Βιωματικό Φωτογραφικό Εργαστήριο στις φυλές της Αιθιοπίας με τη Μάρω Κουρή

Βιωματικό Φωτογραφικό Εργαστήριο στις φυλές της Αιθιοπίας με τη Μάρω Κουρή

FUFILMENT | Photo Retreat
Βιωματικό Φωτογραφικό Εργαστήριο αυτοανακάλυψης στις ξεχασμένες Φυλές της Αιθιοπίας
 24 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2023 (τριήμερο Καθαρής Δευτέρας)
Παιδί ονειρευόμουν να βιώνω στιγμές γύρω από τη φωτιά χορεύοντας με ιθαγενείς λαούς. Γρήγορα βίωσα το όνειρο μέσα από τη φωτογραφική χαρά. Μετά από χρόνια μοναχικότητας που απολαμβάνει η/ο φωτορεπόρτερ, τώρα, νιώθω τη χαρά να μοιράζομαι τη δίψα αυτή, φωτογραφίζοντας το απροσδόκητο με άλλους ανθρώπους.

Μάρω Κουρή

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, με το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ταξιδεύουμε για τρίτη φορά, στον καταπράσινο Νότο της Αιθιοπίας, για να συναντήσουμε τις διαφορετικές, πανάρχαιες φυλές του ποταμού Όμο. 

Συνοδοιπόροι, ταξιδευτές, μακρυά από τον τουρισμό, σε ένα well being φωτογραφικό retreat, διασχίζουμε ατέρμονα τοπία στα πρωτόγονα χωριά των φυλών Μούρσι, Χάμερ, Κάρο, Νταρσανέχ,Έρμπορε.
Μέσα από την περιπέτεια αναβλύζει η εσωτερική χαρά. Αυτός είναι ο στόχος.
Στην άγρια, ανόθευτη φύση της Αφρικής που μας διδάσκει την αρμονία στη σύνθεση της εικόνας.
Μέσα από τη σιωπή, το διαλογισμό, το χορό, τη γείωση, την παρατήρηση, την απλούστευση, η φωτογραφία μας είναι αυθεντική.
ΦωτογραφίΖουμε τη συμφιλίωση ιθαγενών με τη φύση. Τον θαυμασμό για ένα σπόρο, ένα λουλούδι, ένα φτερό, ένα δέντρο. Μας εμπνέουν σε όλα τα επίπεδα. Βάφουν τα σώματα τους και ντύνονται με τα δώρα της. Ταπεινότητα και μεγαλοπρέπεια αποτυπώνονται στο φωτογραφικό μας κάδρο διάφανα. 
Εκφράζουμε τον εαυτό μας, απελευθερωτικά, λυτρωτικά.
Μέσα από mindfullness και 4D Dream Photo δράσεις, ερχόμαστε στο κέντρο μας, εστιάζουμε στο εδώ και στο τώρα, φωτογραφίζουμε ξεκούραστα, με θάρρος και με πάθος, συνδεδεμένοι με την ομάδα, με τις φυλές, με τον εαυτό μας.

Μάρω Κουρή

H διαδρομή:
Διασχίζουμε την εύφορη οροσειρά Μπούσκα όπου οι αρχηγοί των φυλών Χάμερ έκαναν επανένωση πριν από πολύ καιρό.
Στην απεραντοσύνη της εύφορης όχθης του γαλήνιου ποταμού Όμο, “χορταίνουμε” με εικόνες στα μικροσκοπικά χωριά με τις καλύβες των φυλών Έρμπορε και Καγκατά.

Στις αφρικάνικες αγορές – τον παράδεισο της/του κάθε φωτορεπόρτερ, φωτοβιώνουμε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, στο συναπάντημα των φυλών και της διαφορετικότητας. 
Πόσα εσωτερικά καθρεφτίσματα! «Φτερουγίσματα» που γίνονται … κλικ.
Στο Τούρμι, οι γυναίκες Χάμερ μας καλωσορίζουν με τα μαλλιά τους πλεγμένα σε δαχτυλίδια σχηματισμένα από λάσπη και βούτυρο. Χορεύουμε στις όχθες του Omo με τους Kangatan, ένα μείγμα βοσκών και ψαράδων. Γυναίκες αναδύονται σαν φιγούρες του Τζιακομέτι μέσα από τα πολύχρωμα περιδέραιά τους. Οι καλύβες στο Kolcho, σκαρφαλωμένες στους λόφους, “κοιτάζουν” προς τον ποταμό. 
Στο Εθνικό Πάρκο Mago οι γυναίκες Mursi έχουν στα κάτω χείλη τους χειροποίητα πιάτα. Βόλτα στους λόφους των αποσταγματοποιών του τζιν areki. 
Αποχαιρετισμός στην φαντασμαγορική κοιλάδα των βράχων New York of Konso και στα ζωγραφισμένα με πινελιές ποικίλων φυτειών βουνά από την εργατική φυλή Κόνσο. 
Στα σχολεία το φως της γης, ζεσταίνει τις καρδιές μας μαζί με τα εκατοντάδεςπαιδιά που μας αγκαλιάζουν την ώρα του μαθήματος.
Άλλωστε, κι εμείς, το εσωτερικό μας ΠΑΙΔΙ φροντίζουμε!
Εκπληρώνουμε την βαθιά μας ΛΑΧΤΑΡΑ (longing) στα μαγευτικά χωριά του Doreze και στο ελεφάντινο σπίτι με τον “χορό των μελισσοκόμων”.
Η επιστροφή μας γίνεται μετά το επίσημο κλείσιμο του εργαστηρίου μας στην πόλη Awassa όπου διανυκτερεύουμε έχοντας μοιράσει στα δύο την διαδρομή προς την Αντις Αμπάμπα.
Καθημερινά, φωτογραφίΖουμε με συνεχόμενη διευκόλυνση από μένα, με μοιράσματα, well being παιχνίδια, mindfulnees δράσεις και στάσεις σώματος, χορό φουλ και χαλαρωτικές τεχνικές αναπνοών και εστίασης. 
Τα βράδυα στην ομάδα, διδασκόμαστε την τέχνη του edit, με αξιολόγηση και επιλογή των εικόνων μας και προβολή. Έτσι, και με μοιράσματα στην ομάδα, ανακαλύπτουμε τον εσωτερικό μας δρόμο μέσα από την φωτογραφία, και τον χαράζουμε την επόμενη μέρα. 
To εργαστήριο κλείνει με εορταστική προβολή του portfolio με τα φωτογραφικά μας “αποστάγματα” και τη δημιουργία φυσικά ατομικού πορτφόλιο. 
*Συζητάμε με ενδαφερόμενους στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την κατεύθυνση του πορτφόλιο για διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις σε έντυπα, εκθέσεις, πρακτορεία φωτορεπορτάζ, και τρόπο δημιουργικής γραφής των κειμενολεζάντων και του κειμένου.

Μάρω Κουρή

Ημερομηνίες
Ξεκινάμε την Παρασκευή τα χαράματα 24 Φεβρουαρίου 2023, έχοντας μπροστά μας το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Είμαστε Αθήνα στο Ελ. Βενιζέλος, μετά το Photo_Retreat, το Σάββατο 4/3/23, στις 03:00 το χάραμα. 

Εξοπλισμός:
Κάμερα (φωτογραφικής κάμερας ή εναλλακτικά ενός κινητού τηλεφωνου με καλό φακό)
Φορητός Η/Υ με κάποιο γρήγορο πρόγραμμα επιλογής εικόνων (π.χ Lightroom, Bridge)
Κέφι, όρεξη με “μπορώ, θέλω, το κάνω”
Κόστος: 1450 ευρώ 
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
1. Το φωτογραφικό εργαστήριο 4D Dream Photo Retreat
2. Οι διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια, σε ξενοδοχεία με πρωινό
3. Οι μετακινήσεις από & προς το αεροδρόμιο
4. Τα τζιπ 4χ4 και τα καύσιμα
5. Οι αγγλόφωνοι οδηγοί των αυτοκινήτων 
6. Οι ντόπιοι ξεναγοί
7. Εμφιαλωμένα νερά 
8. Είσοδοι στις προστατευόμενες περιοχές των φυλών
Eκτός αναγραφόμενης τιμής:
– Αεροπορικό εισιτήριο. 
– Προτεινόμενη απευθείας πτήση για Αντίας Αμπέμπα και αμέσως μετά εσωτερική για Άρμπα Μινκ:
Ethiopian Airlines
Aναχώρηση: 
Σάββατο 24/2/2023 Αθήνα 01:05 π.μ – Αντίς Αμπέμπα 06:55 π.μ. KΑΙ 09:20 Αντίς Αμπέμπα -Άρμπα Μινκ 11:35 π.μ
Επιστροφή:
Παρασκευή 3/3/2023 
Αντίς Αμπέμπα 23:00 μ.μ – Αθήνα 03:00 π.μ +
*Όσο συντομότερα κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια τόσο πιο οικονομικές είναι οι τιμές. 
– Προαιρετικά εισιτήρια με χαμηλότερες τιμές, υπάρχουν, για όσους επιθυμούν να έρθουνε με το τζιπ από Αντίς Αμπέμπα, 10 ώρες προς το Άρμπα Μινκ, στις 23/2/23 το πρωί. Κρατήσεις εισιτηρίων:  Golden Τravel, κυρία Πόπη Ρούση, 2104061140 (εσ. 473)

