Το κλικ της καρδιάς – Παρουσίαση του Φωτογραφικού έργου της Μάρω Κουρή

Το κλικ της καρδιάς – Παρουσίαση του Φωτογραφικού έργου της Μάρω Κουρή

Παρουσίαση του Φωτογραφικού έργου της Μάρω Κουρή, φωτορεπόρτερ – Photo Coach.

Με αφορμή το Βιωματικό Φωτογραφικό Εργαστήριο “Μικρές πατρίδες” που οργανώνει η φωτογράφος με την Φωτογραφική Λέσχη Αμαρουσίου.

Τετάρτη 9 Oκτωβρίου 2019
Ώρα: 7-9 μ.μ.
Δημαρχείο Αμαρουσίου

Είσοδος ελεύθερη.

Στο τέλος, θα γίνει η εισήγηση για το εργαστήριο Μικρές Πατρίδες οπότε είναι απαραίτητη η συμμετοχή όσων θα το παρακολουθήσουν.

Ημερομηνίες εργαστηρίου:

1η Ομάδα 7 & 8 Δεκεμβρίου 2019,

2η Ομάδα 21 & 22 Δεκεμβρίου 2019.

«Ταξιδεύοντας στον πλανήτη σε αποστολές φωτορεπορτάζ, πόσοι φίλοι έλεγαν “πάρε με σε μια βαλίτσα μαζί σου”. Άρχισα να τους φροντίζω μοιράζοντας τις εμπειρίες και γνώσεις ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας το άγνωστο, το απροσδόκητο, το μαγικό»

Οι Μικρές Πατρίδες είναι η γειτονιά όπου μεγάλωσε η φωτορεπόρτερ, πιο πλούσια τώρα που κατοικούν και κρατάνε ζωντανή με τις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι της όμορφης Ανατολής, της Αφρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ταξιδεύουμε μέσα από τη φωτογραφική διεργασία και νιώθουμε ανοιχτοσύνη στην πολυποικιλοτότητα της συμβίωσης μέσα σε μια Αθηναϊκή παλιά γειτονιά.

Φωτογραφίζουμε παιδιά από το Μπαγκλαντές στο σχολείο όπου μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και μας τραγουδούν τον εθνικό μας ύμνο με ευγνωμοσύνη.
Στα αφρικάνικα καταστήματα καλλωπισμού χορεύουμε ρυθμούς άφρο. Συγκίνηση με ενσυναίσθηση νιώθουμε όταν συνδεόμαστε και πλησιάζουμε φωτογραφίζοντας τις οικογένειες … που φορούν το «ρούχο της αξιοπρέπειας» κάνοντας τολμηρά βήματα στη ζωή τους.
Η “φωτογραφική” γνωριμία με τη κάθαρση στους τόπους προσευχής, στα γκοσπελάδικα, τα αυτοσχέδια τζαμιά, στους ινδουιστικούς ναούς. Αξιολογούμε τις φωτογραφίες μας και μαθαίνουμε πως να επιλέγουμε τις εικόνες μας αυτές που είναι «κομμάτι» μας».
Μάρω Κουρή.


Info:

Η Mάρω Κουρή εργάζεται ως ελεύθερη φωτορεπόρτερ εστιάζοντας στις ευάλωτες, καταπιεσμένες ομάδες ανθρώπων του κόσμου. Οι αποστολές της στην Αφρική, στην Ιαπωνία, Κίνα, Ασία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Ευρώπη έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή έντυπα και μέσα ενημέρωσης όπως το National Geographic, Journal du Dimanche, Vice, Huffington Post, BBC, CNN, Der Spiegel, Protagon.gr, Kαθημερινή.

