Ανάργυρος Δρόλαπας – U n C a n n y V a l l e y

English Version

Ο S.Freud στη διάσημη εργασία του Uncanny προσπαθεί να εντοπίσει το σημείο που η αίσθηση του ανοίκειου μετατρέπεται στην αίσθηση του φόβου.
Ο όρος Uncanny Valley παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 από τον Masahiro Mori, τότε καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο. Ο Mori επινόησε τον όρο «ανοίκεια κοιλάδα» για να περιγράψει την παρατήρησή του ότι καθώς τα ρομπότ φαίνονταν όλο και πιο ανθρώπινα, πιο ελκυστικά – αυτό ήταν δυνατό μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Από το σημείο αυτό και μετά η αίσθηση που δημιουργούσε το ρομπότ ήταν ένα αίσθημα ανησυχίας και φόβου. Αυτός ο όρος υιοθετήθηκε και για χαρακτήρες ψηφιακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών (video games) και για χαρακτήρες avatar εικονικών κόσμων.
Η λέξη κοιλάδα προέρχεται από τη μορφολογία της γραφικής παράστασης που δημιουργήθηκε από τον Masahiro Mori: Καθώς αυξάνεται η ανθρώπινη ομοιότητα του ρομπότ, η συμπάθεια μας προς το ρομπότ αυξάνεται επίσης, αλλά μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο.
Μετά από αυτό το σημείο, η συμπάθεια που νιώθουμε βυθίζεται απότομα και στα μάτια μας τα χαρακτηριστικά του μας φαντάζουν αποκρουστικά ή ανατριχιαστικά. Αυτή είναι η «ανοίκεια κοιλάδα».
Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα (βιβλίο) στοχεύουν στο να γεννήσουν την αίσθηση του ανοίκειου στο θεατή (αναγνώστη). Την αίσθηση ενός κόσμου που ενώ όλα τα κομμάτια του είναι αναγνωρίσιμα και καθημερινά, παρόλα αυτά μοιάζουν να συνθέτουν ένα νέο κόσμο. Στον κόσμο αυτό, τα ιδιαίτερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και οι ανθρωπομορφικές συνδέσεις, δημιουργούν μια αίσθηση απομόνωσης, φόβου και ανησυχίας.

adrolapas.com
ADrolapas
anargyrosdrolapas


Anargyros Drolapas- U n C a n n y V a l l e y

The uncanny valley is a concept first introduced in the 1970s by Masahiro Mori. Mori coined the term “uncanny valley” to describe his observation that as robots appear more humanlike, they become more appealing—but only up to a certain point. Upon reaching the uncanny valley, our affinity descends into a feeling of strangeness, a sense of unease, and a tendency to be scared or freaked out.
So the uncanny valley can be defined as people’s negative reaction to certain lifelike robots, virtual characters or even rocks and trees that resembles human figures. This book is about that feeling of uneasiness.

 


Ο Ανάργυρος Δρόλαπας γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει πτυχίο Φυσικής (ΕΚΠΑ), μεταπτυχιακό στην Πληροφορική (ΕΚΠΑ), στις Επιστήμες της Αγωγής (ΕΑΠ) και στη Φωτογραφία (Middlesex), καθώς και διδακτορικό στη Διδασκαλία της Φυσικής μέσα από προσομοιώσεις του μικρόκοσμου (ΕΚΠΑ).
Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2010. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Anargyros Drolapas is a Greek photographer living in Athens. He studied Physics (BSc), IT (MSc) and Science Education (PhD) in University of Athens and Photography and Digital Language in Middlesex University and AKTO. He has steadily pursued photography, presenting his work in various international magazines and group exhibitions.