
Μια ροδοκόκκινη μέρα και μια πολύχρωμη νύχτα στη Πέτρα
Γράφει και φωτογραφίζει ο Στέφανος Χρόνης*

Στέφανος Χρόνης
Το βασίλειο των Ναβαταίων
Τον 7ο αιώνα π.Χ. έκαναν την εμφάνισή τους οι Ναβαταίοι από το νότο, από την αραβική χερσόνησο. Η εγκατάστασή τους στην περιοχή έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς και συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ η πόλη της Πέτρας πήρε τη μορφή που έχει σήμερα τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι Ναβαταίοι ήταν αρχαίος αραβικός λαός. Κατοικούσαν στην “Πετραία Αραβία” (ορεινή), τη σημερινή περιοχή από τον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα και σε μία περίοδο επικράτησαν σε όλη τη βόρεια Αραβία. Έξυπνοι, πρακτικοί και ανοιχτοί στους ξένους πολιτισμούς, αντλούσαν στοιχεία από αυτούς και τα προσάρμοζαν στον δικό τους. Βρέθηκαν στο κέντρο του βασικού εμπορικού δρόμου από ανατολή για δύση και από βορά για νότο. Επί αιώνες ασκούσαν το διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Μεσοποταμίας και αργότερα μεταξύ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Αραβίας. Πρωτεύουσα είχαν την Πέτρα οικοδομημένη κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. Δεδομένου ότι η αυτοκρατορία τους εκτεινόταν στην έρημο, είχαν αναπτύξει εντυπωσιακές μεθόδους συντήρησης και διαχείρισης νερού και είχαν ικανούς μηχανικούς που δημιούργησαν δίκτυα φραγμάτων, καναλιών και δεξαμενών. Ιδιαίτερα ικανοί έμποροι, με εμπορικές σχέσεις με τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, την Αίγυπτο, τη Συρία, αλλά και την Ινδία και άλλους ασιατικούς πολιτισμούς. Εμπορεύονταν μπαχαρικά, θυμίαμα, μύρο, λιβάνι, χρυσό, ζώα, σίδηρο, χαλκό, μετάξι και υφάσματα. Ωστόσο σταδιακά το εμπόριο μειώθηκε, καθώς οι εμπορικές οδοί μετακινήθηκαν προς την Παλμύρα στη Συρία, ενώ αναπτυσσόταν και το θαλάσσιο εμπόριο στην Αραβική Χερσόνησο.

Στέφανος Χρόνης
Η ροδοκόκκινη Πέτρα
Το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης, οι Ναβαταίοι όπως τους αποκαλούσαν οι Μεσοποτάμιοι λαοί, ήταν Ράκμου που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις». Το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά ως θυσία πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου από τον Ιούλιο του 2007, η Πέτρα παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου. Μέσα στο φαράγγι, δεξιά και αριστερά βλέπεις βράχους σε 18 αποχρώσεις του ροζ χρώματος. Ο Ιντιάνα Τζόουνς την έχει κάνει γνωστή σε όλο το πλανήτη το 1989 και οι επισκέπτες είναι δεκάδες χιλιάδες όλο το χρόνο κάθε χρόνο. Άγνωστη στους Δυτικούς, αποκαλύφθηκε το 1812 από τον Ελβετό ταξιδευτή Γιόχαν Μπέργκχαρντ, ο οποίος μπήκε στον φρουρούμενο χώρο παριστάνοντας τον Άραβα. Κυριολεκτικά κρυμμένη μέσα στην έρημο μπορείτε να τη δείτε μόνο όταν περάσετε την είσοδό της. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη των Ναβαταίων, λαξευμένη πριν από περίπου 2.000 χρόνια πάνω στους βράχους. Εντυπωσιακό είναι και το σύστημα υδροδότησης της πόλης, που παρείχε στους κατοίκους της άφθονο νερό παρά τις ελάχιστες βροχοπτώσεις. Ένα φυσικά προστατευμένο καταφύγιο-όαση, γεμάτο στενά περάσματα και δύσκολα εντοπίσιμο, ταυτόχρονα όμως ενισχυμένο με ένα ευρύ δίκτυο καναλιών και σηράγγων με τρεχούμενο νερό. Ο «υγρός χρυσός» σε συνδυασμό με το εμπόριο λιβανιού και μύρου, τους απέφερε πλούτο και δύναμη έως την τελική κατάκτησή τους από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η πώληση νερού στα καραβάνια, εξάλλου, ήταν που οδήγησε την πόλη στην ακμή της. Η μαγεία ξεκινάει με τη διάσχιση του φαραγγιού του Siq της εισόδου στη Πέτρα, μήκους περίπου 1500 μέτρων, ύψους ως 100 και πλάτους το πολύ 10. Τα βράχια στέκονται αγέρωχα δεκάδες μέτρα πάνω από το κεφάλι σου, παρά τα σημάδια του χρόνου που κουβαλάνε και σε κάποια σημεία όπου ο ήλιος καταφέρνει να εισβάλει, αποκτούν απίστευτο ζωηρό και ζωντανό χρώμα. Το φαράγγι το περπατάει ο επισκέπτης με το δικό του ρυθμό, ανάλογα πόσο θέλει να σταθεί, πόσες φωτογραφίες θα βγάλει, στο τέλος βλέπεις στην άκρη ένα άνοιγμα. Και όταν φτάνεις κοντά ξεπροβάλει μπροστά σου το εντυπωσιακό μνημείο της Πέτρας. Αν και όλη η διαδρομή είναι εκπληκτική, το Θησαυροφυλάκιο στο τέλος της σου κόβει την ανάσα. Μπορεί οι αρχαιολόγοι να μην είναι ακόμα σίγουροι για τη χρήση του, αλλά αυτό λίγο μπορεί να ενδιαφέρει εμάς του κοινούς θνητούς. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το μεγαλειώδες έργο έχει σμιλευτεί πάνω στο βράχο με απίστευτη ακρίβεια.
Η ροδοκόκκινη Πέτρα
Petra by Candles
Ήμουν τυχερός γιατί η διανυκτέρευση στη Πέτρα συν έπεσε να υπάρχει και προγραμματισμένη εκδήλωση από τους ντόπιους στο χώρο με το φως των κεριών. Εννοείται ότι ξεχνάς τη κούραση και κλείνεις εισιτήριο για να παρακολουθήσεις το δρώμενο. 3 βράδια κάθε εβδομάδα 1.700 φαναράκια ανάβουν για να φωτίσουν το Φαράγγι -Siq και το Θησαυροφυλάκιο-Treasury. Τη «σκοτεινή» αλλά τόσο συναρπαστική διαδρομή μήκους 1500 μέτρων, βοηθούν δεκάδες κεράκια σε συνδυασμό με το τοπίο των βράχων όπως διαγράφεται κάτω από τον ουρανό.
Φτάνοντας στο θησαυροφυλάκιο, το Candle show θέαμα είναι μαγικό. Εκατοντάδες κεριά μπροστά στο ναό, ο οποίος αργότερα φωτίζεται με διαφορετικά χρώματα. Ένας βεδουίνος αφηγείται την ιστορία της περιοχής συνοδεία φλογέρας και λύρας, ενώ οι θεατές κάθονται κάτω στο χώμα. Το κατανυκτικό «ήχος και φως» είναι ένα μαγικό και υποβλητικό σκηνικό. ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε μυσταγωγική τελετή! Εντυπωσιακός φωτισμός, περιβάλλον και show σε ένα ιστορικό χώρο, μια αίσθηση μαγείας. Φωτογραφικά οι Σιλουέτες των Βεδουίνων μου πρόσφεραν από χαμηλή γωνία το συνδυασμό που έψαχνα για να ντύσω το πολύχρωμο ναό.

