Νέος κύκλος DUST BREEDING LAB

Νέος κύκλος DUST BREEDING LAB

Νέος κύκλος DUST BREEDING LAB
Οκτώβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020

καλλιέργεια και ανάπτυξη ενός φωτογραφικού πρότζεκτ
τετράμηνο εργαστήριο με τους Γιώργο Πρίνο και Γιώργο Καραηλία

Από το μικροτοπίο της αυτόνομης εικόνας στο μακροτοπίο του ολοκληρωμένου φωτογραφικού έργου, το εργαστήριο Dust Breeding εστιάζει στη διαδικασία της καλλιέργειας των στοιχειωδών σωματιδίων ενός φωτογραφικού πρότζεκτ, τόσο ως προς την εσωτερική του μορφοποίηση όσο και στη δυναμική του σχέση με το ευρύτερο πολιτισμικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Μέσα από την παρουσίαση, πλαισίωση και κριτική ανάλυση σημαντικών παραδειγμάτων θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της ευρύτητας του φωτογραφικού μέσου και η εξαγωγή μίας σειράς θεωρητικών και αισθητικών εργαλείων για την εξέλιξη των πρότζεκτ των συμμετεχόντων. Η επιλογή του περιεχομένου (editing) και η αισθητική-νοηματική του οργάνωση (sequencing), οι διαφορετικοί τύποι αφήγησης, η σχέση εικόνας και λόγου, οι χειρονομίες της οικειοποίησης και της επαναπλαισίωσης, η επιλεκτική ενσωμάτωση οπτικών κωδίκων από την εφαρμοσμένη ή την αρχειακή φωτογραφία καθώς και ο διάλογος με άλλες μορφές τέχνης θα ορίσουν το κοινό πεδίο των αναζητήσεων και πρακτικών εφαρμογών εντός του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ. Οι δύο εισηγητές, με πολυετή και πολύπλευρη εμπειρία στο χώρο της Φωτογραφίας (ως δημιουργοί αλλά και ως εκπαιδευτικοί, επιμελητές, editors κλπ.) θα καθοδηγήσουν την όλη διαδικασία –με την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας– προς την εξέλιξη ή ολοκλήρωση των πρότζεκτ.

 


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Περίοδος: Οκτώβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020
Έναρξη: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 18:00
Σύνολο συναντήσεων: 12 (συμπεριλαμβάνονται δύο αυτόνομες διαλέξεις για το εύρος του φωτογραφικού μέσου και τη διαδικασία του editing/sequencing)
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 48
Προβλέπεται 1 συνάντηση κάθε Τετάρτη, διάρκειας 4 διδακτικών ωρών (18:00 – 22:00)
Σύνολο συμμετεχόντων: 10 άτομα
Χώρος διεξαγωγής: Zoetrope, Κιμώλου 17 (μετρό Βικτώρια)
https://www.facebook.com/Dust-Breeding-Lab-414046519036420/


Dust Breeding Lab

https://cargocollective.com/dustbreedinglab/Info

 

Working Title/Artist: Dust Breeding
Department: Photographs
Culture/Period/Location:
HB/TOA Date Code:
Working Date: 1920, printed ca. 1967
mma digital photo #DP109642

Man Ray – Marcel Duchamp, Dust Breeding (λεπτομέρεια από το έργο). Η φωτογραφία Dust Breeding (Καλλιέργεια Σκόνης) του Man Ray (1920) κατέγραψε σε χρόνο έκθεσης δύο ωρών τη σκόνη που είχε συσσωρευτεί σε διάρκεια ενός έτους πάνω στον εν εξελίξει πίνακα-γλυπτό The Large Glass (Mεγάλο Γυαλί) του Marcel Duchamp. Οι δύο καλλιτέχνες συνυπέγραψαν ένα αυτόνομο έργο τέχνης που ταυτόχρονα αποτελεί ντοκουμέντο της διαδικασίας της δημιουργίας ενός υβριδικού καλλιτεχνικού έργου. Ως υλικό ίχνος του χρόνου, η σκόνη ενός έτους που “καλλιεργήθηκε” στο στούντιο του Duchamp εντάχθηκε στο περιεχόμενο των δύο έργων και τα συνέδεσε σ’ έναν άρρηκτο διάλογο.