Visual Thinking Workshop

Visual Thinking Workshop

VISUAL THINKING WORKSHOP
με τον ΠΑΝΟ ΚΑΣΙΜΗ και τον ΝΙΚΟ Ι. ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗ
Το workshop έχει εξίσου πρακτικό και θεωρητικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση τόσο στην φωτογράφιση όσο και στη δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης και συνοχής (editing) μιας φωτογραφικής εργασίας. Στόχος του είναι να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει τους συμμετέχοντες στην ανάλυση – διαμόρφωση – ολοκλήρωση μιας υπάρχουσας εργασίας ή στη δημιουργία μιας νέας.
Στο θεωρητικό μέρος, και μέσα από ομαδικές συζητήσεις και portfolio reviews, θα συζητήσουμε το δημιουργικό όραμα και θα εντοπίσουμε αποτελεσματικές μεθόδους εργασίας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε φωτογραφικού ζητήματος, από το στάδιο της ιδέας, την εργασία και το editing, μέχρι την τελική παρουσίαση της σειράς στην οποία θα εργαστεί ο καθένας.
Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει αρκετές ώρες φωτογράφησης, ανάλογα με τις ανάγκες και τον χρόνο του καθένα, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εμπειρία.
Αν και η τεχνική παίζει το ρόλο της, εμείς θα επιδιώξουμε την υπέρβαση της απλής καταγραφής, στοχεύοντας στην κατάκτηση μιας βαθύτερης οπτικής, νοηματικής και αισθητικής, ανάγνωσης. Εμβαθύνοντας στο έργο μας και εντοπίζοντας τις ουσιαστικές πτυχές που θα το διαμορφώσουν, θα μάθουμε πώς να «χτίζουμε» μια φωτογραφική σειρά, που θα αποτελέσει μέρος του portfolio του φωτογράφου στην μετέπειτα πορεία του.
Το workshop απευθύνεται σε σοβαρά ασχολούμενους με τη φωτογραφία.

Info:

➤ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;
Στείλε ένα email με την πρόθεσή σου να συμμετέχεις και τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας) στο email:
npkworkshops@gmail.com
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν με email σχετικά με τη διαδικασία αποπληρωμής. Μετά την καταβολή μικρής προκαταβολής (ή την πλήρη εξόφληση), η συμμετοχή θα έχει οριστικοποιηθεί και θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες περαιτέρω οδηγίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα.
➤ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ: Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021
➤ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 ώρες συναντήσεων (οι ώρες φωτογράφησης θα προσαρμοστούν αναλόγως)
➤ ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Black Studio Art (Μεγ. Αλεξάνδρου 112-118, Αθήνα)
➤ ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ:
• Παρασκευή 15/10 – 18:00 με 21:00
• Σάββατο 16/10 – 17:00 με 21:00
• Κυριακή 17/10 – 17:00 με 21:00
– Οι ώρες είναι ενδεικτικές. Αφορούν τις θεωρητικές συναντήσεις και θα διαμορφωθούν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες. Η ώρες πρακτικής και φωτογράφησης θα διαμορφωθούν σε ατομικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα.
➤ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: 10 άτομα
➤ ΚΟΣΤΟΣ: 120€
➤ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
Ο ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗΣ
είναι εκπαιδευτικός και φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι κάτοχος Master of Fine Arts από το κολλέγιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει διδάξει φωτογραφία στο Drexel University, στο Marywood University, στο University of Scranton και στο Luzerne College. Επιπλέον, υπήρξε φωτογράφος προσωπικού σε αρκετά έντυπα, όπως Τhe Times Leader (Pen.), Gannett Newspapers (Ohio) και The Watertown Daily Times. Είναι συνεργάτης των The New York Times και συνιδρυτής του Rust Belt Biennial. Η πρώτη του μονογραφία America in a Trance (Damiani, 2018) έχει λάβει εγκώμια από τα πιο μεγάλα εθνικά και διεθνή έντυπα.
Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ
φωτογραφίζει τα τελευταία 36 χρόνια και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Σπούδασε στο Royal College of Arts και έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark. Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier (“Teaching Photography and Visual Arts”, 2009). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «ΦΩΤΟγράφος» και τον ημερήσιο τύπο. Η πρώτη μονογραφία του, “Days Away” (Ambious, 2009) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του με το University of Houston και το Houston Center of Photography. Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Αστικά Ημερολόγια” εκδόθηκε στην Αθήνα το 2014, με πρόλογο του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Larry Fink.