Βιωματικό φωτογραφικό εργαστήριο στον Ταΰγετο με την Μάρω Κουρή

Βιωματικό φωτογραφικό εργαστήριο στον Ταΰγετο με την Μάρω Κουρή

Αφορμή  είναι η σύνδεση με τον εαυτό μας μέσα απο τη φωτογραφική διεργασία, η σύνδεση με ανθρώπους που έχουμε την ίδια “τρέλα”, το να “ανοίγουμε” δηλαδή τον εαυτό μας με μεράκι στη φωτογραφική εξερεύνηση και …  η παραδοσιακή γιορτή Κάστανου και τσίπουρου, που γίνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2022.
 
Πού; στο χωριό Άρνα με την πλατεία που μοιάζει να αιωρείται στη θέα του Ταϋγέτου, γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο, στο άκουσμα των τρεχούμενων νερών της πηγής.

Μάρω Κουρή

Καλλιτέχνες με χειροποίητα έργα τέχνης, μουσικοί και καλλιεργητές περιτριγυρίζουν όπως πάντα μαζί με χορευτές και επισκέπτες το χωριό. Ρομαντικοί λάτρεις μιας μοναδικής γιορτής που καλωσορίζει το φθινόπωρο μέσα από την απίθανη χρωματική παλέτα της φύσης στην οποία κυριαρχούν τα κόκκινα και τα κίτρινα χρώματα. Η νεολαία μυείται στην διονυσιακή αύρα της Φτιαλίνας, μιας βρύσης με άφθονο τρεχούμενο νερό και μιας πλατείας που βασιλιά της έχει έναν επιβλητικό, υπεραιωνόβιο πλάτανο. Χρειάζονται δέκα άνθρωποι για να αγκαλιάσουν τον μυθικό κορμό του. Η Φτιαλίνα είναι το διαχρονικό  σημείο συνάντησης της περιοχής: για το παραδοσιακό πινάκλι, τον Θανάση, το κουμ-καν και το τάβλι -μαθημένα όλα από τους παλιούς-, για το καλοφτιαγμένο φραπέ, την ανάγνωση της “Αρνιώτικης Φωνής”, τις κουβέντες για τα όνειρά μας, την Ιστορία, την ξενιτιά, για το πιγκ-πογκ και φυσικά για τις αυτοσχέδιες, μουσικές βραδιές. 
Βλέπετε, η Άρνα ήταν ανέκαθεν μουσικοχώρι. Βιολιά και λαούτα ακουγόντουσαν στην χαράδρα του βουνού. Το χωριό ζωντανεύει στην απλόχερη θέα των αντικρινών χωριών, που λιάζονται γαντζωμένα στην απέναντι πλαγιά του Ταϋγέτου, κρυμμένα από τους πειρατές του παρελθόντος. Μάλιστα αν βγεις λίγο έξω απ’ το χωριό, η θέα σε συνεπαίρνει. Το μάτι σου, αφού “σεργιανήσει” όλη την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, “κολυμπάει” στο Λακωνικό κόλπο και φθάνει στα Κύθηρα και την Ελαφόνησο. Στην συνέχεια, μέσω του αντικρινού Πάρνωνα και του λακωνικού κάμπου, καταλήγει  στην Σπάρτη.

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή

Η Άρνα ξαγρυπνά στο υψόμετρο των οχτακοσίων μέτρων, ξαπλωμένη σε μια πλαγιά της ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου. 

Εκεί ψήνονται νόστιμα ντόπια κάστανα στο χαρανί (μεγάλο καζάνι), το εχέγγυο της Αρνιώτικης απόλαυσης, που ενδεχομένως να κερδίσει κάποτε το ρεκόρ Γκίνες. Απέναντι μας καλοδέχεται ο αποσταγματοποιός κύριος Μάκης. Προσφέρει σε όλους γλυκόπιοτο ζεστό τσιπουράκι που ρέει ασταμάτητα στον άμβυκα και συνοδεύει γευστικά τα ψητά κάστανα. Οι φιλοξενούμενοι καλοσορίζοντας στο χωριό εγκάρδια και με κεράσματα. Σαν τον παλιό καλό καιρό. Στα καφενεία γύρω απο τις ξυλόσομπες οι ντόπιοι και οι φιλοξενούμενοι γίνονται μια παρέα όπως και στο παζάρι γυρω απο τον πλάτανο. Είναι γνωστό στην Μάνη ότι η Άρνα ήταν πάντα σύγχρονη, απέναντι στις αναχρονιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Από το 1930 υπήρχαν χοροδιδασκαλεία, ενώ από το 1900 που θυμούνται οι πιο παλιοί, οι γυναίκες πήγαιναν στα καφενεία. 

Μάρω Κουρή

 
Η Άρνα είναι από εκείνα τα ανταρτοχώρια του Ταϋγέτου που χαϊδεύει τη ψυχή και μένει μέσα της σαν παλιό καρτ-ποστάλ.
 
To εργαστήριο συνεχίζεται στο πανέμορφο Γύθειο, στην γαλήνη της παραλίας Βαθύ ανατολικής Μάνης και σε άλλους θησαυρούς του τόπου.

Μάρω Κουρή


Info:

 Τόπος συνάντησής είναι το φιλόξενο παραλαλιακό ξενοδοχείο Μικρό Χωριό όπου προσφέρεται και διαμονή με πρωινό. 
Τιμή διανυκτέρευσης 25 ευρώ με πρωινό/άτομο τη μέρα.
Μονόκλινο 45€ με πρωινό/ διανυκτέρευση

http://www.mikroxorio.gr

 
Τιμή εργαστηρίου: 185 ευρώ
Ειδική έκπτωση για  ομάδα δύο ατόμων: 165€
Ειδική τιμή για φοιτήτριες /ές, ανέργους, φωτογραφικές λέσχες και ομάδες τριών ατόμων και άνω: 148€

 

 
Διάρκεια εργαστηρίου 28-29-30 Οκτωβρίου 2022
 
Εγγραφές και πληροφορίες:  6977296831 (WhatsApp, Viber)

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή