Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Metapolis

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Metapolis

Το METApolis και οι Φίλοι του Μόντε / Friends of Monde σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar που διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, στο χώρο του Metapolis Gallery (Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, πλατεία Κλαυθμώνος, 6ος όροφος) με σκοπό την υποστήριξη του σχολείου στο μακρινό χωριό Μόντε/ Monde που βρίσκεται στην Ουγκάντα της Αφρικής

Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή προσφοράς και αγάπης για τα παιδιά του χωριού Μόντε στην Ουγκάντα της Αφρικής.
Στο bazaar θα βρείτε πανέμορφα χριστουγεννιάτικα δωράκια για τα βαφτιστήρια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χειροποίητες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με όμορφες συνθέσεις των φίλων του Μόντε καθώς επίσης και παραδοσιακά χειροποίητα ουγκαντέζικα* αντικείμενα, είδη δώρων και τοπικά προϊόντα από την μακρυνή Ουγκάντα.
Στο bazaar θα διατίθενται επίσης φωτογραφίες των μελών της φωτογραφικής ομάδας του Metapolis Photography Seminars .
___

(*τα περισσότερα χειροποίητα ουγκαντέζικα αντικείμενα προέρχονται από φυσικά υλικά)


Λίγα λόγια για τους Friends of Monde
Οι Φίλοι του Μόντε / Friends of Monde, είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 2018 ωστόσο δραστηριοποιείται εθελοντικά από το 2009 στο χωριό *Μόντε / Monde της Ουγκάντας στην Αφρική. Τηρώντας αυστηρά την επιχειρησιακή του ανεξαρτησία, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των πληθυσμών και τις δυνατότητες των ομάδων του να προσφέρουν βοήθεια σε μεγάλες αλλά και σιωπηρές κρίσεις του πλανήτη μας.
Σκοπός μας είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτους πληθυσμούς που βρίσκονται τόσο στην Ελληνική Επικράτεια όσο και εκτός αυτής και κυρίως στην Αφρικανική Ήπειρο, οι οποίοι πλήττονται από πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές εν γένει κρίσεις και ακραία φυσικά φαινόμενα. Πιστοί στην αρχή μας για ανεξάρτητη οικονομική δράση, απευθυνόμαστε σε απλούς πολίτες, εταιρείες και οργανισμούς για να ενισχύσουν οικονομικά και ηθικά το έργο μας.
Οι Friends of Monde δραστηριοποιούνται στην Αφρικανική ήπειρο ως ανεξάρτητη οργάνωση. Με την εθελοντική της δράση από το 2009, δουλεύει για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια κι αδικία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ως ενεργοί πολίτες του κόσμου. Η βάση της αποστολής μας είναι στην Ουγκάντα και ειδικότερα στο χωριό Monde στην περιοχή Luweero. Το Μόντε είναι ένα μικρό χωριό 120 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Καμπάλα. Έχουμε αναπτύξει δραστηριότητες στα χωριά και στα σχολεία του Monde, Bwetyaba, Sanbwe, και του Wakiso.
Στην Ελλάδα παίρνουμε πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή, την προστασία της βιοποικιλότητας, της τρύπας του όζοντος, την καταπολέμηση της ερημοποίησης, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της σωστής διαχείρισης των υδάτων πόρων.

Τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα για το χωριό Μonde …

Την πρώτη και την δεύτερη χρονιά υποστηρίξαμε το σχολείο με την αγορά βασικών τροφίμων, σε μια δύσκολη περίοδο ανομβρίας στην περιοχή.
Την τρίτη χρονιά πετύχαμε ένα σημαντικό έργο να μεταφέρουμε το νερό στο σχολείο από την πηγή. Έτσι οι μικροί μας φίλοι δεν χρειάζεται να κουβαλάνε στα χέρια για τρία χιλιόμετρα τα βαριά μπιτόνια γεμάτα νερό.
Την τέταρτη χρονιά αποφασίσαμε να κάνουμε πιο χαρούμενους τους μικρούς μας φίλους και δημιουργήσαμε μια παιδική χαρά και την πέμπτη χρονιά το κτίριο και την σκεπή ενός καινούργιου ξενώνα φιλοξενίας παιδιών του χωριού Μόντε.
Tο Πάσχα του 2017, ολοκληρώσαμε τον πρώτο θάλαμο του καινούργιου ξενώνα φιλοξενίας παιδιών ενώ το Πάσχα του 2018 καταφέραμε να αγοράσουμε όλα τα οικοδομικά υλικά που χρειάζονταν και ολοκληρώσαμε και τους άλλους τρείς θαλάμους φιλοξενίας.
Τον Μάiο του 2019 πραγματοποιήθηκε το εξωτερικό βάψιμο του ξενώνα, τοποθετήθηκαν οι σιδερένιες πόρτες και τα παράθυρα και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Σήμερα, ο ξενώνας κοριτσιών “Φίλοι του Μόντε” φιλοξενεί τα πρώτα κορίτσια της νέας σχολικής χρονιάς!
Ένα όνειρο που ξεκίνησε το 2016 έγινε πραγματικότητα…χάρη σε όλους εσάς!!!
12 χρόνια τώρα οι Friends of Monde τηρούμε την υπόσχεσή μας και πραγματοποιούμε κάθε Πάσχα “Ένα πασχαλινό γεύμα για τους μικρούς μας φίλους”.
*Το Μόντε / Monde είναι ένα μικρό χωριό στην Ουγκάντα, που βρίσκεται 120 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Καμπάλα.
Η Ουγκάντα των 44 εκατομμυρίων αποτελεί σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με προσδόκιμο μέσο όρο ζωής λιγότερο από 50 χρόνια. Επιπλέον πάνω από 1,6 εκατομμύρια- το 80% του συνολικού πληθυσμού της βόρειας Ουγκάντα- έχουν εκτοπιστεί και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας διαρκώς τις επιθέσεις του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA). Η ελονοσία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι διάρροιες αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες βρεφικής θνησιμότητας που ευθύνονται για 79 θανάτους παιδιών σε κάθε 1000 γεννήσεις. Περισσότερα από 20.000 βρέφη μολύνονται από τον ιό του HIV ετησίως, ενώ εκατομμύρια μένουν ορφανά καθώς χάνουν τους γονείς τους από τον ιό. Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σχεδόν το 40% των πολιτών παραμένει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.