Χρήστος Σωτηρόπουλος | Is that all there is – Παρουσίαση φωτογραφικού βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Is that all there is
του Χρήστου Σωτηρόπουλου
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, 7:30μμ
Hyper Hypo, Βορέου 10, 10551 Αθήνα
Το Hyper Hypo σας προσκαλεί στην παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου Is That All There Is του Χρήστου Σωτηρόπουλου. Με αφορμή την παρουσίαση θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας σε επιμέλεια της Ελένης Μουζακίτη και θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους Κώστα Ιωαννίδη (καθηγητής θεωρίας και κριτικής της τέχνης – ΑΣΚΤ), που θα αναλύσει το τρόπο με το οποίο απεικονίζεται το τοπίο της ελληνικής επαρχίας στη φωτογραφία και του Νίκου Παπαχριστόπουλου (ψυχολόγος-ψυχαναλυτής), ο οποίος θα εστιάσει στα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της επαρχίας και των αστικών κέντρων.
Ο φωτογράφος εξηγεί την ιδέα πίσω από το Is That All There Is:
«Όπως πολλοί, που γεννήθηκαν στο απόγειο της αστυφιλίας (δεκαετία ’80), έτσι και εγώ άφησα το χωριό μου για να δημιουργήσω τη δική μου ζωή και οικογένεια σε κάποιο αστικό κέντρο. Όσο περνούσαν τα χρόνια, όλο και πιο πολύ απομακρυνόμουν από τις σχέσεις και τις αναμνήσεις που είχα δημιουργήσει με το μέρος που γεννήθηκα.
Μετά τη γέννηση του παιδιού μου, οι εκδρομές του Σαββατοκύριακου αφορούσαν κυρίως οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση (πχ ράντσα, ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, οργανωμένα κάμπινγκ και περίπατοι). Ο ενθουσιασμός και η φαντασία που επιστράτευε ο γιος μου για να συνδιαλλαγεί με τη φύση, ενεργοποίησαν τις δικές μου αναμνήσεις. Έκανε τα ίδια πράγματα που έκανα και εγώ μικρός. Μόνο που για εμένα τότε ήταν μέρος της καθημερινότητας μου ενώ για εκείνον ήταν μέρος μια πολιτιστικής κουλτούρας προς κατανάλωση. Το ίδιο παρατήρησα ότι ίσχυε και για γονείς που σε αντίθεση με εμένα είχαν μεγαλώσει σε πόλεις.
Κατάλαβα λοιπόν ότι ένα μέρος του εαυτού μου ήταν πάντα αφοσιωμένο στο μέρος που μεγάλωσα, την ελληνική επαρχία. Το σώμα μου ξαναθυμήθηκε να περπατάει σε δυσπρόσιτα μονοπάτια, να μυρίζει υγρασία από χώμα φυτεμένο με ελιές και αγριόχορτα, να αναπνέει τον καυτό, φιλτραρισμένο από φύλλα πλατάνου αέρα του καλοκαιρινού μεσημεριού. Συνειδητοποίησα ότι είχα μάθει να μιλάω και να κατανοώ συμπεριφορές ανθρώπων πολύ διαφορετικών από εκείνων που αποτελούσαν τη καθημερινότητά μου στην πόλη. Ανθρώπων που τη φαντασία και την προσωπικότητα είχε πλάσει ο ίδιος ο τόπος.
Αποφάσισα λοιπόν να μετατρέψω τον σεβασμό μου για την ελληνική επαρχία σε ένα φωτογραφικό βιβλίο που αποφεύγει στερεοτυπικές αναπαραστάσεις και προσπαθεί να αναδείξει την πολυπλοκότητα και τις ιδιαιτερότητές της συμβίωσης των ανθρώπων με τη φύση. Διότι για εμένα η ελληνική επαρχία δεν είναι απλά το μέρος που μεγάλωσα. Είναι το μέρος που ωρίμασα και έμαθα πως να ζω την μετέπειτα ενήλικη ζωή μου».
Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά.
Δείτε εδώ ενδεικτικές φωτογραφίες από το φωτογραφικό βιβλίο του Χρήστου Σωτηρόπουλου
Info:
Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος ζει και εργάζεται στη Πάτρα. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1999. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής κολεκτίβας The Provinces. Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά βιβλία: το How Kate Bush didn’t save me from anything και το Is That All There is.
Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής θεωρίας και κριτικής της τέχνης στην ΑΣΚΤ. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στην ιστοριογραφία και την κριτική των εικαστικών τεχνών και της φωτογραφίας σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει γράψει τα βιβλία Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία: Ένας Αιώνας σε Τριάντα Χρόνια (futura, 2008) και μαζί με την Εμμανουέλα Κάντζια το Τρεις εν Πλω (ΜΙΕΤ, 2018). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο Μία «Υπερόχως Νόθος» Τέχνη: Ποιητικές της Φωτογραφίας. Τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα (futura, 2019) απέσπασε (ομόφωνα) το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία «Δοκίμιο-Κριτική». Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ, του Ιδρύματος Fulbright, και του Clark Art Institute (ΗΠΑ). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, έχει γράψει πολυάριθμα κείμενα για καταλόγους εκθέσεων κι έχει υπάρξει επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο Νίκος Παπαχριστόπουλος είναι ψυχολόγος-ψυχαναλυτής. Σπούδασε ψυχολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Φιλοσοφία (Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), και Κοινωνιολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχανάλυση (Paris VIII-Saint Denis), στην ψυχοπαθολογία (Paris VII-Denis Diderot), στη σημειολογία και τη λογοτεχνική θεωρία (Paris VII-Denis Diderot), και στην ιστορία (Paris I-Pantheon-Sorbonne). Έχει συγγράψει, μεταφράσει και επιμεληθεί συγγράμματα για την ψυχανάλυση. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ψυχαναλυτής στην Πάτρα και στην Αθήνα.