Εργαστήρι Φωτογράφισης Film Noir

Εργαστήρι Φωτογράφισης Film Noir

Εργαστήρι Φωτογράφισης Film Noir

Φωτογράφιση σε στούντιο και εξωτερικό χώρο

 

Κώστας Σταμπάνης

Film Noir

Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους Γάλλους κριτικούς κινηματογράφου για ένα κατεξοχήν αμερικάνικο είδος αστυνομικής ταινίας που δημιουργήθηκε κυρίως από Γερμανούς (ή Αυστριακούς) σκηνοθέτες και τους διευθυντές φωτογραφίας που έφεραν μαζί τους στο Χόλυγουντ.

Θεματολογία: η διαφθαρμένη κοινωνία, ο πουλημένος πολιτικός και αστυνομικός, όλα πουλιούνται κι αγοράζονται, η μοιραία γυναίκα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που κινείται στο περιθώριο του νόμου, ο βιομήχανος που καταστρέφει τα πάντα, οι άνθρωποι της νύχτας…

Αισθητική: επηρεασμένη εντελώς από την εξπρεσιονιστική φωτογραφία. Σκληρό φως, σκοτάδια, σκιές, ευρυγώνιος φακός, περίεργες γωνίες λήψης, καπνοί, φώτα νέον που τρεμοπαίζουν, εκτός εστίασης φωτογραφία όταν ο ήρωας βλέπει αστράκια…

Κώστας Σταμπάνης

Το εργαστήρι μας: Με τη βοήθεια μοντέλου που θα αλλάξει διάφορα ρούχα και τον ανάλογο χειρισμό του φωτός, σχετικών αντικειμένων (π.χ. περίστροφα, γάντια, καπέλα) και καπνού, όπως και των συμβουλών του εισηγητή θα τραβήξουμε όμορφα και ατμοσφαιρικά πορτρέτα. Θα αξιοποιήσουμε το φωτισμό στούντιο που υπάρχει στο Cinemarian, αλλά και την εντυπωσιακή του ταράτσα.  Θα γίνει επίσης μια σύντομη εισαγωγή στο πορτρέτο και στο χειρισμό του φωτός.


Info:

Σάββατο 16 Απριλίου 2022, 19:00 – 21:00

Στο Cinemarian

Εισηγητής: Ανδρέας Κατσικούδης

Βοηθός: Κώστας Σταμπάνης

Κόστος: 25 ευρώ για δυο ώρες (συμπεριλαμβάνει σύντομο μάθημα φωτογραφίας και φωτογράφιση μοντέλου)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο akatsikoudis@yahoo.com (γράφουμε στο θέμα ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ και στο μήνυμα πλήρες όνομα και κινητό τηλέφωνο)

Ο Ανδρέας Κατσικούδης αγαπάει ιδιαίτερα το Film Noir ως φωτογράφος και ως σκηνοθέτης. Η ταινία του ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΗ ΤΥΧΗ (21 min) που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2010 (ανάμεσα σε άλλα φεστιβάλ) είναι ένας ύμνος στο κλασικό φιλμ νουάρ, ενώ πρόσφατα έκανε μια δίωρη διάλεξη για το είδος αυτό και την επίδρασή του γενικότερα σε όλα τα είδη τέχνης – εδώ υπάρχει μια περίληψή της!

Κώστας Σταμπάνης