Ανοιχτή Τέχνη: Σεμινάριο Φωτογραφίας | Εισαγωγή στη θεωρία και πρακτική της φωτογραφίας

Ανοιχτή Τέχνη: Σεμινάριο Φωτογραφίας | Εισαγωγή στη θεωρία και πρακτική της φωτογραφίας

Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα, 105 57, Αθήνα

http://www.anoixtitexni.gr/
info@anoixtitexni.gr,
τηλέφωνο επικοινωνίας. 210 32 27 188

Σεμινάριο Φωτογραφίας

Εισαγωγή στη θεωρία και πρακτική της φωτογραφίας
[η φωτογραφία ως δημιουργικό εργαλείο και εκφραστικό μέσο]
Συχνότητα: κάθε Παρασκευή 17:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγήτρια: Αγγελική Σβορώνου (http://www.svoronou.com/)

Έναρξη σεμιναρίου: Οκτώβριος του 2018

Σύνοψη:

Το σεμινάριο αυτό έχει εργαστηριακό χαρακτήρα, αποτελείται δηλαδή από θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της φωτογραφικής θεωρίας και πρακτικής, θα έλθουν σε επαφή με τους σημαντικότερους θεωρητικούς προβληματισμούς που εγείρει η φωτογραφία σήμερα, θα δουν έργα γνωστών και λιγότερο γνωστών φωτογράφων, θα συζητήσουν και θα προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα οπτικής αντίληψης και ανάγνωσης της φωτογραφίας. Επιπλέον θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση του να δημιουργήσουν το δικό τους φωτογραφικό έργο (project) πάνω σε θέμα της επιλογής τους και να το παρουσιάσουν σε μορφή ομαδικής έκθεσης στο τέλος του σεμιναρίου. Στη διαδρομή αυτή θα ενθαρρύνονται συνεχώς να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να ξεπεράσουν τα όριά τους μέσα από μια γόνιμη διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης, υποστήριξης αλλά και ανταλλαγής απόψεων με τη διδάσκουσα και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη, τα τρία πρώτα περιλαμβάνουν τρεις συναντήσεις και το τελευταίο δύο συναντήσεις, όλες τρίωρης διάρκειας. Το περιεχόμενο των συναντήσεων το οποίο περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια, ενδέχεται να υποστεί μικρές αλλαγές ή αναπροσαρμογές αναλόγως με τις ιδιαίτερες ανάγκες και την εξέλιξη των συμμετεχόντων. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι πρόκειται για εργαστηριακό μάθημα το οποίο στόχο δεν έχει να παρέχει θεωρητική γνώση μόνο αλλά κυριότερα να πλαισιώσει και να υποστηρίξει την εφαρμογή της σε πρακτικό επίπεδο.

Πρώτο Μέρος:

Στις τρεις πρώτες συναντήσεις θα τεθούν και θα συζητηθούν ερωτήματα όπως τί είναι η φωτογραφία σήμερα, τί σημαίνει να είναι κανείς φωτογράφος σήμερα και για ποια φωτογραφία μιλάμε. Θα καλυφθεί η ιστορία και η θεωρία της φωτογραφίας με χρονολογική παρουσίαση της τεχνικής εξέλιξης, των αισθητικών ρευμάτων και των ειδών και χρήσεων της φωτογραφίας από την εφεύρεσή της μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Θα γίνει αναφορά στην αλληλεπίδραση μεταξύ φωτογραφίας και άλλων μορφών τέχνης όπως η ζωγραφική κι ο κινηματογράφος και θα δοθεί έμφαση στις θεωρητικές προβληματικές που διέπουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία. Τέλος θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα σημαντικότερα φωτογραφικά είδη. Στο τέλος του πρώτου μέρους του σεμιναρίου θα δοθούν οι εργασίες οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλους τους συμμετέχοντες. Για το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες καλό θα ήταν να διαθέτουν ή να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφική μηχανή DSLR ή compact/mirrorless με manual ρυθμίσεις.

Δεύτερο Μέρος:

Στις επόμενες τρεις συναντήσεις θα καλυφθεί το κομμάτι της τεχνικής της φωτογραφίας που είναι απαραίτητο για τη δημιουργική και εκφραστική χρήση της. Κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: οι λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής (αναλογικής και ψηφιακής), τεχνικές λήψης, ο φωτισμός, καθώς και ειδικά θέματα όπως το βάθος πεδίου, η κίνηση, η διπλή έκθεση, η έκθεση με αργή ταχύτητα κλείστρου, η νυχτερινή φωτογραφία κ.α. και θα δοθεί ευκαιρία στους συμμετέχοντες να θέσουν τις δικές τους απορίες. Παράλληλα θα προβάλλουμε έργα σύγχρονων φωτογράφων και εικαστικών καλλιτεχνών που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα δικά μας project. Τέλος θα υπάρχει χρόνος για να δείξουν οι συμμετέχοντες τις εργασίες τους (τελικό edit ή in progress), με στόχο τη συνεχή τους εξέλιξή τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Τρίτο Μέρος

Στις τρεις συναντήσεις που ακολουθούν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε έργα σύγχρονων φωτογράφων, που εργάζονται κυρίως στον τομέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Επίσης θα μιλήσουμε για τη δημιουργία φωτογραφικού έργου/σχεδιάσματος (project), για την οργάνωση φωτογραφικού portfolio, για το photobook και την οργάνωση μιας φωτογραφικής σειράς (sequencing), για τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας και για τη διαδικτυακή προβολή και προώθηση των φωτογραφικών έργων. Παράλληλα θα γίνονται παρουσιάσεις των εργασιών των συμμετεχόντων ως έργα εν εξελίξει (work in progress) με στόχο τη δημιουργία προβληματισμού και συζήτησης, τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση των έργων με έμφαση στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αφηγηματικά και αισθητικά, φωτογραφικής σειράς από τον κάθε συμμετέχοντα.

Τέταρτο Μέρος

Οι δυο τελευταίες συναντήσεις θα εστιάσουν στις εργασίες των συμμετεχόντων με παρουσιάσεις, συζήτηση και κριτική ανάλυση των έργων, επιλογή φωτογραφιών κ.α. με στόχο την ολοκλήρωση των project για να προχωρήσουμε στην παραγωγή και οργάνωση της τελικής παρουσίασης/έκθεσης. Μέρος της προετοιμασίας θα περιλαμβάνει προετοιμασία του υποστηρικτικού υλικού της εκδήλωσης (δελτίο τύπου, επιμελητικό κείμενο, αφίσα/flyer κλπ) με συμμετοχή όλης της ομάδας.

Επιπλέον δραστηριότητες (δωρεάν)

Θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.λ.π. με κριτική ανάλυση των έργων και παρουσία του δημιουργού όπου είναι δυνατόν. Επίσης σχεδιάζουμε μια φωτογραφική διαδρομή/εξόρμηση στην πόλη. Τα παραπάνω θα προγραμματιστούν εκτός των ωρών του σεμιναρίου κατόπιν συνεννόησης.

Personal Tutoring (δωρεάν)

Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου και εκτός των ωρών μαθημάτων θα υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τη διδάσκουσα (μέσω email ή τηλεφώνου) για παρακολούθηση των εργασιών και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων αλλά και για ερωτήσεις σε θέματα τεχνικής της φωτογραφίας.

Τιμή σεμιναρίων
Φοιτητές, ανεργοι: 240€
Δυό ή περισσότερα μαθήματα την ίδια ή την επόμενη περίοδο: 240€
Φίλοι, ζευγάρια, συγγενείς: 260€
Στις άλλες περιπτώσεις: 280