“Το Μήνυμα στο Μπουκάλι”  | Workshop με τον Παύλο Φυσάκη

“Το Μήνυμα στο Μπουκάλι” | Workshop με τον Παύλο Φυσάκη

Το Μήνυμα στο Μπουκάλι
(from content to context)

Μια διακειμενική διερεύνηση της εμπρόθετης φωτογραφικής πράξης

Ποιος, πού και πότε φωτογραφίζει;
Πώς, τι και γιατί φωτογραφίζει;
Τι «λέει» μια φωτογραφική σειρά;

Φωτογραφίζοντας συμπυκνώνουμε τη γνώση, την εμπειρία, τις ιδέες, την αισθητική μας άποψη για τα πράγματα, ενώ παράλληλα δρούμε σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό, πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο. Αυτή η «πλαισίωση του θέματος» από τον εαυτό και τον κόσμο μας, άλλοτε είναι διακριτή, άλλοτε διάφανη, άλλοτε συνειδητά ελεγχόμενη, και άλλοτε μη κατανοητή.

Θα εμβαθύνουμε στα φωτογραφικά πρότζεκτ των συμμετεχόντων (σε εξέλιξη ή νέα), αναζητώντας της προθέσεις, αλλά και εξετάζοντας τους προτεινόμενους τρόπους λήψης και αφήγησης. Θα εντοπιστούν οι διαφοροποιήσεις στις φωτογραφικές τεχνικές, στις αφηγηματικές μεθόδους, αλλά και στους τρόπους παρουσίασης, και θα αναλυθούν εκτενώς, ως φορείς περιεχομένου.

Αυτό το εργαστήριο συνιστά μια εκπαιδευτική διαδικασία κριτικής ενδοσκόπησης του κάθε δημιουργού ξεχωριστά, με χαρακτήρα coaching, που θα εστιάσει στην ιδιαίτερη ταυτότητα, ευαισθησία και επιθυμία των φωτογράφων-καλλιτεχνών, καθώς και σε κάποια μοναδικά στοιχεία του καθενός και της καθεμίας από εμάς, όπως τις εμμονές μας, τους μικρόκοσμούς μας, τους φόβους μας, ή αυτό το κενό που αναζητούμε να γεμίσουμε μέσα από τη δημιουργική πράξη· και πώς όλα αυτά αποτυπώνονται (ή όχι) στον τρόπο που δουλεύουμε.

Όταν το «κενό» αυτό γίνει μέρος του έργου ως ερώτημα, και όταν βιωθεί συνειδητά η θέση του δημιουργού (authorship) – το εκάστοτε σημείο από όπου «βλέπει» τον κόσμο ή από όπου κρύβεται αυτό που κάποιες φορές δεν θέλει να δει – τότε μπορεί η ιστορία να ξετυλιχθεί και η εικόνα να «αποκαλυφθεί».

Οι αναφορές του εργαστηρίου αυτού δεν θα είναι μόνο φωτογραφικές. Θα παρουσιαστούν πρότζεκτ άλλων δημιουργών, αλλά και αποσπάσματα από τη διεθνή γραμματεία (λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα), κινηματογραφικά έργα, κλπ.

Σεμινάριο διάρκειας 4 μηνών
10 συναντήσεις διάρκειας τουλάχιστον 5 ωρών, ένα  Σαββατοκύριακο κάθε μήνα (σύνολο ωρών: 50+)
Έναρξη: 14 Δεκεμβρίου 2019
Συναντήσεις:
14 – 15 Δεκεμβρίου,
18-19 Ιανουαρίου,
22 – 23 
Φεβρουαρίου,
21 – 22 Μαρτίου
και 2 έξτρα συναντήσεις τον
Απρίλιο

Μεθοδολογία:
Θα πραγματοποιηθούν 10 συναντήσεις 5 ωρών η κάθε μία, που θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις, παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων, κριτική ανάλυση και συζήτηση (σύλληψη της ιδέας, σχεδιασμός, δουλειά στο πεδίο συλλογής δεδομένων, επεξεργασία και ταξινόμηση του υλικού που θα συλλεχθεί, καθώς και τελική παρουσίαση).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αφήγηση και το νόημα που προκύπτει μέσα από τη διαδοχή εικόνων, μια σειρά φωτογραφιών. Σημαντικό ρόλο μπορούν να έχουν, πέρα από την φωτογραφία, και άλλα μέσα συλλογής δεδομένων και δόμησης της αφήγησης, όπως π.χ. ο λόγος, το βίντεο, η συλλογή αρχειακού υλικού, κλπ.
Στο τέλος του σεμιναρίου όλα τα πρότζεκτ των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν μέσω μιας προβολής και ενός συλλογικού DIY βιβλίου.

Συμμετοχή:
Το καλλιτεχνικό εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να στείλουν στη διεύθυνση pfysakis@gmail.com τα εξής:
•Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο τους, και ένα βιογραφικό σημείωμα.
•Δείγματα έργου: 8-12 φωτογραφίες (κατά προτίμηση ενός θέματος) σε μορφή jpg ή σε ένα ενιαίο pdf, μαζί με ένα μικρό συνοδευτικό κείμενο
Προθεσμία υποβολής: 10/12/2019
Ανακοίνωση ομάδας εργαστηρίου: Oι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους μέσω email την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Πρώτη συνάντηση ομάδας: Σάββατο 14/12/19.

Κόστος συμμετοχής: 350 Ευρώ

Τόπος διεξαγωγής: Ρέθυμνο, Κρήτη

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/2485720404868489/

Εισηγητής: Παύλος Φυσάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού οργανισμού KOLEKTIV8 και της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Depression Era. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας, MEDPHOTO. Έχει δουλέψει ως φωτογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά όπως στην Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Μετρό, Έψιλον και Κάππα, και στο Έψιλον ως photo editor. Υπήρξε υπεύθυνος του φωτογραφικού εργαστηρίου του 18 ANΩ. Διδάσκει φωτογραφία στη σχολή FOCUS. Έχει εκθέσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει εκδώσει το βραβευμένο φωτογραφικό βιβλίο Land Ends: Photographs from the Borderlands of Europe (2009).