– Γεύματα (8-10 ευρώ) 
– Μονόκλινο: 15 δολάρια/άτομο επιπλέον ανά διανυκτέρευση
– Ποτά και αναψυκτικά
– Φιλοδωρήματα
– Οτιδήποτε άλλο που ούτε αναγράφεται παραπάνω

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ100 ευρώ σε κλείσουν εισιτήριο και προκαταβάλουν 546 ευρώ μέχρι 10/1/2023 – early entry, σε γονείς με εφήβους σε φοιτήτριες, ές, ανέργους και σε ομάδες άνω των τριών ατόμων. 
Δηλώσεις συμμετοχής ~ Πληροφορίες: 
Τηλ.: 6977296831 (WhatsApp, Viber)
Ε-mail: maro_kouri@yahoo.com
Μάρω Κουρή
Photojournalist, 4D Dream Photo Coach, Osho Humaniversity Therapist Trainee, Νon Violence Communicator

Μάρω Κουρή


Info: 

Συνεντεύξεις:
www.youtube.com/marokouri
29ο Συνέδριο Ηγεσίας Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων
https://www.youtube.com/watch?time_continue=161

Μάρω Κουρή

Είπαν για τα εργαστήρια:
Νέες γνώσεις, πολύ χαρά, πνεύμα ομαδικότητας και παιχνιδιού, κινητικότητα, αυθορμητισμός – αυτά είναι τα βασικά συστατικά του workshop

Σπύρος Μαρίνος, 4D Dream Mentor. | Μικρές Πατρίδες, Aθήνα 2015
Μέσα στις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζόμενων, στα εργαστήρια της Μάρως Κουρή, σπάνε τα όρια και απελευθερώνεται η δημιουργικότητα 
Mohammed Tiwaniy | Photographic Society of Oman 2015.
Η καθοδήγηση της Μάρως υπήρχε συνεχώς. Η θετική της ενέργεια μας “ανέβαζε” μονίμως… έμαθα να μη σκέφτομαι όταν φωτογραφίζω.
Βασιλική Αδαμοπούλου, 25, freelancer φωτογράφος |Όαση Σίουα, Αίγυπτος 2018
… το μεγαλύτερο μάθημα ήταν η ίδια η Μάρω Κουρή. Την παρακολουθούσα όλη την ώρα που φωτογραφίζαμε μαζί. Ήταν εμπειρία για εμένα να βλέπω το πώς κινείται στον χώρο, πώς εναρμονίζεται με τους ανθρώπους και τελικά πώς γίνεται αόρατη. Έμαθα από αυτήν, πριν σηκώσω τη μηχανή, να προσπαθώ να νιώσω αυτό που γίνεται μπροστά μου, να γίνομαι κομμάτι του και μετά να προσπαθώ να το αποτυπώσω. Τελικά έτσι γίνονται οι καλές φωτογραφίες και αυτό είναι το κυριότερο που θα κρατήσω από αυτό το τριήμερο. Την ευχαριστώ πολύ.
Πολυτίμη Χαραμή | Tόποι Προσευχής, Αθήνα 2017
Μέσα από το βιωματικό, φωτογραφικό εργαστήριο έμαθα και εφαρμόζω άμεσα στη ζωή μου το να μπαίνω στη Σιωπή και να εμπιστεύομαι.
Ελένη Ζαννάκη, ξεναγός |Emptiness Photo Retreat, Τανζανία 2022
Μέσα από το βιωματικό, φωτογραφικό εργαστήριο της Μάρως, έμαθα και εφαρμόζω άμεσα στη ζωή μου το να Ονειρεύομαι τα Θέλω μου. 
Η Μάρω είναι πολύ επικοινωνιακή με μεταδοτικότητα. Σε ανεβάζει όταν είσαι πεσμένος. Σου δίνει την δυνατότητα να εκφραστείς και να νιώσεις πολλά πράγματα πέρα από τη Φωτογραφία.
Πάνος Καλτσάς, φωτογράφος | Emptiness Photo Retreat, Τανζανία 2022
Στο εργαστήριο της Μάρως έμαθα να Τολμώ. Ούτε υπάρχουν όρια σε αυτά που ΜΠΟΡΩ να κάνω. Τα όρια τα βάζει το μυαλό μου. Συνεχίζω να κυνηγώ τα όνειρά μου και περισσότερα ταξίδια, περισσότερη φωτογραφία.
Βασιλεία Κεφάλα, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε | Emptiness Photo Retreat, Τανζανία 2022

Μάρω Κουρή

To δίγλωσσο, Φωτογραφικό λεύκωμα “ΑΙΘΙΟΨ”, εκδόσεις Μετρονόμοςαπό το πρώτο ΦωτοΕργαστήριο στις φυλές του Όμο μπορείτε να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία.  Τα έσοδα από την πώλησή του δίνονται στην Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος Άνθρωπος”