“Τα παιδιά της Ριτσώνας” του Β. Νίκα ταξιδεύουν στην Πάφο

“Τα παιδιά της Ριτσώνας” του Β. Νίκα ταξιδεύουν στην Πάφο

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου παρουσιάζει την πολυταξιδεμένη έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Νίκα με τίτλο «Τα παιδιά της Ριτσώνας». Μια έκθεση για τους πρόσφυγες και την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο χωριό Ριτσώνα, 50 μίλια βόρεια της Αθήνας, ένα εγκαταλελειμμένο, εδώ και καιρό, στρατόπεδο έχει γίνει το σπίτι 700 προσφύγων. Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ριτσώνα είναι ένα απ’ τα περίπου δώδεκα ανά την ελληνική επικράτεια τα οποία συνδιοικούν η ελληνική κυβέρνηση και διάφορες οργανώσεις παροχής βοήθειας.

Μέσα σε 40 φωτογραφίες του ο Έλληνας φωτογράφος μας ταξιδεύει στον προσφυγικό καταυλισμό προσεγγίζοντας τους ανθρώπους εκεί και κυρίως τα παιδιά με στόχο να αναδείξει συναισθήματα, βιώματα και καταστάσεις που τους κατακλύζουν.

“Αυτό που με συγκίνησε περισσότερο απ’ όλα στη Ριτσώνα ήταν η διάθεση των παιδιών για ολοήμερο ελεύθερο παιχνίδι. Ναι, ως παιδί είδα τη ζωή τους και όχι ως ένας τυχοδιώκτης φωτογράφος”, αναφέρει ο φωτογράφος.

Στην έκθεση του Βασίλη Νίκα προβάλλεται η ζωντανή παιδικότητα που δεν σβήνεται ακόμα και μετά από έναν πόλεμο και την προσφυγιά που τον ακολούθησε και από την άλλη πλευρά, ο εγκλεισμός, η εξαθλίωση, η ανέχεια, η περιθωριοποίηση το τραύμα και κατά συνέπεια η στέρηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών αυτών των ανθρώπων.

Τα παιδιά της Ριτσώνας – Βασίλης Νίκας Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου


Info:

Εγκαίνια: 29 Αυγούστου 2019, ώρα 7:30μ.μ.
Πολυχώρος «Παλιά Ηλεκτρική», Πάφος
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο δήμαρχος Πάφου, κος Φαίδωνας Φαίδωνος.

Διάρκεια: 29/8 – 7/9/2019
Ώρες λειτουργίας: 5:00 – 9:00 μ.μ.

Ελεύθευρη Είσοδος