό οδοιπορικό  προσπαθώ να κατανοήσω αλλά και να φωτιστώ.

Σε εποχές που νέα τείχη υψώνονται, στις κοινωνίες αλλά και στα μυαλά μας, η διατήρηση της ανθρώπινης διάστασής μας  είναι η βασική άμυνα απέναντι  στα παιχνίδια των ποικιλόμορφων εξουσιαστών.

                                                                               Αθήνα, Απρίλιος 2020.

Δημήτρης Θεοδόσης: Virus

Δημήτρης Θεοδόσης: Antivirus


Info:

Ο Δημήτρης Θεοδόσης  γεννήθηκε  στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος  του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Πειραιά. Ασχολείται με την φωτογραφία  πάνω από 30 χρόνια, τα τελευταία είκοσι επαγγελματικά.

Κυρίως  τον ενδιαφέρει το φωτορεπορτάζ, η ερευνητική φωτογραφία και η φωτογραφία δρόμου.  Το τελικό αποτέλεσμα  είναι αυτό πού δικαιώνει τον καλλιτέχνη και το νόημα πού δίνει στις  καταστάσεις.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας, ατομικές και ομαδικές, με διάφορα θέματα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε ποικίλους χώρους, από Gallerιes και δημόσιους  χώρους,  σε καταλήψεις μέχρι και στο Ευρωκοινοβούλιο στις  Βρυξέλλες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Το 2007 οι εκδόσεις ΟΞΥ εξέδωσαν το φωτογραφικό του λεύκωμα ‘Τοιχοδρομίες – το street art στην Αθήνα’. Το 2008 και το 2009 από τον ίδιο Οίκο εκδόθηκαν τα λευκώματα του ‘Stencil in Athens’  ‘Το νέο χρώμα της πόλης’.  Το 2014 εξέδωσε σε συνεργασία με τον ποιητή Ζαχαρία Στουφή το λεύκωμα  ‘ Στην έρημο της μνήμης ’. Το 2016, επίσης σε συνεργασία με τον Ζαχαρία Στουφή, εξέδωσε το λεύκωμα  ‘Αναζητώντας τον θάνατο’. Το 2016 το ,εκτός εμπορίου, λεύκωμα  ‘Action εστί’. Το 2019 το λεύκωμα ‘Γκραφίτι και πολιτική διεκδίκηση ‘ από τις εκδόσεις στο Περιθώριο. Το 2019 το λεύκωμα ‘Το τείχος στο μυαλό τους’ από τις εκδόσεις στο Περιθώριο.

                                                      ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνεργάστηκε, για περίπου 10 χρόνια και μέχρι το κλείσιμό της, με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τα περιοδικά της Ε και Γεωτρόπιο.

Είναι ο βασικός φωτογράφος του ενημερωτικού site www.tvxs.gr

Φωτογραφίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites.