Τόποι προσευχής – photoworkshop με τη Μάρω Κουρή

Τόποι προσευχής – photoworkshop με τη Μάρω Κουρή

Τους Τόπους Προσευχής, το βιωματικό, φωτογραφικό εργαστήριο όπου γνωρίζουμε την γλυκήτητα των ανθρώπων που ζούνε στην πόλη μας ερχόμενοι από βασανισμένες χώρες, επαναλαμβάνουμε κατόπιν μεγάλης ζήτησής σας, όπως ακριβώς το ζητήσατε: σε ΔΥΟ Σαββατοκύριακα.
Φωτογράφηση στο πεδίο, edit, αξιολόγηση, επαφή με τη χαρά!

Οι χιλιάδες άνθρωποι από την Αφρική και την Ασία που ζούνε ανάμεσα μας, προσεύχονται σε αυτοσχέδιους ναούς μέσα σε υπόγεια πολυκατοικιών, σε διαμερίσματα και σε πρώην κέντρα διασκέδασης. Κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή, Ινδοί με παραδοσιακά σάρι, Αιθίοπες ντυμένοι στα αραχνοΰφαντα λευκά, Νιγηριανοί με λουστρίνια, σακάκια και κόκκινα παπιγιόν, Ασιάτισσες με νιγκάμπ κατακλύζουν τους τόπους της Προσευχής τους. Η πόλη μας αλλάζει. Μεταμορφώνεται. Αποκτά πολυχρωμία και καλούμαστε να την αποδεχτούμε, να την αγκαλιάσουμε, να τη νιώσουμε και να τη φωτογραφίσουμε.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, η φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή αναλύει τους τρόπους ανάπτυξης και προσέγγισης της θεματολογίας, προβάλλει φωτογραφίες έμπνευσης και μοιράζεται συμβουλές από την τεράστια εμπειρία της προετοιμάζοντας τους συμμετέχοντες. Απευθείας μετά, η ομάδα αναχωρεί για την πρώτη φωτογράφιση στις άγνωστες εκκλησίες που φανερώνονται ξαφνικά μέσα σε πολυπολιτισμικές Αθηναϊκές γειτονιές.

Την επόμενη μέρα, οι μαθητές βιώνουν φωτογραφικά τελετές προσευχής και κάθαρσης σε ναούς του κόσμου φωτογραφίζοντας – πάντα με τη Μάρω δίπλα τους να τους εμψυχώνει και να τους καθοδηγεί. Όπως ακριβώς ο φωτορεπόρτερ στη δράση, αμέσως μετά, αξιολογούμε το φωτογραφικό μας υλικό με ένα πρώτο edit. Την ερχόμενη εβδομάδα, η ομάδα συνεχίζει την φωτογραφική αποστολή εμπλουτίζοντας τη θέμα. Το σεμινάριο ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής 31/5 μετά από μία ακόμη πρωινή φωτο-εξόρμηση παρουσία της Μάρως, με το τελικό edit και την ανάδειξη των προσωπικών εικόνων. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός ατομικού αλλά και ομαδικού πορτφόλιο.

Αφορμή είναι οι θρησκείες και τα έθιμα του κάθε λαού. Στόχος είναι η έκφραση του δικού μας εσωτερικού κόσμου, η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, η εξερεύνηση.

Με mindfulness τεχνικές που μας οδηγεί η Μάρω, ερχόμαστε στο εδώ και στο τώρα, συνδεόμαστε με τη ροή του οδοιπορικού στην εσωτερική χαρά ενός προσκυνητή, ανεξαρτήτου εθνικότητας.


Info:

Σάββατο 20/6 16:00-21:00, Κυριακή 21/6 8:00-16:00 και Κυριακή 28/6 11:00-13:00 και 18:00-20:00

Εγγραφές: https://www.oramastudies.gr/workshop/τοποι-προσευχησ/

Κεντρική φωτογραφία: Ελένη Ρημαντωνάκη