H Φωτογραφία ως Αφηγηματικό Μέσο – Φωτογραφία Ντοκουμέντου | Ορέστης Σεφέρογλου στο Bateau Lavoir

H Φωτογραφία ως Αφηγηματικό Μέσο – Φωτογραφία Ντοκουμέντου | Ορέστης Σεφέρογλου στο Bateau Lavoir

H Φωτογραφία ως Αφηγηματικό Μέσο – Φωτογραφία Ντοκουμέντου
με τον Ορέστη Σεφέρογλου στο Bateau Lavoir


Orestis Seferoglou – My Name Is A group of new arrived refugees and migrants walking an uphill in direction to Mitilini harbour in Lesbos island, Greece

Η δύναμη της αφήγησης, είναι ένα από τα βασικά θεμέλια ενός μεγάλου μέρους της σύγχρονης φωτογραφίας.
Η έννοια της φωτογραφίας ως αφηγηματικό μέσο ξεπερνάει τα στενά πλαίσια του συνδυασμού και της τοποθέτησης μιας αλληλουχίας εικόνων για την παρουσίαση ενός θέματος.
Σχετίζεται με την αφομοίωση όλων των ερωτήσεων που γίνονται για τη δημιουργία μιας ιστορίας.
Η μετάβαση από την μία “κυρίαρχη” εικόνα που προσπαθεί να μιλήσει για όλα προς την ολοκληρωμένη αφήγηση μέσω μιας σειράς εικόνων που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της αφήγησης μιας ιστορίας ή ενός θέματος μέσα από την σύνθεση μιας φωτογραφικής σειράς.

Στην μετάβαση από το γενικό στο ειδικό, τις αλλαγές και μεταβολές του sequencing και editing των εικόνων που θα παραχθούν από τους συμμετέχοντες στον κύκλο μαθημάτων, ανάλογα με το που απευθύνεται ένα φωτογραφικό θέμα.
Πως μέσα σε μια φωτογραφική σειρά κάποιες πιο “αδύναμες” εικόνες λειτουργούν υποστηρικτικά για άλλες “δυνατότερες” και πως τελικά η αλληλεπίδραση αυτών συνθέτει την αφήγηση μας.
Μέσα από την ανάλυση των προβλημάτων που προκύπτουν σε πραγματικές συνθήκες θα δούμε την επαγγελματική προσέγγιση μιας ανάθεσης για την δημιουργία μιας φωτογραφικής ιστορίας.
Βασικός στόχος του 4μηνου σεμιναρίου είναι η προετοιμασία για την δημιουργία μιας φωτογραφικής σειράς με σκοπό την αφήγηση ενός θέματος ή μιας ιστορίας μέσα από την εξερεύνηση των δομικών στοιχείων και των αφηγηματικών εργαλείων που μπορεί να έχει στην διάθεση του ένας σύγχρονος φωτογράφος.

Κάθε συμμετέχοντας καλείται να δημιουργήσει μια νέα φωτογραφική ιστορία ή να συνεχίσει μια εν εξελίξει σειρά εικόνων ή ενός φωτογραφικού πρότζεκτ.
Αυτό το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία ντοκουμέντου.
Είτε έχουν εμπειρία στον τομέα είτε όχι, αυτή είναι μια ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στην οπτική αφήγηση.
Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα καθορίσουν τους στόχους της εργασίας τους, τονίζοντας την προσωπική τους οπτική ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών, κοινωνικοπολιτικών, και καλλιτεχνικών χρήσεων των εικόνων σήμερα.


Orestis Seferoglou – Unsettled Territory

Orestis Seferoglou – The-red-island (Larymna limani)

Έναρξη: Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018
Ωρα: 18:00-20:00
Διάρκεια: 12 συναντήσεις

Κόστος: 4 συναντήσεις 60 ευρώ (+24% ΦΠΑ)
Βεβαίωση δίνεται με την πλήρη παρακολούθηση.
Ηλεκτρονική εγγραφή στην ιστοσελίδα μας www.bateaulavoir.gr και στην πρώτη μας συνάντηση απ’ ευθείας!

Απαραίτητη κράτηση θέσεως στα τηλέφωνα: 6982918925, 6980867917, 21 1111 0074 ή στην ιστοσελίδα μας www.bateaulavoir.gr

Facebook Eventhttps://www.facebook.com/events/1494133090732969


Ο Ορέστης Σεφέρογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και κατοικεί, το 1990.
Έχει παρακολουθήσει σειρά Workshops και Masterclassesμε κορυφαίους φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών είναι ο Todd Hido, ο Anders Petersen, ο Chris Morris, ο Davide Monteleone, o Παύλος Φυσάκης, ο Καμιλό Νόλλας και σε συνεργασία με διεθνή ινστιτούτα φωτογραφίας όπως το ICP της Νέας Υόρκης.
Το 2014 συμμετείχε στο διάρκειας 7 μηνών, διεθνές Masterclass του φωτογραφικού πρακτορείου VII Photo στο Μιλάνο.
To 2017 συμμετείχε στο Εργαστήριο Καλλιέργειας και Ανάπτυξης Φωτογραφικού Πρότζεκτ “Dust Breeding” στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με εισηγητές τον Γιώργο Καραηλία και τον Γιώργο Πρίνο.
Από το 2013 μεγάλο μέρος της φωτογραφικής του δουλειάς έχει επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση και τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα.
Έχει δουλέψει ως μόνιμος φωτογράφος για την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ.
Επίσης φωτογραφίες και ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά όπως τα ΒΗΜΑgazino, ΜΕΤΡΟ, Die Welt BLAU Magazin, Die Dame, WOZ.
Συνεργάζεται με το πρακτορείο SOOC και το VICE Greece, όπως επίσης και με τα περιοδικά Κ, Γαστρονόμος και το Aegean Airlines BLUE Magazine.
Παράλληλα δουλεύει σε φωτογραφικά πρότζεκτ σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι CARE, SolidarityNow, HumanRights360.
Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις και φεστιβάλ όπως στα Athens Photo Festival, Medphoto Mediterranean Photography Festival, Docfield Barcelona, Menontrenuno Sardinia, Festival Territories en ImagesParis, Kythera Photographic Encounters, TEDxAthens, The Hunt Museum. LSE, King’s College.
Το 2016 προτάθηκε για το ετήσιο World Press Photo Joop Swart Masterclass.
Το 2018 συμμετείχε ως ομιλητής στο TEDxPanteionUniversity παρουσιάζοντας την φωτογραφική του δουλειά.

Θυμηθείτε τη συμμετοχή του στη στήλη του photologio.gr “4+1 φωτογραφικές ιστορίες

A man stands on the shore as refugees and migrants arrive on the Greek Lesbos island after crossing the Aegean Sea from Turkey, October 2015.

Orestis Seferoglou: A man stands on the shore as refugees and migrants arrive on the Greek Lesbos island after crossing the Aegean Sea from Turkey, October 2015.


Bateau Lavoir. Χώρος Τεχνών & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων

Το Bateau Lavoir είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δραστηριοτήτων και τεχνών
Διεύθυνση: Ιλισίων 4, Νέα Κηφισιά
https://www.facebook.com/bateaulavoirkifisia/

Orestis Seferoglou - ABTAHAAP

Orestis Seferoglou – ABTAHAAP