Visual Stories – Workshop με τον Παναγιώτη Κασίμη.

Visual Stories – Workshop με τον Παναγιώτη Κασίμη.

Ένα εντατικό διήμερο εργαστήριο για τα βασικά στοιχεία της αλληλουχίας των φωτογραφιών (sequencing) και της οπτικής αφήγησης (visual storytelling).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Αρκετοί φωτογράφοι συχνά υποστηρίζουν ότι είναι οπτικοί αφηγητές. Άλλοι πως η φωτογραφία απλώς περιγράφει, παραβλέποντας το γεγονός πως όταν κανείς περιγράφει ταυτόχρονα αφηγείται.
Η κατανόησή μας για το πώς δουλεύουν οι φωτογραφίες η μια δίπλα στην άλλη, έτσι ώστε να εκφραστεί μια ιδέα, μια οπτική γνώμη ή άποψη, ή απλώς μια ιστορία, είναι αρκετά περιορισμένη και πολύ λιγότερο τυποποιημένη από ότι σε άλλα μέσα.
Το εργαστήριο αυτό προσαρμόζει ιδέες και πρακτικές από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και άλλα καλλιτεχνικά μέσα, συνδέοντάς και συσχετίζοντάς τις με σύνολα φωτογραφιών, προκειμένου να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με μια σειρά από σαφείς ιδέες και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να οργανώσουν καλύτερα τη δουλειά τους με στόχο είτε την έκθεση ή έκδοσή της, είτε για να εκφράσουν με σαφήνεια την οπτική τους γνώμη, είτε απλώς να «αφηγηθούν» καλύτερες οπτικές ιστορίες.

ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ;
Αυτό το σεμινάριο θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες, μέσω συζητήσεων και ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων, να διερευνήσουν το πώς δομούνται και δημιουργούνται ιστορίες με την κατάλληλη αλληλουχία εικόνων (ή/και λέξεων), και θα τους ενθαρρύνει να σκεφτούν τη σημασία της δομής, τόσο μεταξύ φωτογραφιών με προφανή σύνδεση, όσο και μεταξύ αυτών που φαινομενικά δεν έχουν καμμία.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο τι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διαδικασία της αλληλουχίας των φωτογραφιών για τη δημιουργία ενός έργου. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η σημασία της σκέψης, πάνω σ’ αυτήν την αλληλουχία, από τα πρώτα στάδια εργασίας.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ;
Όποιος ενδιαφέρεται να αναπτύξει μια πιο ισχυρή κατανόηση της φωτογραφικής αφήγησης και για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την αλληλουχία των φωτογραφιών, ώστε η οπτική του γνώμη να εκφραστεί καλύτερα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εμπειρία της φωτογραφικής πρακτικής και ένα φωτογραφικό έργο σε εξέλιξη, το οποίο μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα εργασίας, εφαρμόζοντας τα πρακτικά στοιχεία του εργαστηρίου. Αυτό, δεν χρειάζεται να είναι ένα έργο με μια προφανή ιστορία ή μια εργασία πάνω σε συγκεκριμένη θεματική.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΩ;
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν 20 – 30 τυπωμένες φωτογραφίες από μια εργασία τους που βρίσκεται σε εξέλιξη ή, εναλλακτικά, από μια παλαιότερη εργασία που θα ήθελαν να επανεξετάσουν. Οι εκτυπώσεις δεν χρειάζεται να είναι υψηλής ποιότητας (ποιότητα φωτοτυπικού ή laser εκτυπωτή αρκεί) και θα πρέπει να είναι μεγέθους περίπου 15X21cm (A5). Πάντως όχι μικρότερες από 10X15 cm (A6) ή μεγαλύτερες από 20X30 cm (Α4).

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; (μέρες & ώρες)
–> Σάββατο 20 Απριλίου: 6:30μμ έως 8:30μμ
– (άφιξη συμμετεχόντων: 6:15μμ)
–> Κυριακή 21 Απριλίου: 11:00πμ έως 6:00μμ
– (άφιξη συμμετεχόντων: 10:45μμ)

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;
Στείλε ένα email με την πρόθεσή σου να συμμετέχεις και τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας) στο: workshops@kasimisphotography.com
Στο θέμα βάλε τον τίτλο του σεμιναρίου.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Πιστεύω ότι τα φωτογραφικά εργαστήρια θα πρέπει να είναι αρκετά μικρά για την αξιοπρεπή αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων/εμπλεκομένων, κι έτσι ο αριθμός στο συγκεκριμένο περιορίζεται σε δέκα (10) συμμετέχοντες. Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον έξι (6) άτομα για να πραγματοποιηθεί.
Το κόστος του εργαστηρίου ανέρχεται στα 80€.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι επιλεχθέντες θα ενημερωθούν με email σχετικά με τη διαδικασία αποπληρωμής.

Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση επικοινωνήστε μαζί μου με προσωπικό μήνυμα, τηλεφωνικά ή στο panos@kasimisphotography.com