Βασίλης Νίκας: “Τα παιδιά της Ριτσώνας”

Βασίλης Νίκας: “Τα παιδιά της Ριτσώνας”

«Ο «Σύλλογος Μικρασιατών Θήβας», η «Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία Γέφυρες», ο «Φωτογραφικός 9ος», το “Photologio.gr” και το “Greek Instagram Events” σας καλούν στον ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης χώρο του Παλαιού Συνοικισμού Μικρασιατών Θήβας από το Σάββατο 24.6.2017 έως την Τετάρτη 28.6.2017 από τις 8.30 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ, στην έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου και δάσκαλου φωτογραφίας στον «Φωτογραφικό 9ο» Βασίλη Νίκα με τίτλο «Τα παιδιά της Ριτσώνας». Η έκθεση είναι το δημιουργικό αποτέλεσμα της προσπάθειας του φωτογράφου   να αποδώσει τη ζωή των παιδιών στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα Εύβοιας.

Τις ίδιες ημέρες και ώρες, στον ίδιο χώρο, θα προβάλεται το ντοκιμαντέρ “In The Eyes of Children” που δημιούργησε η γιαπωνέζα σκηνοθέτιδα Fuyuko Mochizuki για το φωτογραφικό έργο του Βασίλη Νίκα στη Ριτσώνα. Το ντοκιμαντέρ είναι στον τελικό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ντοκιμαντέρ του Hollywood και θα παρουσιαστεί επίσης στη Νέα Υόρκη στο Long Island International Film Festival και στο Τόκιο, στο Lift-Off Film Festival.

Το Σάββατο 24 αμέσως μετά τα εγκαίνια και την Κυριακή 25 Ιουνίου, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τα «Αρχεία ΕΡΤ Α.Ε», θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Πίσω δεν γυρνάω», σε σκηνοθεσία και έρευνα της Φλώρας Πρησιμιντζή, μια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, του 2016. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα «ταξίδι» από τη Συρία του σήμερα, στο 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή και έλαβε το 1ο βραβείο ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια του 10ου ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο, στο Θέατρο Τέχνης του Camden Town.


Το Σάββατο από τις 6.30 έως τις 8.45 το απόγευμα, το “Photologio.gr” μαζί με το “Greek Instagram Events” θα διοργανώσουν μια φωτογραφική εξόρμηση στον Προσφυγικό οικισμό της Θήβας, χώρο υποδοχής της έκθεσης. Όλος ο προσφυγικός συνοικισμός θα φορέσει τα καλά του. Τοίχοι, παράθυρα, σκάλες σπιτιών, όλα ντυμένα με τις φωτογραφίες του Βασίλη Νίκα. Ένας περίπατος στα δρομάκια που εκτίθενται τα έργα του Βασίλη Νίκα και οι εικόνες να παντρεύουν το παρελθόν και τη μνήμη των προσφύγων της Μικράς Ασίας με τη σημερινή πραγματικότητα των Σύρων προσφύγων. Κι όλα αυτά μέσα από τη χαρά μιας καλλιτεχνικής διεργασίας. Σημείο συνάντησης για τη φωτογραφική εξόρμηση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, και ώρα 18:00 ακριβώς.