Σύγχρονοι Ιάπωνες φωτογράφοι – έκθεση στη Photovision 2024

Σύγχρονοι Ιάπωνες φωτογράφοι – έκθεση στη Photovision 2024

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Στα πλαίσια της διοργάνωσης της IMAGE+TECH expo & PHOTOVISION 2024 | 5-7 Απριλίου, φιλοξενείται η καλλιτεχνική έκθεση CONTEMPORARY JAPANESE PHOTOGRAPHERS που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας “Πιστοποιημένες Εκδηλώσεις και Δράσεις για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας”. 

©Τοmohiko Funai

Η έκθεση “CONTEMPORARY JAPANESE PHOTOGRAPHERS” επισφραγίζει την ανάδειξη της Ιαπωνίας ως τιμώμενης χώρας κατά τη φετινή διοργάνωση. Η Ιαπωνία τιμάται ως κοιτίδα της βιομηχανίας του Imaging, για την συνολική προσφορά της στην εξέλιξη της φωτογραφίας και της εικόνας γενικότερα, εφόσον συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των εταιριών παραγωγής φωτογραφικών μηχανών και οπτικών συστημάτων ενώ διαθέτει σημαντική επιρροή σε εγκατεστημένη βάση εργοστασίων παράπλευρων τομέων του imaging όπως εκτύπωση, γραφικές τέχνες, medical imaging κλπ.

©Takeshi Kameyama

Την έκθεση μπορεί να επισκεφθεί το κοινό στους χώρους του Κλειστού Π. Φαλήρου Tae Kwon Do από την Παρασκευή 5 ως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και αποτελεί το κεντρικό σημείο για τον εορτασμό της Ιαπωνίας ως Τιμώμενης Χώρας. Η αναφορά στους ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ φιλοδοξεί να συστήσει στο ελληνικό κοινό την οπτική και την αισθητική σημαντικών Ιαπώνων δημιουργών και να προσφέρει αντιπροσωπευτικά φωτογραφικά έργα με ευδιάκριτα στοιχεία τεχνοτροπίας, ύφους και περιεχομένου από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Στην έκθεση μετέχουν έργα των Ιαπώνων φωτογράφων: Τοmohiko Funai, Ηaseo, Τakeshi Kameyama, Kazutoshi Ono, Takahiro Toh.

Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση στο www.photovision.gr

©Takahiro Toh

©Kazutoshi Ono

©Haseo

Λίγα λόγια για την Photovision:
Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου με το πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για τη φωτογραφία, το βίντεο, την εκτύπωση και όλο το φάσμα των οπτικοακουστικών μέσων και των εφαρμογών τους. Όμως κατά παράδοση η έκθεση ξεχωρίζει με το ισχυρό πολιτιστικό, επιμορφωτικό και καλλιτεχνικό της σκέλος, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους φωτογράφους, βιντεογράφους, ενθουσιώδεις ερασιτέχνες, σπουδαστές και επαγγελματίες του είδους.

Το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, πιο εκτεταμένο και πολυποίκιλο παρά ποτέ, αγκαλιάζει ολόκληρο το πεδίο ενδιαφερόντων στο imaging και προσκαλεί σε μια τριήμερη πολυδιάστατη γιορτή τεχνολογίας και τέχνης της εικόνας.
Κατ’ αρχήν με θεματικό άξονα τη Φωτογραφία Δρόμου, καλλιτεχνικές ομάδες, σωματεία, λέσχες και μεμονωμένοι δημιουργοί εκθέτουν έργα από το απαιτητικό αυτό είδος που ακροβατεί ανάμεσα σε στιγμιότυπο, ντοκουμέντο και κοινωνικό σχόλιο. Με δεδομένο όμως το περιοριστικό σημερινό νομικό πλαίσιο για τους φωτογράφους δρόμου, που δρα ασφυκτικά για το είδος, διοργανώνεται σχετική ανοικτή συζήτηση για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός και να προκύψουν οργανωμένες προτάσεις.

Τιμώμενη χώρα φέτος κατά την IMAGE+TECH expo & PHOTOVISION 2024 είναι η Ιαπωνία, ως κοιτίδα της βιομηχανίας του Ιmaging, για την συνολική προσφορά της στην εξέλιξη της φωτογραφίας και της εικόνας γενικότερα. Η έκθεση “CONTEMPORARY JAPANESE PHOTOGRAPHERS”, όπως αναφέρθηκε, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας “Εκδηλώσεις και Δράσεις για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας” εκπροσωπεί τη δημιουργική διάσταση, εναρμονιζόμενη με το πνεύμα της πολιτιστικής επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και φιλοδοξεί να συστήσει στο ελληνικό κοινό την οπτική και την αισθητική πέντε σημαντικών Ιαπώνων δημιουργών: Τοmohiko Funai, Ηaseo, Τakeshi Kameyama, Kazutoshi Ono, Takahiro Toh.
Άλλο ισχυρό καλλιτεχνικό πόλο της IMAGE+TECH & PHOTOVISION 2024 αποτελεί η απολογιστική έκθεση για τις δύο πρώτες διοργανώσεις των διεθνών Βραβείων Great Photo Awards, με αντίστοιχες θεματικές την α/μ φωτογραφία (Black & White World) και το Πορτραίτο (Portrait World). Κατά τον πρώτο χρόνο του θεσμού, η διεθνούς χαρακτήρα αυτή πρωτοβουλία του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες δημιουργούς και μέσα στην ιδανική συγκυρία της διοργάνωσης βρίσκει το πρόσφορο έδαφος να απευθυνθεί στους φιλότεχνους επισκέπτες με εξαιρετικής ποιότητας έργα των νικητών και υπόλοιπων
διακριθέντων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το πλέγμα παράλληλων εκδηλώσεων, ανοικτών συζητήσεων, workshop, σεμιναρίων και συναντήσεων σωματείων και φορέων του κλάδου εδώ. Ενδεικτικά απαριθμούμε την προβολή ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη “Διονύσης Σιμόπουλος, ο άνθρωπος που μας ταξίδεψε στο σύμπαν” για τον αείμνηστο Διονύση Σιμόπουλο, τα στρογγυλά τραπέζια για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Φωτογραφία Δρόμου, το πλέγμα εκδηλώσεων και σεμιναρίων για την κινηματογραφική εικόνα που κατέχει κεντρική θέση φέτος, τα live shootings και τα πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια.
Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριημέρου της IMAGE+TECH & PHOTOVISION2 024 | 5-7 Απριλίου 2024 στο

https://photovision.gr/ & https://www.imageandtech.gr/