Στέφανος Χρόνης
Tip 1: Ας αφήσουμε ιστορικές και ταξιδιωτικές αναφορές και ας περάσουμε σε τοπικά ροφήματα στην Ιορδανία. Αξίζει να πιείτε καφέ με κάρδαμο και πλούσιο καϊμάκι. Η προσθήκη του αρωματικού αυτού μπαχαρικού απογειώνει την τόση ξεκάθαρη και μεστή γεύση του αραβικού καφέ. Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C καθώς και σε συστατικά όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Γι αυτό λοιπόν οι Άραβες εμπλουτίζουν το καφέ τους με κακουλέ ή κάρδαμο. Κι αν θέλετε επιβεβαίωση ανατρέξτε στην ερμηνεία και ετυμολογία της λέξης «καρδάμωμα».
Tip 2: Jordan Mint Lemonade είναι το απόλυτο δροσιστικό, ιδιαίτερα αν η περίοδος επίσκεψης είναι καλοκαιρινή. To προσφιλές αναψυκτικό είναι μια παγωμένη λεμονάδα με δυόσμο που σε βοηθά να ξεδιψάσεις και να μην αφυδατωθείς με τη ζέστη. Ο δυόσμος μπαίνει σε μπλέντερ και αναμειγνύεται με τη λεμονάδα, δίνοντας στο ποτό ένα υπέροχο πράσινο χρώμα. Ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης και παγάκια απογειώνουν το αναψυκτικό. Σε ένα ξενοδοχείο το πίνετε εμπλουτισμένο και με βότκα. Επειδή είναι εύκολο να γίνει εθιστικό να θυμίσω ότι τα παγάκια είναι λίγο επικίνδυνα για στομαχικά προβλήματα…
Petra by Candles
*Info:
Ο Στέφανος Χρόνης είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Εργάζεται σαν μαθηματικός σε δημόσιο σχολείο. Του αρέσει να εκφράζεται μέσα από τη φωτογραφία. Πιστεύει ότι η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει και να οδηγήσει σε κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο ερώτημα τι, πώς, γιατί συμβαίνει γύρω μας, προκαλώντας το ενδιαφέρον για τόπους, ανθρώπους και κουλτούρες. Του αρέσει να φωτογραφίζει λαογραφία – εθνογραφία και κοινωνικό ντοκουμέντο στις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του είναι ένας συνδυασμός φωτογραφίας δρόμου, ρεπορτάζ και ταξιδιωτικής φωτογραφίας.