Συναντώντας τη Μητέρα Γη με τον Χάρη Κακαρούχα

Συναντώντας τη Μητέρα Γη με τον Χάρη Κακαρούχα

Ένα διαλογιστικός τρόπος προσέγγισης της δημιουργικής φωτογραφίας
μέσα από τη σε βάθος γνωριμία και σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον, και τον εαυτό μας.
Με τον Χάρη Κακαρούχα
Διάρκεια εργαστηρίου: Σάββατο 27/08/22 στις 18.00 έως και Σάββατο 03/09/22 στις 18.00
Ο διαλογισμός στην ουσία του είναι δράση με εγρήγορση. Αν εφαρμόσουμε το παραπάνω στην αίσθηση της όρασης μεταφερόμαστε από το κοιτάζω στο βλέπω. Κοιτάζω σημαίνει αντιλαμβάνομαι νοητικά τις οπτικές φόρμες αυτών που έχω εμπρός μου. Αντίθετα βλέπω σημαίνει συναντώ καθ’ ολοκληρία αυτό που έχω εμπρός μου. Και εκτός από οπτικές φόρμες έχω αισθήσεις και συναισθήματα. Με άλλα λόγια σημαίνει συν-κινούμαι. Για να συμβεί αυτό φυσικά πρέπει να είμαι παρών δηλαδή σε εγρήγορση με τον εαυτό μου.
Έτσι η διαδικασία της φωτογράφησης αλλά και της θέασης των φωτογραφιών γίνεται μια πράξη εσωτερικής επίγνωσης. Γιατί οι φωτογραφίες μου δεν είναι παρά ο καθρέπτης του εσωτερικού μου κόσμου.
Αυτό το εργαστήρι μας βάζει λοιπόν σε ένα δρόμο ώστε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το ολόκληρο είναι μας, καλλιεργώντας την συναισθηματική νοημοσύνη, ενσυναίσθηση και διαίσθηση και ταυτόχρονα τη συνάντηση με το δάσος. O επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον τον ιστό της ζωής δηλαδή, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος μιας και η φύση μπορεί να μας προσφέρει ένα ασφαλές τόπο ουσιαστικής ίασης.
Αυτός ο τρόπος προσέγγισης της φωτογραφικής δημιουργίας μπορεί να μας δώσει εικόνες πρωτότυπες, εικόνες απόλυτα προσωπικές, δικές μας. Το φωτογραφικό βλέμμα αντανακλά τον τρόπο που ζούμε την ύπαρξη και δεν μαθαίνεται, αλλά καλλιεργείται μέσα από την συνειδητή προσωπική σύνδεση. Και όσο πιο βαθιά προσωπικό γίνει αυτό το βλέμμα, τόσο οι εικόνες μας θα αφορούν και όλους τους άλλους.
Όλα αυτά σε ένα υποστηρικτικό και αγαπητικό περιβάλλον που δημιουργείται από το αληθινό μοίρασμα, την αποδοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων.
Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν ήδη την φωτογραφία ως μέσο έκφρασης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να το γνωρίσουν. Κοινή συνισταμένη η διάθεση προσωπικής συμμετοχής και εξερεύνησης.
Το καθημερινό πρόγραμμα του εργαστηρίου είναι 10.00 – 14.30 και 17.30 – 20.30 καθώς και μερικές βραδινές συναντήσεις.
Περιλαμβάνει διαλογιστικά δρώμενα, φωτογραφίσεις στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων καθώς και από κοινού θέαση των φωτογραφιών που θα γίνονται κατά την διάρκεια του εργαστηρίου.
Δείγματα δουλειάς των εργαστηρίων, και μαρτυρίες των συμμετεχόντων.
Πρακτικά:
Απαραίτητα: Φωτογραφική μηχανή, φορητός υπολογιστής και μέσο μεταφοράς δεδομένων. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει και δεν βρίσκει να δανειστεί φωτογραφική μηχανή μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει ένα καλό κινητό.
Προαιρετικά: Στρωματάκι γυμναστικής, μαγιό & φακός.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, παρ’ όλα αυτά οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να προσκομίσουν τ’ αποτελέσματα rapid test που θα κάνουν δύο 24ώρα πριν την ημερομηνία έναρξης του εργαστηρίου.
Η διαμονή θα γίνει στο Καταφύγιο των Μελισσουργών.
Η τιμή της διαμονής για τα μέλη του εργαστηρίου, είναι στα 11Ε/ ημέρα στα δωμάτια του καταφυγίου, όπου θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το Covid19. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διαμονής σε δική σας σκηνή με 2Ε/ ημέρα σε διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους του Καταφυγίου. Τέλος αν κάποιος δεν επιθυμεί να μείνει στο χώρο του καταφυγίου, μπορεί να κατασκηνώσει όπου επιθυμεί ή να μείνει στους ξενώνες της περιοχής.
Το κόστος του εργαστηρίου είναι 370Ε εκτός ΦΠΑ
Υπάρχει έκπτωση 20% για όσους έχουν συμμετάσχει στο εργαστήρι και στο παρελθόν.
Δεν περιλαμβάνεται κόστος μεταφοράς και διαμονής.
Αριθμός συμμετεχόντων έως 12. Δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας.
Προσφἐρονται δύο υποτροφίες κάλυψης των διδάκτρων για όσους το χρειάζονται.

Πληροφορίες, διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής

Χάρης Κακαρούχας
τηλ. 6944836717. ώρες 11.00 – 17.00
Messenger: Haris Kakarouhas