Είναι ανταποκρίτρια του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου Polaris Images στη Νέα Υόρκη. Δίδαξε εθελοντικά φωτογραφία στις γυναίκες του ΚΕ.ΘΕ.Α Φυλακών Θήβας. Το 2017 συνεργάστηκε στην έρευνα – ρεπορτάζ και στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ GREEK LIFE του Mart Raukas για την Εσθονική τηλεόραση με διεθνής διακρίσεις. Εισηγείται workshop φωτορεπορτάζ σε μέρη του κόσμου που την εμπνέουν. Από τον Ιούνιο του 2015 μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές σπουδάζοντας Therapist Training στο International Institute for Therapy & Education HUMANIVERSITY Ολλανδίας

Ανάμεσα στις βραβεύσεις της, ξεχωρίζει ο έπαινος της Unesco, το 2003 στο Μεσογειακό Φόρουμ Τέχνης στο Μπεϊρούτ, για την έκθεση Φωτογραφίας «Γυναίκες του κόσμου». Το 2009 κέρδισε το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ Scoop στην Γαλλία με το ρεπορτάζ «Αλμπίνοι της Τανζανίας» και το 2014 το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό PX3 με την φωτογραφική έρευνα στην ελληνική κρίση με τίτλο «Σπαραγμός». Το 2010 μία φωτογραφία της από τα γεγονότα στο Σύνταγμα, τιμήθηκε ως Φωτογραφία της χρονιάς από το διαδικτυακό έντυπο LIFE και το 2016 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο ND για το ρεπορτάζ της “Η οδύσσεια των προσφύγων” όπου ακολούθησε τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας τους από το Αιγαίο πέλαγος ως το Βερολίνο.

Ως Photo coach σήμερα διευκολύνει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά στον εαυτό τους μέσω των βιωματικών εργαστηρίων “Φωτογραφίζοντας με το κλικ της καρδιάς μας” σε τόπους και θέματα εμνευστικά όπως οι “ξεχασμένες φυλές της Αιθιοπίας”, “η σούφικη γιορτή της συγχώρεσης στην όαση Σίουα”, το “Σαφάρι στην Τανζανία”, η “Πολυπολισμικότητα της οδού Αχαρνών”, το “Πάσχα στη Μάνη”, το “Ομάν”.

Βρίσκει σημαντικό το να έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους για το δέσιμο της ομάδας άνθρωποι των επιχειρήσεων μέσα από τη διεργασία του βιωματικού εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες συναντούν την εσωτερική τους έμπνευση και δημιουργικότητα για να συνδεθούν πιο αυθεντικά με τα μέλη της ομάδας και με υψηλότερες επιδόσεις και χαρά στην εργασία τους.

Έχουν αποκαλέσει τη Μάρω «φωτογράφο της καρδιάς» διότι ξεκλειδώνει τις καρδιές και συνδέει τον νου με την καρδιά. Κάνει κλικ η καρδιά και τη στιγμή που νιώθει το συναίσθημα πατάς το κουμπί της κάμερας κάνοντας το κλικ της καρδιάς, τη φωτογραφία, πλημμυρίζοντας από ευγνωμοσύνη.
Τιμήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Ομιλία της στο TedX: The gift of life through the photographic lens | Maro Kouri | TEDxUniversityoftheAegean https://www.youtube.com/watch?v=8Sp2kmuXYMs&t=75s

& στο 29ο Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ (Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων) 5/5/2018: https://www.youtube.com/watch?time_continue=161&v=crN8pPkoGmo&fbclid=IwAR217UfaZ-3g13p1sQqW8GMzK8vgX5T5jEdTCxoaXaClbXoydU28AwjUHaw

Πρόσφατη συνέντευξη στο protagon.gr https://www.protagon.gr/themata/taksidevontas-kai-fwtografizontas-me-ti-marw-44341877000?fbclid=IwAR1jySsnvhnr_dZnQZ8AWGcOtVJWCU9pouExiH4GoHoNK5_uoYSZHZvlp3M

· E-Mail: maro_kouri@yahoo.com
· Website: www.marokouri.com
· Facebook: https://www.facebook.com/MaroKouriPhoto/
· Instagram: maro_kouri
· Youtube: www.youtube.com/marokouri