Σεμινάριο για ενήλικες: «Flash on Me» –  H φωτογραφία ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και διερεύνησης του εαυτού

Σεμινάριο για ενήλικες: «Flash on Me» – H φωτογραφία ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και διερεύνησης του εαυτού

Σεμινάριο για ενήλικες: «Flash on Me»

H φωτογραφία ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και διερεύνησης του εαυτού

Παρασκευές 6 Μαρτίου – 10 Απριλίου 2020 ǀ 18:00-21:00

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι)

Μια φωτογραφία έχει την καταλυτική δύναμη να ανακινήσει συναισθήματα και να δημιουργήσει προβολές εννοιών πάνω σε αυτές, που οι συμμετέχοντες συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν με λέξεις. Η φωτογραφική έννοια αποτελεί σχεδόν πάντα ένα ερέθισμα που δίνει έναυσμα να ξεκινήσει μια φυσική συνομιλία με τον ενδότερο εαυτό. Αυτοί είναι κάποιοι από τους άξονες του εργαστηρίου για ενήλικες με τίτλο «Flash on Me» που διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι) κάθε Παρασκευή από τις 6 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2020, 18:00-21:00, με την ψυχοθεραπεύτρια Αιμιλία Αξιωτίδου. Στο πρόγραμμα συνεργάζεται εθελοντικά η ψυχολόγος Θέμις Μαρία Παπαμητούκα.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες, προσωπικές ή οικογενειακές που επιλέγονται ή δημιουργούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, καθώς και συναισθήματα, αναμνήσεις και πληροφορίες που πηγάζουν από αυτό το υλικό. Καθώς η συγκεκριμένη προσέγγιση ασχολείται με τη φωτογραφία ως επικοινωνία, κι όχι τόσο με τη φωτογραφία ως τέχνη, δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία με τις κάμερες ή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Κόστος συμμετοχής: 80,00€ / άτομο
Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020: τηλ. 2310 566716, Δευτέρα-Κυριακή reception.photography@momus.gr
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αναλυτικό πρόγραμμα – Ενότητες

1η Συνάντηση (Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 18:00-21:00)

Η δύναμη της φωτογραφίας ως εργαλείο αυτογνωσίας

2η Συνάντηση (Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, 18:00-21:00)

Η ζωή σε μια στιγμή. Η φωτογραφία ως επικοινωνία και ως συνομιλία με τον εσωτερικό εαυτό

3η Συνάντηση (Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 18:00-21:00)

Ταξίδι στον Εαυτό μέσω της εικόνας. Δουλεύοντας με αυτοπορτρέτα

4η Συνάντηση (Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 18:00-21:00)

Φωτογραφικό Ημερολόγιο: Αυτοβιογραφική ιστορία ανάμεσα σε λέξεις και εικόνες σε αναζήτηση μιας νέας αφήγησης του Εαυτού

5η Συνάντηση (Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, 18:00-21:00)

Από το Εγώ στο Εμείς. Δουλεύοντας τις σχέσεις μας με τους άλλους μέσα από τη φωτογραφία

6η Συνάντηση (Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, 18:00-21:00)

Δουλεύοντας με Οικογενειακά Άλμπουμ. Εκείνοι που φέρω μέσα μου

Βιογραφικά εισηγητών

Η Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή Σύμβουλος – Ψυχοπαιδαγωγός. Έχει ακολουθήσει Ψυχοπαιδαγωγικές σπουδές στην Ιταλία και έχει ειδίκευση στη συστημική οικογενειακή συμβουλευτική -ψυχοθεραπεία. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του ΑΠΘ στο Ιατρείο Παχυσαρκίας και Διακοπής Καπνίσματος της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Επίσης, εργάζεται ιδιωτικά, δουλεύοντας με άτομα, ζευγάρια και ομάδες. Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling (EAC) και έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ). Έχει μετεκπαιδευτεί στο πρόγραμμα «Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής και εφηβικής ηλικίας» της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.ΠΕ) και την Ελληνική Εταιρία για την Ψυχική Υγεία Βρεφών (μέλος W.A.I.M.H.). Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο μοντέλο Emotional Focus Therapy (EFT) by Sue Johnson (ICEEFT).

Η Θέμις Μαρία Παπαμητούκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (MSc, «Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία σε Ιατρικό Πλαίσιο»). Κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου, μέλος στη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία. Έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία. Έχει βεβαίωση Κλινικής Εκπαίδευσης στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Έχει μετεκπαιδευτεί για τέσσερα έτη στο πρόγραμμα «Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής και εφηβικής ηλικίας» της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.ΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Βρεφών (μέλος W.A.I.M.H.). Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία ως ιδιώτης ψυχολόγος και εθελοντική εργασία ως ψυχολόγος σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, σε ενήλικες, εφήβους και οικογένειες, στη Μέριμνα Παιδιού, τμήμα «Ανοιχτή αγκαλιά» και στην «Υπηρεσία Παιδιού και Εφήβου στο Ν.ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο προγράμματος μετεκπαίδευσης.